Identitást kifejező ruhák a Dress-coding innovatív kiállításán.

Testet öltő inkluzivitás címmel nyílt kiállítás a BBB KultPont és Közösségi Térben február 17-én. A február 24-ig megtekinthető tárlaton magyar és nemzetközi alkotók inkluzív szemléletben készült munkái jelennek meg.

 

Dress-coding – Lia sztori | Fotó: Liziczai Réka

Az öltözék, amit viselünk nem csak funkcionális szereppel bír: ruháink identitásunk kifejező eszköze is egyben. Ugyanez igaz bármilyen kiegészítőre, legyen szó ékszerről, orvosi segédeszközről, vagy akár protézisről – vélik a kiállítás alkotói. 

A digitális fejlődés a divat- és a formatervezésben is új kapukat nyitott meg, az innovatív technológiák tudatos használata élhetőbb és inkluzívabb jövőt ígér. Okos ruhák segíthetnek az elrejtőzésben, vagy akár az önkifejezésben; generatív tervezéssel kényelmes és esztétikus protézist készíthetünk; 3D szkennelés és szimuláció segítségével pedig személyre szabott ruhadarabokat viselhetünk.

A „Testet öltő inkluzivitás” című kiállítás egyaránt szól designerekhez és laikusokhoz, hogy mind a tervezés, mind a befogadás gesztusát inkluzívabb irányba terelje és a „kevesek ügyét” mindenki ügyévé emelje a köztudatban.

A Bartók Kulturális Egyesület célja, hogy megújult kiállítóhelyén a legfrissebb művészeti projekteknek adjon bemutatkozási lehetőséget. „Külön öröm, hogy a társadalmat érzékenyítő hasonló projektek bemutatásában vehetünk részt” – mondta el Jáki Monika, a Bartók Béla Boulevard utcamenedzsere, urbanista, városfejlesztő szociológus.

A Dress-coding által megvalósított interaktív kiállítás témája a divat és a test hívószak köré szerveződik. A kezdeményezés inkluzív és innovatív szellemiségét hivatott közvetíteni, hiszen a kezdeményezés keretein belül személyre szabott ruhákat készítenek speciális igényű személyek számára, digitális technológiák segítségével. Első hibrid kiállításukat a kiterjesztett valóságtartalmakat fejlesztő PAIKKA és Effactory kollaborációjával szervezik meg.

 

A KIÁLLÍTÁSON BEMUTATOTT MUNKÁK:

Kálmán Csaba – S E N Z OHaptikus, térbeli tájékozódást segítő szenzoros segédeszköz látássérültek számára. A SENZO egy viselhető, személyre szabható segédeszköz-koncepció látássérülteknek. Ez egy közeli térbeli távolságokat szenzorosan érzékelhetővé alakító térfelfedező segéd, a GPS haladási irányt tapinthatóvá tévő iránytű és beszélő óra is egyben. Célja intuitív módon, érzékszerv-szerűen segíteni a kis- és nagyobb léptékű tájékozódást. Így alternatív észlelési felületként megkönnyítheti a térbeliség korlátozott érzékelését, és új lehetőségeket teremthet az elemi rehabilitációs folyamat számára.
 

Kálmán Csaba – Senzo

reCOVER – 3D nyomtatott ortézisek | A 3D nyomtatással készülő ortézisek alkalmasak csonttörések, zúzódások, szalag-, ín-, és idegsérülések, valamint egyéb rögzítést igénylő sérülések korszerű ellátására. Segítségükkel a csonttörések és egyéb immobilizációt igénylő problémák gyógyulási folyamata komfortosabb, mint a hagyományos gipszkötés alkalmazásakor, a 3D szkenneléssel történő érintésmentes formalevétel miatt pedig teljesen egyediek. A készítők víziója, hogy a 3D technológiák egészségügyi rendszerbe való integrálása következtében a gyártás hamarosan lehetővé válik a betegeket ellátó traumatológián.

Perceptual Thinkers – Sensorism | A multifunkcionális övtáska használható zenei hangok generálására, ez által akár kommunikátorként is funkcionálhat. A tárgy - a Perceptual Thinkers korábbi termékeihez hasonlóan - az autizmussal élők esetében segítőeszközként is működik, míg forma- és funkcióvilága inkluzív szemléletet tükröz, hiszen bárki számára vonzó és esztétikus, magas minőségű design termék formájában valósul meg. A táska formai kialakítását a 7-es osztás inspirálta, a hét zenei hang egy-egy hímzett felületi kiképzésen keresztül hívható elő. A szenzorok a programozásnak megfelelően, érintést követően ‘igen, nem, éhes, szomjas, dühös, boldog, álmos’ alap üzenetet közvetíthetnek. A hímzett felületekhez különböző zenei hangnak megfelelő hangminta van rendelve, mely a telefonon futó applikáción keresztül közvetíti a hangjátékot.

Perceptual Thinkers – Sensorism | Fotók: Marjai Bea


Darja Malesic – Sitting Jeans | Az elmúlt ötven év során egyre szélesebb körben elterjedt irodai munka következtében mára mindennapos tapasztalattá vált az ülő életmód. Darja Malesic ezt a változást egy tervezői kihívásként kezelte, és egy olyan ruhadarabot hozott létre, ami nem csak irodai életmódhoz, hanem fogyatékossággal élőknek, és átmeneti sérülés miatt ülő pozícióba kényszerülők számára is kényelmes mindennapi viselet lehet, a farmernadrág ez által megfelel az inkluzív design alapelveinek.

Dress-coding – Jázmin-sztori | A Dress-coding által készített ruhaegyüttes viselője, Ujvári Jázmin egyéni igényei szerint készült innovatív technológiák használatával. A test méretét 3D szkennerrel vették le, majd a síkbeli tervek 3D szimulációjával digitalizálták a hagyományos szabásminta szerkesztés és modellezés folyamatát. A szkenner segítségével előállított digitális testkép részletgazdagsága megkönnyíti a személyre szabott tervezést, és lehetővé teszi, hogy a termék pontosan illeszkedjen a viselőjére, a ‘scoliosis’ okozta asszimetria ellenére is. A tervezés során olyan kiemelt szempontokat kellett figyelembe venni, hogy a fűzővel érintkező területeken ne legyen irritációt okozó felesleges anyag, különös tekintettel az övpántra, nadrág záródására és a varratokra.

Dress-coding – Jázmin-sztori |  Fotó: Dömök Noel Szilveszter

Dress-coding – Lia-sztori | A Dress-coding második projektjében Sőrés Lia festőművész számára készített személyre szabott ruhát. A Lia személyiségét tükröző alkalmi darab lenből, a festmények vizualitását megidéző részletek pedig újrahasznosított anyagokból készültek, patchwork technikával. A digitális eszköztár bevonásával a hagyományosnál jóval fenntarthatóbb módon készült el a végeredmény, hiszen a fizikai mintadarabok élethű 3D-s modellekre lettek cserélve, ezáltal nem keletkezett maradék anyag. A valós idejű digitális ruhafejlesztés alkalmazása lehetővé tette a tervező, Huszár Fanni számára a szabás és a sziluett ellenőrzését már a tervezési folyamat során, ezért a hangsúly a termék megvalósíthatóságáról a tervezésre helyeződött át.

Dress-coding X Sőrés Lia X Borsi Flóra – Digitális ruhakollekció | Az első magyar digitális ruhakollekció Sőrés Lia Down-szindrómás festő, Borsi Flóra vizuális alkotó és a Dress-Coding projekt együttműködésében készült el. A kísérletező szellemben született ruhaegyütteseket Lia mintái díszitik, míg a sziluetteket és a formai megjelenést a festék textúrája inspirálta. A virtuális divat fenomén megjelenése új utat nyit a tervezés folyamatában is, hiszen ‘avatarjaink’ hagyományos szabásmintákon túllépve még nem létező anyagú és a materiális világ szabályait meghazudtoló formájú öltözékeket viselhetnek. A kollekció a fenntarthatóságra, az inkluzivitásra, és a technológiai fejlődésre reflektál, ezt képviselik a projekt nagykövetei is: Csalár Bence divatújságíró, Borsi Flóra vizuális alkotó, valamint Kalász Veronika, a Freekey egyik munkatársa mutatta be az elkészült darabokat.

Pázmány Lili – Unobstructed | A kollekció témáját személyes, családi érintettségből kiindulva, a mozgáskorlátozottak speciális öltözködési igényei adták. Lili egyéni tapasztalatra, kutatásra és felmérésre alapozva tervezte meg az elsősorban ülő pozícióhoz alakított ruhaegyütteseket. A kollekció különböző megoldásokat mutat be, melyek könnyítik a hétköznapokat a kerekesszékkel közlekedő emberek számára. Az öltözködést és a mozgást segítő elemek integrálásával mind funkciójában, mind külalakjában kortárs ruhadarabok kialakítására törekedett. Az UNOBSTRUCTED kollekció a mozgáskorlátozottak ruházkodási igényeit figyelembe vevő, formaújító kísérleteivel új irányt jelölhet az akadálymentes öltözködés lehetőségei, és a divatból eddig hiányzó esélyegyenlőség megteremtése felé.
 

Pázmány Lili – Unobstructed


Pázmány Lili – Akadálymentes fehérnemű | A mozgáskorlátozott személyek számára a ruházatok le- és felvétele az egyik legnagyobb probléma a mozgás nehézsége miatt. Ennek könnyítésére a szabásvonalakat egy előre összeállított öltözködési koreográfiához tervezte, melyben figyelembe vette a mozgáslimitációkat. A kollekció jól variálható, mágnessel záródó darabokból áll, melyek akár felsőruházatként is használhatóak több darab rétegzésével. A fehérnemű képes a viselőjét erőssé és magabiztossá tenni. A szexualitás a személyiségünk része. A kollekció egyik kulcsgondolata, hogy mindenkinek joga van hozzá, hogy vonzónak és magabiztosnak érezze magát. A kampány célja ráirányítani a figyelmet a mozgáskorlátozott emberek valós igényeire, berögzött elképzeléseket oldva pozitív testképet mutatni.

e-Nable Magyarország – 3D nyomtatott kezek | Az e-Nable egy önkéntesek által szerveződő nemzetközi mozgalom, ami 2015 óta itthon is működik, mint e-Nable Magyarország. A szervezet tagjai 3D nyomtatással készítenek kezeket és karokat végtaghiányos gyerekek és felnőttek számára. A folyamatosan gyarapodó, ingyen hozzáférhető, open source tervek a viselője egyedi igényeire szabhatók, így teret adnak a játéknak és a kísérletezésnek. A csapat tagjai által készített kezek, a mellett, hogy egyszerű tevékenységek elvégzésében segítik a használóját, - nem helyettesítve ezzel egy egészségügyi segédeszközt - főként a fantázia kibontakozását és a viselője pozitív testképét szolgálják.

Gemma Tyte – Bermudaful Adaptions | A kollekció egy fogyatékossággal élők számára készült ruházati termékcsalád, melyet a Bermuda-szigetek vibráló színei és textúrái ihlettek. A ruhadarabok éppoly vidámak, mint amennyire praktikusak és inkluzívak. A puha anyagok, valamint a gondosan elhelyezett varrások azt a célt szolgálják, hogy a végeredmény kényelmes legyen mind a rejtett fogyatékossággal élők, mind pedig azok számára, akik mozgást segítő eszközöket használnak.
 

Gemma Tyte – Bermudaful Adaptions | Fotó: Bartek Bartusiak


A projektet támogatja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és fogyatékossággal élők önállóságát támogató szervezet, a Freekey.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az ismeretlen IPARTERV nyomában I.

Az ismeretlen IPARTERV nyomában I.

A MOME hallgatóinak kiállítása a Magyar Építészeti Múzeumban

Norman Foster retrospektív

Norman Foster retrospektív

Minden idők legnagyobb Norman Foster kiállítása

Szív és cseresznye ege a válladon

Szív és cseresznye ege a válladon

Újabb litográfia és szitanyomat sorozat a Heart & Cherry Limited Editions-től

Hirdetés