Jó megoldás lakássá alakítani az irodákat?

A járvány miatt New York is alig van szükség irodára, lakásra annál inkább.

A világszerte tomboló koronavírus-járvány New Yorkban különösen erősen van jelen. A város üres utcáiról írtunk már, a szerteágazó következményekről pedig fogunk még, most viszont egy friss fejlemény: az irodák iránti erősen lecsökkent kereslet miatt azt fontolgatja több tulajdonos, hogy lakásokká alakítja át azokat.

Fotó: Patrick Tomasso / Unsplash

New Yorkban jelenleg rengeteg iroda üresen áll, mivel a dolgozók home office-ban vannak, és a távolságtartás követelménye miatt nem lehetnek sokan egy légtérben. Több tulajdonos éppen ezért azt mérlegeli, hogy lakássá alakítja át az irodáit – írja a Planetizen.

Noha irodát kiadni jobb üzlet a hosszú távú lakásbérlésnél, döntő lehet, ha a távmunka kultúrája a karanténok „lebontása” után is érezhetően fennmarad.  

„Néhány ingatlanpiaci szereplő úgy gondolja, az emberek a válság után boldogabban járnak majd dolgozni, mint valaha, mások viszont az irodaterek iránti kereslet tartós visszaesésével számolnak. Az utóbbi eshetőségre már készen is van a forgatókönyv: több cég lakásokká alakítaná át az irodáit, ezzel a lakhatási válság csökkentéséhez is hozzájárulva” – idézi a lap Eddie Small szakértőt.

Mielőtt azonban egy spontán szociális lakás-program jelenne meg a szemünk előtt, nem árt óvatosnak lenni, mivel a profitorientált befektetők elsősorban luxuslakásokká alakítanák át az irodákat, hogy ellensúlyozzák a kieső bevételeiket.

„Ha az irodák iránti kereslet csökken, az inkább gazdasági nehézségeket jelent, mintsem a távmunka növekvő népszerűségét”

– figyelmeztet Brett Theodos, az Urban Institute munkatársa. Jonathan Bowles, a Center for an Urban Future igazgatója ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a kiskereskedelmi ágazatra, amely már a járvány előtt is nehézségekkel küzdött, várhatóan tartós kiigazítás vár. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Élete végéig lelkiismeretfurdalása volt a WTC szerkezettervezőjének

Élete végéig lelkiismeretfurdalása volt a WTC szerkezettervezőjének

92 éves korában elhunyt Leslie Robertson.

Új szelek fújnak az albérletpiacon

Új szelek fújnak az albérletpiacon

Az elmúlt tíz évben 43 százalékkal nőttek a magyarországi bérleti díjak, ez az EU-s átlag háromszorosa. 

Hosszabb lett a balatonfüredi partszakasz

Hosszabb lett a balatonfüredi partszakasz

A város strandot épít a most vásárolt nyolcezer négyzetméteres vízparti ingatlanton.

Hirdetés