Bubla Éva Lélegzésre Kijelölt Hely című installációja a Gellért-hegyen ölt új formát.

A jelenleg zajló PLACCC Fesztivál extra kiadása a Fővárosi Önkormányzat és a Pro Cultura Urbis Térfoglalás programjának részeként olyan köztéri művészeti alkotásokat mutat be, melyek puszta köztéri látványosság helyett aktív bevonódást, a városrészek másfajta megtapasztalásának élményét nyújtják a résztvevőknek (a lokalitást és személyes kapcsolódást erősítve), másfelől viszont globális kérdéseket érintenek.

Bubla Éva Lélegzésre Kijelölt Hely című installációja a korábbi, városi parkok növényeit inkubáló, Budapest forgalmas és légszennyezettségtől fokozottan terhelt pontjaira kihelyezett mobil verziója után idén a Gellért-hegyen ölt új formát. A zöldterületek és természetes élőhelyek csökkenése, a beépítettség, a közúti forgalom és fenntarthatatlan emberi tevékenységek növekvő mértéke mind hozzájárulnak urbánus tereink romló levegőminőségéhez. 

Az elmúlt nyarak fullasztóan szemléltetik a város beépített területeinek ún. hősziget effektusát is, amikor nem csak a növényzet szomjazik, de mi magunk is a zöldterületek után. Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy hová indulhatunk egy kis friss levegőért.

A Lélegzésre Kijelölt Hely Gellért-hegyi verziója a helyi növényzettel és élőlényekkel, atmoszférákkal indít párbeszédet, egy beülhető, belélegezhető intim teret és hangszőnyeget létrehozva a városi lombkoronák szomszédságában, a Jubileum parkban. Az installáció 2024. augusztus 14-ig látogatható, időszakosan pedig egy hanginstalláció egészíti ki az élményt a helyszínen, ami az installáció terében elhelyezett QR kódon keresztül saját eszközről is bármikor elérhető. A helyszíni hanginstalláció pontos időpontjai az eseményben frissülnek.

Művészeti koncepció és design: Bubla Éva
Műszaki konzultáció és tervezés: Zimmerer Erzsébet
Installáció gyártása: Galambosi Dániel és Kruppa Levente, Budai Balázs
Hanginstalláció koncepciója és szövege: Bubla Éva
Sound design és vágás: Mostoha Marcell
Hang: Suplicz Emőke, Szabó Kisanna

Forrás: Sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A művészetre az ingatlanfejlesztésben is lehet építeni!

A művészetre az ingatlanfejlesztésben is lehet építeni!

Hídteremtés az ingatlanszakma és a művészeti szcéna között
 

Rózsaszín hatalomátvétel

Rózsaszín hatalomátvétel

Andrés Reisinger digitális képzőművész Take over elnevezésű projektje.

Hirdetés