A Limelight munkáját áprilisban mutatták volna be. Hogy ne vesszen kárba, kitették egy makettre.

A Limelight fényművészek alkotócsoportja, akik több mint 15 éve készítenek 3D-vetítéseket, illetve fényinstallációkat. A munkáikkal az Octogonon is többször foglalkoztunk már, most viszont egy egészen különös eset történt velük. 

A csoport legújabb fényinstallációja eredetileg a lille-i operaház épületére készült, egy fényfesztivál alkalmából, amelyet áprilisban tartottak volna. Jött a koronavírus, a karantén, a social distance, és ezzel természetesen törölték a fesztivált, mint minden hasonló tömegrendezvényt.

Ám a Limelight nem adta fel: mivel az animáció már készen volt, 3D nyomtatással elkészítették hozzá az operaház 1:40-es makettjét, és élő adásban bemutatták az alkotást a Facebook és YouTube csatornáinkon.

Az eredmény igazán különleges lett, amit a nézők is örömmel fogadtak – és mivel nem csak élőben lehetett megnézni, most neked is szerezhet néhány örömteli percet a karantén idején. A film az építész-teoretikus-futurista-feltaláló Buckminster Fuller híres idézetével indul: „Soha nem tudsz megváltoztatni dolgokat az által, hogy harcolsz a létező valóság ellen. Hogy megváltoztass valamit, építs egy új modellt, ami elavulttá teszi a már létezőt.”

A Youtube-on a videó alatt egy Picasso-idézet is olvasható: „A teremtés minden aktusa először a rombolás aktusa”.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A (mesterséges) fény hónapja

A (mesterséges) fény hónapja

Decemberben a fényművészetet és a fényt mint építészeti témát járjuk körül

Fény más megvilágításban

Fény más megvilágításban

Superluminal, a LAM új tárlata

Nem-zenei programajánló |  INOTA Fesztivál (X)

Nem-zenei programajánló | INOTA Fesztivál (X)

Iparteleptúra, immerzív fényművészet és inspirációs fórum 

Hirdetés