A BE LIGHT! iroda új reprezentációs helyiségéhez nem kellett más csak némi bátorság, kreativitás és magasszínvonalú kivitelezés.

A BE LIGHT! Szépvölgyi úti irodájának egyik központi helyiségét alakították át úgy, hogy a megbízó elképzelése szerint egy olyan letisztult tér jöjjön létre, ami egyszerre alkalmas megbeszélésekre, prezentációkra, vendéglátásra, emellett biztosítja a munkatársak barista minőségű kávéját is. A reprezentatív térbe a BE LIGHT! által forgalmazott DELTA LIGHT lámpatestek, illetve egy egyedi bútordarab került. 

A tér esszenciaként szeretné bemutatni, hol tart ma, 2021-ben a világítástechnika. Nem volt célunk, hogy klasszikus bemutatótermet alakítsunk ki (eleve a méret miatt ez nem is volt lehetséges), sokkal inkább inspiratív, funkcionális, a munkatársak és a vendégek által is napi szinten használt enteriőr létrehozása volt a célunk – fogalmazott Timár Henrietta, a BE LIGHT! építész konzulense. Az elmúlt évek egyik legfőbb trendje az építészeti világításban a lámpatestek méreteinek minimalizálása, ebben nagy szerepe van a LED technológia fejlődésének: egyre kisebb LED modulok egyre nagyobb fényáramot biztosítanak. Természetesen nem maradhatnak el az eye-catcher designlámpák sem, illetve a szintén divatos 48V-os, filigrán sínes rendszer sem. Mindez egy világítás vezérlési rendszerbe integrálva. 

A letisztult térben elhelyezett egyedi, szoborszerű bútordarabot a Position Collective csapata tervezte és a Katona Manufaktúra gyártotta le. Bár a geometrikus formájú, szoborszerű bútordarab mérete nem tűnik túlzónak a térben, az összes funkció megtalálható benne, amire egy kisebb konyhában szükség lehet – a csapvíztől, a vízlágyítón és mosogatógépen át, a tároló funkciókig, valamint egy kávéház élményt nyújtó, hipermodern kávéfőzőig, amiből valójában csak a pulton megjelenő csap lászik és kezeléséhez nem kell más csak egy iPad.

„A kihívást egyrészt az jelentette, hogy ebbe a Position Collective által tervezett különleges formába az összes funkciónak úgy találjunk helyet, hogy szinte észrevétlen legyenek, mégis könnyedén és praktikusan hozzájuk lehessen férni, ugyanakkor a fogantyúk se jelenjenek meg erőteljesen rajtuk – mondta el Katona Csaba, a Katona Manufaktúra ügyvezető-tulajdonosa. – A funkciók elhelyezésre mellett arra is igyekeztünk egy jó megoldást találni, hogy a Position Collective által megtervezett amorf formájú tömeg ne legyen nagyon tömör, nehézkes és masszív, amit a két centiméter vastag, térben álló lécek használatával értük el, melyek közé extravastag fuga került, ami a frontoknak egyfajta fésűszerű jelleget adott”. A fa lamellákhoz egy könnyű fajsúlyú, speciális, nyárfából készült rétegelt lemezt hoztak létre, majd a léceket vizes bázisú festékkel kezelték, azért, hogy a fa rajzolata megmaradjon, és egy egyedi texturált hatás jöjjön létre.

A bútordarab alsó látványos részével ellentétben, a pulttető elemnél a lényeg az volt, hogy egy sima neutrális, fehér felület jelenjen meg – egyebek mellett azért, hogy designja nem zavarja a ráhelyezett anyagmintákat, termékeket. Azonban, hogy a pult is kellően míves legyen az élekre egy körbefutó antikolt sárgaréz részlet került, ami ugyancsak megjelenik a lábazaton, és a pult alsó és felső része közötti lebegő hatást keltő sávban. A pulton fémes részletként jelenik meg egyetlen funkcionális – és egyben díszítő – elemeként egy különleges csap, ami valójában a Scanomat iPadről irányítható, díjnyertes TopBrewer kávéfőzőjének része, ami 75%-ban újrahasznosított fémből készült. A csap magassága a kívánt kávé mennyiség és a bögre méretéhez állítható és beépített tejhabosítóval rendelkezik.

„Ez a bútordarab egy csapatmunka eredménye volt, egyforma érdeme van benne a megrendelőnek, tervezőknek és kivitelezői oldalnak, mert kellett hozzá a BE LIGHT! kreativitása, bátorsága, míg a Position Collective nagyon jól meglátták a teret, és álmodott bele egy speciális, absztrakt formájú bútordarabot, részünkről pedig az kellett, hogy alá tudjuk rendelni magunkat a formának és ki tudjuk találni anyagban és funkcióban a megvalósítást” – mondta el Katona Csaba az egyedi tervezésű és gyártású bútordarabról.   

BE LIGHT! honlap  I  Facebook  I  Instagram
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Betonlámpa a Be Light! áprilisi válogatásában (X)

Betonlámpa a Be Light! áprilisi válogatásában (X)

Áprilisi designlámpa guide.

We are Be Light!  - „Trenddé válnak az okos megoldások” (X)

We are Be Light! - „Trenddé válnak az okos megoldások” (X)

Bemutatkozik a Be Light! sport- és közvilágítás divíziója.

Nagyszerű hallgatói projektek a MOME X Be Light! kurzuson

Nagyszerű hallgatói projektek a MOME X Be Light! kurzuson

Idén is folytatódnak a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj részeként meghirdetett KFI kurzusok.

Hirdetés