Hirdetés

Az elismerést a Birosign tollért kapta, amely biztonságosabbá teheti a digitális aláírást.

Nagy Ádám formatervező a Birosign számára tervezett digitális tollal idén Red Dot-díjat vehetett át Szingapúrban. Az idei Red Dot-díjakat összesen 46 ország 4218 pályaműve közül választották ki és a terv a 214 díjazott egyike lett.

A Birosign által fejlesztett és szabadalmaztatott toll lehetővé teszi az ügyfelek azonosítását a kéz mikromotoros mozgása alapján, amire a világszerte óriási károkat okozó visszaélések miatt egyre nagyobb szükség van. A toll fejlesztése során a tervezők nagy hangsúlyt fektettek az egyedi biztonsági megoldások mellett a megfelelő forma megalkotására. 

A vezeték nélküli és speciális aláírófelületet nem igénylő toll, a nagy érzékenységű szenzorok és az adaptív kiértékelő algoritmus segítségével a jelenleg a piacon megtalálható eszközöktől eltérő elven működik. Az aláírás közben végzett egyedi mozgás nem utánozható és nem is tulajdonítható el, szemben a klasszikus biometrikus jegyeket használó eljárásokkal.

„A digitális világban sok használati tárgyunk vesztette el jelentőségét, amelyek a kultúránk részét képezik. Néha azonban, a modern technológiának köszönhetően bizonyos tárgyak akár újjá is születhetnek – nyilatkozta Nagy Ádám. – A feladat szépsége abban rejlett, hogy az aláírás hagyományát megőrizzük és tovább fejlesszük a digitális kor szellemében.”

A technológia többek között a pénzügyi, telekommunikációs és állami szektorban jelenthet biztonságos, hatékony és kényelmes azonosítást. A Birosign nem másra vállalkozott, minthogy Bíró László nyomdokaiba lépve újragondolja a toll funkcióját és az aláírásunk jövőjét.

Nagy Ádám formatervező tavaly részt vett a Moholy-Nagy ösztöndíj programban, valamint Iglói-Nagy Péterrel közösen elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat a WIWE szívdiagnosztikai készülékkel.

Az elmúlt hetekben több magyar designer is kiérdemelte a Red Dot-díjat:

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kényelmes, vagány, újrahasznosítható cipő

Kényelmes, vagány, újrahasznosítható cipő

Nagy Ádám polimer cipőkollekciót tervezett elsősorban vízpartra, de miért ne hordhatnánk akár városban is? Ezen a héten mindenesetre felpróbálhatod.

Apró rejtélyek | Hans van der Meer

Apró rejtélyek | Hans van der Meer

A holland dokumentarista fotográfia kiemelt alakjának Budapest-sorozata a Capa Központban.

Egy gyerekkori álmom vált valóra

Egy gyerekkori álmom vált valóra

Interjú Kele Sári designerrel!

Hirdetés