MiConn | FRISS DIPLOMA

Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Szilágyi Dóra a MOME Kerámiatervezés szakán szerzett MA diplomát.  

 

Az egyetem Design Intézete idén 4 fő témába sorolta a diplomamunkákat: KRAFT, SOCIAL, EMOCIONÁLIS és FENNTARTHATÓSÁG. Dóra projektje az FENNTARTHATÓSÁG kategória egyik kiemelkedő példája. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

Mestermunkám célja textilipari hulladék és micélium anyagtársításából kikísérletezett kompozit előállítási folyamatának bemutatása, továbbá az előállított kompozit anyag egy releváns felhasználási területének megismertetése. A micélium alapú anyag felhasználása a jelenleg a piacon lévő műanyag alapú (pl.: polietilén, poliuretán habok) alkalmazásokra kínál a körkörös gazdaság alapelveinek megfelelő alternatívát. 

Az előállított anyag akusztikai lehetőségeinek megismerésére és esztétikai tulajdonságainak fejlesztésére fókuszáltam. A felhasználás lehetőségeit kutatva a belsőépítészet területe nyit új távlatokat, melynek egy szegmensét kiemelve teszek az általam létrehozott micélium-textil kompozit alkalmazásával ajánlatot.

A micéliumkompozit anyag előállítása a körkörös gazdasági folyamatba illeszthető, mivel előállítása jellemzően mezőgazdasági melléktermék vagy hulladékalapon történik. Az ilyen növesztett anyag egyszerűen lebontható, komposztálható. Abban az esetben, ha anyagtársítással textilhulladékot növesztünk a felületére, akkor a hulladékanyag új életciklust nyer a kompozit felületén.

 

 

A kutatások alapján habár nyitottság mutatkozik az új anyag befogadására a válaszadók körében, de otthonaikba, saját perszonális tereikbe még nem engednék be ezt az újszerű anyagot. Emiatt a tervezési szempontok meghatározása során arra törekedtem, hogy a micélium kompozitból készült tárgyat közösségi térbe helyezzem, ahol minél többen megismerhetik és elindulhatnak az elfogadás útján.

Az anyag akusztikai tulajdonságaira alapozva egy olyan belső, közösségi téri szituációt kerestem, melyben a zajterhelés problémája mindennapos. A kutatások kimutatták, hogy az open office-okban tapasztalható zaj megnövekedett kognitív terhelést, koncentrációzavart, csökkent energiát és motivációt, kognitív teljesítményt, valamint pszichológiai és fiziológiai jólétet eredményezhet. A fentiek miatt ajánlásomat nyílt terű irodai szituációba képzeltem el: térelválasztó akusztikai paravánok tervezése mellett döntöttem.

 

 

A mestermunka nem mint termék, hanem mint egy felhasználói javaslat jelenik meg. A térben való elhelyezésnek számos lehetősége merült fel a térbe állított, falra szerelhető és függesztett változatok, melyek közül a térbe állított paraván csak egy megoldás. A tesztelések során körvonalazódnak a további fejlesztési irányok. 

A jelenlegi munkafázist még további kísérletek, szakemberekkel történő együttműködés keretében lefolytatott vizsgálatok követik annak érdekében, hogy a jövőben egy fenntartható, a körkörös gazdaságba illeszkedő, piacképes alternatív alapanyagból készült termék születhessen.

 

 

Témavezető: Kondor Edit DLA
Konzulens: Temesi Apol DLA
Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Klasszikus forma, modern belső

Klasszikus forma, modern belső

Újragondolták és -tervezték az 1946-os Vespa robogót.

Törékeny alkat - Botos Balázs kerámiái

Törékeny alkat - Botos Balázs kerámiái

Használati tárgyak formai gegekkel, humoros asszociációkkal.

Divattal vagy designnal kapcsolatos innovatív megoldásod van?

Divattal vagy designnal kapcsolatos innovatív megoldásod van?

Akkor jelentkezz a Startup Campusra!

Hirdetés