Hirdetés

A 2017-es Salone del Mobile kiállításon felépített nagyvárosi koncepció a lehető legkisebb alapterületű élettér környezettudatos vízióját állítja a középpontba.

A 2017-es Salone del Mobile kiállításon felépített nagyvárosi koncepció a lehető legkisebb alapterületű élettér környezettudatos vízióját állítja a középpontba.

Napjaink nagyvárosainak sűrű, zajos és folyamatosan pörgő forgatagában egyre inkább háttérbe szorulnak a pihentető kikapcsolódást kínáló, természetes életterek, a Föld rohamosan fogyatkozó erőforrásainak kiaknázását övező tömeges érdektelenség pedig még ennél is égetőbb probléma. A MINI éppen ezért összefogott a New York-i székhelyű SO-IL dizájnműhely kreatív építészeivel, hogy egy közösen megalkotott, jövőbe mutató koncepcióval mindkét globális kihívásra megoldást mutasson. Ez a MINI LIVING – Breathe (Lélegezz!) installáció, amely az erőforrás- és környezettudatos nagyvárosi ingatlanok jövőbe mutató perspektívájaként a lehető legkisebb alapterületű garzonlakás élhető határait feszegeti. „A MINI LIVING – Breathe (Lélegezz!) alapjaiban kérdőjelezi meg a metropoliszok hétköznapi élettereinek hagyományos szerkezeti koncepcióját, miközben bemutatja, hogy a kreatív építészet miként küzdheti le az egyre zsugorodó nagyvárosi területek és az egyre szűkösebb erőforrások égető problémáit” – mondta Esther Bahne, a MINI márkastratégiai és vállalatfejlesztési vezetője. „Az installációnak köszönhetően testközelből élhetjük át, hogy milyen lenne, ha az otthonunkra nem csupán élettérként, de környezetünk szerves részeként tekintenénk, amely nem csupán mikrokörnyezete ökoszisztémájára, de lakói közérzetére is pozitív hatással van” – tette hozzá.A MINI LIVING – Breathe (Lélegezz!) installáció: nagyvárosi élettér, újragondolva

A brit prémiummárka „kreatív helykihasználásra” és „minimális alapterületre” építő filozófiája a harmadik MINI LIVING installációban is főszerephez jut, a mindössze ötven négyzetméter alapterületű alkotás ugyanis egyszerre három embernek kínál élhető területet. A MINI LIVING – Breathe (Lélegezz!) koncepció alapját egy moduláris felépítésű, fémből készült vázszerkezet adja, a belső tereket pedig egy rugalmas, fényáteresztő borítás választja el egymástól és a külvilágtól. Az installációban hat helyiség és egy zöld tetőkert kapott helyet.A készítők a földszinten egy konyhával egybenyíló, nagyméretű közösségi életteret alakítottak ki, ahol a lakók vendégeket fogadhatnak és kellemes összejöveteleket szervezhetnek. A földszint fölött három eltérő kialakítású szint található, amelyek dolgozószobát, fürdőszobát és hálószobákat is rejtenek. A belső tér egyes helyiségeit fényáteresztő textilfalak választják el egymástól, a szomszédos falakon keresztül kivehető mozgások és sziluettek pedig a lakók összetartozását és a közösség érzését erősítik. Szükség esetén az intelligens textilfalak elsötétíthetők, háborítatlan privát szférát kínálva. A pihentető környezet legtetején oxigén- termelő növényekkel dúsított tetőkert kapott helyet, amely javítja a levegő minőségét és természetes atmoszférát varázsol a belső térbe.

Többszintes élettér önálló, aktív ökoszisztémával

A forradalmi installáció ugyanakkor sokkal több egy egyszerű élettér- koncepciónál. „A MINI LIVING – Breathe (Lélegezz!) képében újragondolt nagyvárosi szemléletünk messze túlmutat a hagyományos, ötletes élettereken. Az installációra egy aktív ökoszisztémaként tekintünk, amely környezetbarát megoldásaival, így például a levegő, a víz és a fény intelligens felhasználásával különleges színt visz a lakók hétköznapjaiba, és a koncepció közvetlen mikrokörnyezetére is pozitív hatást gyakorol” – fogalmazott Oke Hauser, a MINI LIVING installáció-sorozat kreatív vezetője.
A MINI LIVING – Breathe (Lélegezz!) installáció rugalmas, átlátszó külső borítása kiszűri a levegőből a káros anyagokat, miközben a tetőkert élénk, oxigéntermelő növényei a nagyvárosi mikroklíma levegőminőségét is javítják.Az átlátszó külső borításnak köszönhetően a koncepció belső tere nappal valóságos fényárban úszik, amely mindegyik helyiségbe világos és kellemes hangulatot varázsol. A minimális alapterületű alkotás tetőszerkezetét úgy tervezték meg, hogy összegyűjtse az esővizet, amelyet a lakók később egy külön csapról hasznosíthatnak. Sőt mi több, az installáció moduláris felépítése bármikor szétszerelhető, majd egy újabb helyszínen újra összerakható. A külső borítás anyaga tetszés szerint lecserélhető, így az a különböző lakóhelyek eltérő klímakörnyezeteihez is kiválóan alkalmazkodik.

„A MINI LIVING – Breathe (Lélegezz!) installáció megteremti a környezet és a lakók közötti természetes kapcsolatot, minden egyes napot interaktív élménnyé varázsolva. A koncepció arra ösztönzi az embereket, hogy merjenek szembeszállni a megszokottakkal, szeressék a természetet és vigyázzanak a bolygó erőforrásaira” – mondta Ilias Papageorgiou, a New York-i székhelyű SO-IL dizájnműhely vezetője.

A MINI LIVING – Breathe (Lélegezz!) installáció a 2017-es Salone del Mobile kiállításon

2017. április 4-9. között a milánói Salone del Mobile kiállítás vendégei testközelből élhetik át a MINI LIVING – Breathe (Lélegezz!) installáció forradalmi innovációit. A művészeti kiállítás átfogó programsorozata ráadásul a MINI frissen megnyitott New York-i kreatív stúdiójának is reflektorfényt biztosít: a brit prémiumgyártó 2016 második felében indította útjára Brooklyn Greenpoint negyedében A/D/O névre keresztelt dizájnműhelyét, amely mintegy kétezer négyzetméternyi területen kínál kiugrási lehetőséget azon feltörekvő tervezők, építészek és kreatív szakemberek számára, akik napról napra a társadalmakat fenyegető legégetőbb problémákra adható ideális válaszok kidolgozásán fáradoznak.

2017 második felében a MINI és a New York-i A/D/O dizájnműhely a MINI LIVING installáció-sorozat soron következő, negyedik koncepcióját is leleplezi.

forrás: sajtóközlemény

Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Négy különleges hallgatói világításterv, amiből működő modellek lesznek

Négy különleges hallgatói világításterv, amiből működő modellek lesznek

Megvannak a MOME x BE LIGHT! kurzushetére érkezett pályázatok továbbjutói.

A Memphis-csoport szelleme járja át az első milánói influenszerházat

A Memphis-csoport szelleme járja át az első milánói influenszerházat

A nyolcvanas évek meghatározó milánói tervezőkollektívája inspirálta a Defthouse tervezőit.

Bejelentették a jövő évi Salone del Mobile időpontját 

Bejelentették a jövő évi Salone del Mobile időpontját 

A szokásos április helyett szeptember 5. és 10. között rendezik meg a világ legnagyobb bútorvásárát Milánóban.

Hirdetés