Táskakollekció, flakon babáknak, sütőedény, textilképzés és lámpa a díjnyertes alkotások között. 

A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának rendezésében zajlott le a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Művészeti és Művészettudományi Szekciójának versenysorozata. Az ünnepélyes díjátadón három 1., egy 2. és egy 3. díjat vehettek át a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói.

Kiss Lúcia Beatrix: Cross Craft

METU művészeti képzései 2010 szeptemberében indultak. A Művészeti és Kreatívipari Karon jelenleg 9 alapszakon és 8 mesterszakon tanulhatnak a hallgatók, a képzési program felöleli a belsőépítészet, a divat- és textiltervezés, a film- és médiaművészet, a fotográfia, a grafika, a tárgyalkotás és a művészetelmélet területeit.

A 2019-es OMDK METU-s díjazottjai és projektjeik

Varnyú Dorina - Táskakollekció - Craft 2. tagozat, 1. hely, divat- és textiltervezés mesterszak

Varnyú Dorina - Táskakollekció

A kézi szövést és varrási technikákat alkalmazó kísérleti táskakollekció alapanyagai olyan innovatív anyagok, melyek segítik a tárgy funkcionalitását: átlátszó hangfalkábel, drót és damil, melyek szokványos anyagnak számítanak saját speciális felhasználási területükön, de a szövésben való alkalmazásuk nem jellemző. Így a kollekcióban olyan darabokat találhatunk, mint az egyszerű papírzacskó és gabonazsákok záródásának emlékeiből létrehozott, tekeréssel záródó hátitáska vagy a hagyományos népi technikát, a szumák-hurkolást alkalmazó táska. Varnyú Dorina további kísérleteiben horgolással, kör alakú szövéssel, fonalkereszteződéssel foglalkozott. A szövet stabilizálásának fixálására hőprést használt. A hangfalkábelből szőtt felületeket megolvasztotta, így el tudta hagyni a felvetéshez szükséges drótot, mellyel könnyebbé vált az anyag. A műanyag bevonatnak köszönhetően a felület teljesen össze tud olvadni, így a táska vízhatlanná válik, miközben megtartja fényvisszaverő tulajdonságát. A hőpréses technológia újabb formai lehetőségeket nyitott meg, miközben az anyag vizuális és technológiai változáson esett át, megtartva az eredetileg célul kitűzött fényvisszaverő tulajdonságot.

Témavezető: Baráth Hajnal

 

Pancsa Emese: Püree - design tagozat, 1. hely, formatervező művész mesterszak
 

Pancsa Emese: Püree

A „slow mozgalom” első kezdeményezései az étkezési szokások megreformálásához kapcsolódtak. A gyermekek minőségi étkeztetése hatalmas terhet róhat a kismamákra, hiszen a legjobb technológiák a bébiételek elkészítésére sokszor nem elérhetőek minden háztartás számára. Emellett a turmixok világában külön helyet foglalnak el a „slow típusok”, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a motorosan forgatott kések túlmelegedése vitamin és enzim veszteséggel jár, ezért egyedi megoldásokkal, például csigákkal lassítják a motorok teljesítményét.

Az inspirációt a gyermekek adták, ezért Emese eleinte a forma kapcsán, majd később a mechanikát illetően is a gyermekjátékok között kezdett el alternatívákat keresni. A megoldásban a felhúzós játékok inspirálták: arra gondolt, hogy egy egyszerű húzó mozdulattal folyamatos forgatást generál egy tengelyen, amin, ha késeket helyez el, akkor gyakorlatilag manuálisan kűködtetheti az aprító, turmix funkciót. A püree egy két elemből álló flakon, aminek a felső részébe tölthetjük a pépesítésre szánt alapanyagokat. Az ivónyílás elhelyezkedése a flakonon a kényelmes használat mellett az aprítás közbeni fogást és tartást is támogatja, míg az alsó, zárt szerkezeti részben a beépített mechanika segítségével elkészíthetjük a mindig friss ételeinket, italainkat. A püree így több családmodell igényeihez könnyedén tud egyazon mechanizmussal igazodni, egyúttal megoldja valamennyi kismama elvárható igényét, hogy gyermeke számára a legegészségesebb és legtáplálóbb ételt legyen képes biztosítani.

Témavezető: Balvin Nándor

 

Hegedüs Klára Zsófia: Ide süss! - Craft 1. tagozat, 1. hely, divat- és textiltervezés mesterszak, formatervező művész mesterszak

Hegedüs Klára Zsófia: Ide süss!

Az Ide süss! tervezésének kiindulási irányát a meghitt, kis létszámú étkezések határozták meg. Míg a fondü készletekből számos variáció létezik, az almasütő formailag kiforratlan, legfőbb hiányosságuk, hogy nem felelnek meg a tárolási, praktikussági szempontoknak. Az Ide süss! ezek figyelembevételével, egymásba illő elemekkel kialakított edényekkel könnyű, kis helyen megoldható tárolást tesz lehetővé. A két részes sütőedény sült almás desszert készítésére szolgál: az alsó tárolóban helyezhetőek el a mécsesek, melyek a felül kialakított sütőedénynek biztosítják a hőt. A felső, fülekkel ellátott edénybe kerül az alma, illetve a tetszőleges fűszerek. A két tárgy kapcsolatát az alsó tárolón elhelyezett nyílás biztosítja, illetve a sütőedényen elhelyezett fülek, amelyek a tárgyak összeilleszthetőségében nyújtanak segítséget, valamint stabil elhelyezést jelentenek.

Témavezető: Rejka Erika

 

Kiss Lúcia Beatrix: Cross Craft - Craft 2. tagozat, 2. hely, kézműves tárgykultúra alapszak

Kiss Lúcia Beatrix: Cross Craft

Lúcia szakmai specifikációjának egyik ága a textil- és struktúraképzés. Egyetemi tanulmányai során egy textiltechnika - az azsúrozás - formai átírásaival foglalkozott. Ennek során olyan szerkezetek készültek, melynek alapja egy kész elem, ezt az elemet emelte át egy új tervezői folyamatba. Ennek a folyamatnak az ürügye egy kültéri pergolarendszer funkcióinak megfogalmazása egyazon alapelem felhasználásával. Ez egyes funkciókat - teherhordó, lágy, flexibilis - eltérő anyagok struktúrába rendezésével kezdte el kutatni. A szerkezetbe épülés vizsgálata során lényegi különbözőségeket talált az alapanyagok variálásával. Többféle kötésponttal és illesztési megoldással sorozat jött létre. Pályamunkája egy anyagában különböző, de alapelemében azonos struktúra sorozat, melyek ajánlatként működnek egy fiktív pergola felhasználásához.

Témavezető: Papp Anett

 

Fülöp Luca: PangoLin - design tagozat, 3. hely, kézműves tárgykultúra alapszak

Fülöp Luca: Pangolin

Luca PangoLin elnevezésű projektje során egy struktúrarendszer kialakításán dolgozott. A rendszer alapját azonos alapelemek adják, amelyek sokszorosítva csomópontjaik segítségével kapcsolódnak. Az elemek mobilisak, szétszedhetőek, majd új formában ismét összeépíthetőek. Az ipari filc és vastag papírból készült struktúrát egy lámpacsalád megalkotására fejlesztette ki. A lámpacsalád egyes tagjainak különbözőségét az alapelemek változtatásával és a lámpatest megvilágítására használt különböző technikákkal éri el.

Témavezető: Rejka Erika

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

METU DIVAT | FRISS DIPLOMA

METU DIVAT | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

Pavilon az Infoparkban | FRISS DIPLOMA

Pavilon az Infoparkban | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A METU képviseli hazánkat a Helsinki Design Héten

A METU képviseli hazánkat a Helsinki Design Héten

A Helsinki Design Hét (szeptember 8-17.) a legnagyobb tervező és építészeti fesztivál az északi országokban

Hirdetés