Jó megoldás lakássá alakítani az irodákat?

A járvány miatt New York is alig van szükség irodára, lakásra annál inkább.

A világszerte tomboló koronavírus-járvány New Yorkban különösen erősen van jelen. A város üres utcáiról írtunk már, a szerteágazó következményekről pedig fogunk még, most viszont egy friss fejlemény: az irodák iránti erősen lecsökkent kereslet miatt azt fontolgatja több tulajdonos, hogy lakásokká alakítja át azokat.

Fotó: Patrick Tomasso / Unsplash

New Yorkban jelenleg rengeteg iroda üresen áll, mivel a dolgozók home office-ban vannak, és a távolságtartás követelménye miatt nem lehetnek sokan egy légtérben. Több tulajdonos éppen ezért azt mérlegeli, hogy lakássá alakítja át az irodáit – írja a Planetizen.

Noha irodát kiadni jobb üzlet a hosszú távú lakásbérlésnél, döntő lehet, ha a távmunka kultúrája a karanténok „lebontása” után is érezhetően fennmarad.  

„Néhány ingatlanpiaci szereplő úgy gondolja, az emberek a válság után boldogabban járnak majd dolgozni, mint valaha, mások viszont az irodaterek iránti kereslet tartós visszaesésével számolnak. Az utóbbi eshetőségre már készen is van a forgatókönyv: több cég lakásokká alakítaná át az irodáit, ezzel a lakhatási válság csökkentéséhez is hozzájárulva” – idézi a lap Eddie Small szakértőt.

Mielőtt azonban egy spontán szociális lakás-program jelenne meg a szemünk előtt, nem árt óvatosnak lenni, mivel a profitorientált befektetők elsősorban luxuslakásokká alakítanák át az irodákat, hogy ellensúlyozzák a kieső bevételeiket.

„Ha az irodák iránti kereslet csökken, az inkább gazdasági nehézségeket jelent, mintsem a távmunka növekvő népszerűségét”

– figyelmeztet Brett Theodos, az Urban Institute munkatársa. Jonathan Bowles, a Center for an Urban Future igazgatója ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a kiskereskedelmi ágazatra, amely már a járvány előtt is nehézségekkel küzdött, várhatóan tartós kiigazítás vár. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghalt a Wall Street bikaszobrának alkotója

Meghalt a Wall Street bikaszobrának alkotója

Arturo Di Modica 80 éves volt.

50 millióért családi ház Budapesten? Lehetetlen! Vagy mégsem?

50 millióért családi ház Budapesten? Lehetetlen! Vagy mégsem?

Aki ennyi pénzért keresi álmai házát Budapesten, annak talán mégsem reménytelen a helyzet, de meg kell alkudnia bizonyos területeken.

Élete végéig lelkiismeretfurdalása volt a WTC szerkezettervezőjének

Élete végéig lelkiismeretfurdalása volt a WTC szerkezettervezőjének

92 éves korában elhunyt Leslie Robertson.

Hirdetés