Intelligens tájak – Régiófejlesztés a kultúrtájmenedzsment eszközeivel

A Balaton-felvidéki lét a hazai kultúrában egyike a jó életről alkotott ideáloknak, miközben a mindennapi valóság sokkal árnyaltabb ennél. A táj egyediségéből és vonzerejéből adódó lehetőségekhez kihívások is párosulnak: ilyen az elmúlt évtizedekben a Balaton-parttól távolabb is megjelenő tömegturizmus, az egymás mellett létező sokszínű életmód-mintázatok és a belőlük fakadó konfliktusok és ingatlanpiaci feszültségek, vagy a változó éghajlat és életmódok hatása az ökológiai tájra, a hagyományos gazdálkodási formákra és gyakorlatokra, de legfőképpen a közösségekre. 
 


A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program többek között arra is keresi a választ, hogy a mai korban mi lehet a tudomány, a kreativitás és a közösségek szerepe az intelligens, fenntartható tájhasználatban. November 9-11. között Veszprémben az INTELLIGENS TÁJAK Nemzetközi Konferencia szervezői, a KÉK - Kortárs Építészeti Központ munkatársai és az együttműködő PAD Alapítvány szakemberei erre adnak különféle válaszokat úgy, hogy helyi, hazai és nemzetközi példákon keresztül tárják fel a táj, a gazdaság és a kultúra összefüggéseit, kölcsönhatásait és módszereit, és ezek szerepét a Balaton-régió fejlődésében és jövőképében. 

A szervezők célja, hogy bemutassák a kultúrtájat fenntartható módon alakító sikeres kezdeményezéseket, megszólaltassák a térség ökológiai és társadalmi folyamatait ismerő kutatóit és gazdasági szakembereit és a régió jövőjéről folyó párbeszédbe bevonják a változást lehetővé tevő helyi szereplőket. 

A konferencia neves külföldi és a hazai előadói példaértékű, alkalmazható megoldásokat mutatnak be négy területről, melyek a fenntartható gazdaságiökoszisztéma-építés, a hétköznapi kultúra és életmódok, az adaptív tájmenedzsment, és a dinamikus örökség.


A konferencia, amely a VEB2023 EKF program egyik szakmai záróeseménye, arra keresi a választ, hogy milyen lépések vezetnek egy regionális léptékű közös célrendszer kialakulásához, amelyet a helyi szereplők közösen támogatnak, és hogy ezek a szereplők hogyan tudnak eredményesen együttműködni. 

A térség közös, fenntartható jövőképének kialakításához érdemes olyan régióktól tanulni, amelyek mind stratégiaalkotás, mind megvalósítás terén előttünk járnak. Ezt támogatja a konferencia nemzetközi programja, miközben regionális és hazai kezdeményezések tudáscseréjére és értékes szakmai kapcsolatok építésére nyílik lehetőség.
 


Az előadások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok, interaktív foglalkozások, kulturális programok és szakmai kirándulások lehetőséget adnak a résztvevőknek a közvetlenebb párbeszédre, az aktív közreműködésre. A rendezvényt a szervezők mindazoknak ajánlják, akik tenni szeretnének a Balaton-felvidéki régió jövőjéért, és akik nyitottak arra, hogy más térségek gyakorlataiból is tanuljanak. 
 

A rendezvény Veszprémben, az Acticity Tánc és Mozgásművészeti Központban kerül megrendezésre.
A részletes program a konferencia honlapján, a VEB2023 EKF honlapján és a Facebook-eseményben érhető el.

A konferencia nyelve a magyar és az angol.
A konferenciát a régióban élők és a diákok kedvezményes jeggyel látogathatják.

Jegyvásárlás ITT

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Babaház

Babaház

A változó veszprémi óváros apró csodái.

A METU a Veszprémi EKF program stratégiai partnere

A METU a Veszprémi EKF program stratégiai partnere

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program és a Budapesti Metropolitan Egyetem.

Palackra írt költemények

Palackra írt költemények

Komplex élményt kínál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa csapata.

Hirdetés