Debrecenben látható a nemzetközi hírű fényművészeti csoport, a Limelight egyedülálló tárlata.

A nemzetközi hírű fényművészeti csoport, a Limelight Magyarországon egyedülálló tárlata először Debrecenben látható augusztus 17-20. között, a Virágkarnevál előtt. A Limelight által kurált tárlat izgalmas és a hétköznapokból mindenki számára ismerős alkotásokat mutat be, amelyek átalakítják a városi teret, kiragadják a látogatót a megszokottból, és a fény és művészet segítségével egy varázslatos világba engednek betekintést.

„Miközben mi nemzetközileg elismert alkotócsoportként hosszú évek óta meghívott vendégművészei vagyunk fényfesztiváloknak és fényművészeti tárlatoknak a világ minden táján, jelentős projekteket valósítunk meg Sydneytől és Szingapúrtól Los Angelesen át Bangkokig, addig itthon nagyon ritkán tudunk alkotni. Régi álmunk volt létrehozni a saját tárlatunkat, hogy hazahozzuk és megmutassuk azt a tudást, ami külföldön meghozta az elismertségünket. Nagyon örülünk, hogy ez végre megvalósult, és Debrecen városa otthont adott első eseményünknek. A fényművészeti fesztiválok milliókat mozgatnak meg világszerte, Magyarországon az egyetlen ilyen rendezvény, a pécsi Zsolnay Fényfesztivál mellett most hasonló, mégis más eseményt tervezünk a műfaj hazai népszerűsítésére” – mondta Dávid István, a Limelight társalapítója.

Az idei téma a természet és a technológia kapcsolata, így a fényinstallációk és vetítések az állatok, növények és az ember jelenlétét vizsgálják a természetben. A flora és fauna birodalmába lépve különös organizmusokkal találkozhatunk, testközelből tapasztalhatunk meg alapvető működési mechanizmusokat és vizsgálhatunk olyan rejtett ökoszisztémákat, amelyeket egyébként észre sem veszünk.

Koros Design: Liliom

Lélegző növények, a harmonikus együttélést szimbolizáló Medveállatka és az ember jelenlétére megnyugvó Fénylugas várják a látogatókat az idei Rescape fény-tan-ösvényén. A tárlat az installációk bemutatásán túl a Debreceni Egyetem homlokzatára készített 3D épületvetítéssel egészül ki. A video mapping műalkotásnak köszönhetően egy együttműködéseken alapuló világ születésének lehetünk tanúi. A Limelight csapata, a Limelight Academy Projection Mapping Masterclass programjából kikerült alkotói és meghívott női alkotók kooperációjából fogant vízió a semmiből a káoszon át vezet el bennünket egy, az érzékszerveinket tesztelő alternatív formákkal teli univerzumba. A megfigyelésen túl a helyszínre írt zene segítségével akár eggyé is válhatunk a virtuális és minket körülvevő világ által létrehozott új létformával.

Another Nature – interaktív fénytárlat

Vajon hogyan válhat épített környezetünk a természet részévé? Tudunk-e harmóniában és szimbiózisban élni a körülöttünk lélegző élővilággal? Képesek vagyunk-e alkalmazkodni igényeihez? Az Another Nature interaktív fényinstallációk alkotói a szemlélődés és a felfedezés élményének újraélésére hívják látogatóikat egy hat állomáson végigvezető fénytanösvényre, amelynek főszereplői mikroléptékből felnagyított növények, állatok és optikai jelenségek.

Vicsek Viktor: Tardigrade

A 15 éves fényművészeti múlttal rendelkező, nemzetközi hírű Limelight 3D Projection Mapping csapata és a felfújható, óriás fényszobrokat, filmes és színházi látványelemeket tervező Koros Design alkotásaiban a természethez való kapcsolódás gesztusai köszönnek vissza. Kísérletezéseik a különböző fényjelenségekkel és programozható technológiai megoldásokkal egy olyan interaktív felfedező sétára invitálnak, ami során magunk is kölcsönhatásba léphetünk a kiállított művekkel.

A kiállításról bővebben itt tájékozódhatsz.

Sajtóközlemény


  • Alkotók: Katona Katalin, Koros Péter, Magyar Réka (Koros Design), Vicsek Viktor (Limelight)
  • 3D mapping alkotók: Katona Katalin, Koszti Zsuzsanna, Nagy Kála, Riczkó Alex, Sárffi Soma, Sipos Ádám, Világosi Csaba, Jakub Zuscin; Zene: Weil András
  • Art Director: Világosi Csaba 
  • Producer: Dávid István
  • Szakmai konzulens: Kovács AndreaHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Látható, vagy láttató?

Látható, vagy láttató?

A fény nyelve az építészetben

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXII.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXII.

Mátrai Erik Rotational Ellipsoid című installációja 

„Az építészetbe a fény hoz lüktetést” (X)

„Az építészetbe a fény hoz lüktetést” (X)

A fény és az építészet szimbiózisáról tartott lebilincselő előadást az elismert építész, Omar Gandhi a Daylight Talks előadássorozat részeként

Hirdetés