Az OCTOGON online design programajánlója a BDW-re

Az idén 20 éves Budapest Design Weeket (BDW) még javában zajlik a héten. A jubileumi programsorozatból az építészeti program szelekciónk után, most design témában is kiválasztottuk a kedvenceinket. Designra fel!


Kulisszatitkok

A Budapest Design Week talán egyik legizgalmasabb programpontja a Nyitott Stúdiók, aminek kapcsán változatos műhelyek színfalai mögé lehet belesni, megismerve a tervezőket, a munkafolyamataikat és a tárgyaikat. 

Magyarország legnagyobb szemüveg-manufaktúrájában, a Tipton Eyeworksben a látogatók szemtanúi lehetnek az egyedi, újrahasznosított vinly lemezekből gyártott darabok készítésének.  


Kinyílik Tomcsányi Dóra műhelye is, a tervező moodboardjától kezdve a szabászasztalon át a varrodáig végig lehet nézni a kollekciók születésének egyes állomásait. 


A Komok bútormárka nyitott stúdiójának kiállítással egybekötött szakmai beszélgetésében a fenntarthatóság kerül majd fókuszba, a szervezők pedig egy konkoi koncerttel is készülnek. 


A Lumo Concept indusztriál műhelytúrája során fény derül a stúdió csak nem száz fővárosi projektjére, ahová egyedi  lámpainstallációkat terveztek.


Plydesign és Nieto Light közös nyitott stúdiójában a két designmárka alapítója mesél a tervezési folyamataikról, együttműködésükről, az érdeklődők továbbá első kézből ismerhetik meg a legfrissebb közös termékfejlesztés eredményét is, ami a BDW-n debütál. (Időpont: 2023. október 12. 15:00)


Aki pedig nem csak nézelődni szeretne, hanem ki is próbálna valami újat: a Printánál szitázni lehet majd (Időpont: 2023.10.12 18:00 - 20:00), a de_formnál pedig analóg technikákkal lehet kipróbálni a plakátkészítés művészetét. (Időpont: 2023.10.12 & 13. 15:00 - 19:00 ).Friss energiák

A héten a szakma legfiatalabb képviselőivel, az egyetemisták projektjeivel is megismerkedhet a közönség: megnyílik a METU új showroomja, ahol a BA és MA diploma évfolyamosok divatkollekciói és textilkísérletei lesznek installálva. (Megnyitó: 2023. október 10. 18:00)


A MOME FORMA kiállítás közben az egyetem formatervező szakos hallgatóinak kiemelkedői koncepcióiból, prototípusaiból és modelljeiből válogat, betekintést nyújtva a szak féléves feladataiba, a tanulók kihívásaiba. (Időpont: 2023. október 14-15. 10:00-18:00)


Szintén a MOME-hoz kötődik az Onyx Műhely, és Gerbaud eseménye: a tárgyalkotó képzésében részt vevő hallgatók e a Gerbeaud-örökség témában terveztek izgalmas desszerttálalásokat. A program keretében Niszkács Anna, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezető-tulajdonosa Góg Angélával, az Onyx Műhely művészeti vezetőjével és food designerével beszélget, aki a MOME tárgyalkotó képzésének egyik vezető oktatója volt. Kondor Edit, a kurzus másik vezető oktatója és a hallgatók is részt vesznek az eseményen, melynek során kötetlen beszélgetés mellett kóstolhatók és láthatók lesznek a tervek és gondolatok. (Időpont: 2023. október 15. 11:00-12:00)Tervezőgrafika & hírnév

Akiket  érdekel a tervezőgrafika, felettébb izgalmasnak ígérkezik Mirko Ilic angol nyelvű előadása. A Boszniában született, ma New Yorkban tevékenykedő tervezőgrafikus és plakátművész, a globális tervezőgrafikus szcéna elismert alkotója. Amellett, hogy útjára indította a világhírű Tolerance Poster Showt, New Yorkban stúdiót működtet és a School of Visual Arts professzora. Munkái megtalálhatók a MoMA kollekciójában és a San Francisco Museum of Modern Art-ban is, nemrég pedig két könyve is megjelent. A Designer between Recognition and Purpose című előadása a hírnév és az elismertség szerepét járja körül a tervezők életében. (Időpont: 2023.10.11 18:00) Kiállítások & bemutatók

A Körforgásban című sorozat keretében az Iparművészeti Múzeum arra kért kortárs designereket, hogy válasszanak ki egy tárgyat, tárgycsoportot a múzeum gyűjteményéből, és abból inspirálódva hozzanak létre saját design alkotásokat. Buliash Todaeva három tárgyat választott ki az IMM gyűjteményéből: egy, a hatvanas–hetvenes évek fordulójáról származó kis piros lakktáskát, valamint Szilvássy István 1985-ben készült öt darabból álló Kentaur bútorcsaládjából egy karosszéket és asztalt. Todaeva a fenntartható design szemlélet híve, munkájával olyan tárgyakat hoz létre, melyek a kis szériás gyártás révén nemcsak regionális identitást hordoznak, de társadalmi hatással is bírnak. (Időpont: 2023. október 5. – 2024. január 7.)


A MádiLáncos Stúdió egy kiállítás keretében mutatja be, hogy a műalkotásoknak és a designnak helye van az irodákban. A műveket az MLS × Art program vezetője, Sárosdi-Mádi Krisztina belsőépítész és a felkért kurátorok válogatták. A kiállításmegnyitó kerekasztal-beszélgetés után lehetőség nyílik a belsőépítészek saját irodáját is megtekinteni. (Időpont: 2023. október 13. 17.00 – 19:30)


Ekler Dezső építész-designert a többszólamúság foglalkoztatja az építészetben és a tárgyak tervezésében is. Újabb és újabb változatokkal próbálkozik. Úgy véli, hogy egy-egy házzal vagy edénnyel nem lehet igazán kimeríteni egy adott lehetőségmezőt. Kontextusokban, összefüggésekben gondolkodik. Ahányfajta rovar, annyiféle virág van, és viszont. Szerinte ahányfajta virág, annyiféle edényváltozat lehetséges. A Design Weeken a Virág-Metaforák kollekciója mutatkozik be. (Időpont: 2023 október 11. 18:00)


A tavaly először a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület budapesti galériájában bemutatott, mára utazó kiállítássá fejlődött tárlat, az Ezerszínű fa, a természetes alapanyag felhasználhatóságának sokszínűségét hivatott bemutatni. A válogatás magyar designerek által tervezett és sokszor általuk is gyártott termékeken keresztül mutat rá arra, hogy a design nemcsak esztétikai szempont, hanem olyan gazdasági kérdésekre is választ tud adni, mint az alapanyag- és a gyártási költségek innovatív csökkentése vagy a hulladék kezelése. (Időpont: hétfőtől péntekig 14:00 – 18:00)

 

A teljes program: ITT
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Speciális horgászkellék, orvostechnikai eszköz és betűcsalád is a díjazottak között

Speciális horgászkellék, orvostechnikai eszköz és betűcsalád is a díjazottak között

Átadták az idei Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat.

Fenntarthatóság a Budapest Design Weeken

Fenntarthatóság a Budapest Design Weeken

Tematikus programajánló.

Az építészet és a design összefonódása | BDW

Az építészet és a design összefonódása | BDW

Október 7-én indul az idei Budapest Design Week.

Hirdetés