Arturo Di Modica 80 éves volt.

Nyolcvanéves korában meghalt Arturo Di Modica, a világ egyik leghíresebb szobra, a New York-i Támadó Bika alkotója – írta a New York Times.

A Charging Bull egy jókora, 3,4 méter magas és 4,9 méter hosszú bronzszobor, a súlya több mint három tonna, és 1989 óta áll New York pénzügyi központjában, a Broadway-en.

Az olasz szobrász, Arturo Di Modica az 1987-es tőzsdei összeomlás, a „fekete hétfő” után tervezte a szobrot. Bikapiacnak hívják, amikor az árfolyamok emelkednek a tőzsdén (ellentéte a medvepiac), így a bika a prosperitás, a gazdaság erejébe vetett hit szimbóluma.

Noha a szobor mára New York egyik legtöbbet fotózott köztéri alkotása lett, annak idején kalandos körülmények között vetette meg a lábát a városban:

az olasz szobrász egy teherautón vitte a bikát a New York-i tőzsde épülete elé 1989. december 14-én. A rendőrség még aznap elszállította a szobrot, de egy héttel később egy ideiglenes engedéllyel kicsit odébb, a Bowling Greennél ismét felállították. A szobor azonban rendkívül népszerű lett, és hamar végleges „tartózkodási engedélyt” kapott.    

Di Modica a siker nyomán a szobor több variációját is elkészítette, ezek magángyűjteményekbe kerültek. Ám nem mindig és mindenkinél volt népszerű a szobor: 2011-ben hevesen kritizálta az antikapitalista Occupy Wall Street mozgalom, jóformán rendszeresen lesz vandalizmus áldozata, többször is rendőrségi kordonokkal védték meg.

Békésebb időkben viszont egy sajátos rituálénak hódolnak a helyiek és a turisták: a legenda szerint a szobor érintése szerencsét hoz, látható is, ahogy a különböző részein csak úgy ragyog a réz a fényességtől – például az állat heréinél is.

Arturo Di Modica később Sanghajban (hatósági engedéllyel) és Amszterdamban is (nem hivatalosan) készített egy-egy bikaszobrot a helyi tőzsdei épületek elé. A legrangosabb rodeó versenyeket szervező Professional Bull Riders elkészíttette a Támadó Bika kicsinyített változatát trófeának, amelyet 2020-ben adták át először, méghozzá a brazil João Ricardo Vierának.

Di Modica – aki többnyire otthon, Olaszországban alkotott, jellemzően absztrakt szobrokat rézből, márványból, rozsdamentes acélból – rákos betegségben szenvedett, és a szicíliai otthonában halt meg 80 évesen.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghalt a Wall Street bikaszobrának alkotója

Meghalt a Wall Street bikaszobrának alkotója

Arturo Di Modica 80 éves volt.

Élete végéig lelkiismeretfurdalása volt a WTC szerkezettervezőjének

Élete végéig lelkiismeretfurdalása volt a WTC szerkezettervezőjének

92 éves korában elhunyt Leslie Robertson.

10 000 hajléktalant költöztettek az üresen álló New York-i hotelekbe a pandémia alatt

10 000 hajléktalant költöztettek az üresen álló New York-i hotelekbe a pandémia alatt

A bulvárlapok a Facebook közösségekkel karöltve lobbiznak azért, hogy vessen véget ennek a gyakorlatnak a polgármester.

Hirdetés