Debrecenben látható a nemzetközi hírű fényművészeti csoport, a Limelight egyedülálló tárlata.

A nemzetközi hírű fényművészeti csoport, a Limelight Magyarországon egyedülálló tárlata először Debrecenben látható augusztus 17-20. között, a Virágkarnevál előtt. A Limelight által kurált tárlat izgalmas és a hétköznapokból mindenki számára ismerős alkotásokat mutat be, amelyek átalakítják a városi teret, kiragadják a látogatót a megszokottból, és a fény és művészet segítségével egy varázslatos világba engednek betekintést.

„Miközben mi nemzetközileg elismert alkotócsoportként hosszú évek óta meghívott vendégművészei vagyunk fényfesztiváloknak és fényművészeti tárlatoknak a világ minden táján, jelentős projekteket valósítunk meg Sydneytől és Szingapúrtól Los Angelesen át Bangkokig, addig itthon nagyon ritkán tudunk alkotni. Régi álmunk volt létrehozni a saját tárlatunkat, hogy hazahozzuk és megmutassuk azt a tudást, ami külföldön meghozta az elismertségünket. Nagyon örülünk, hogy ez végre megvalósult, és Debrecen városa otthont adott első eseményünknek. A fényművészeti fesztiválok milliókat mozgatnak meg világszerte, Magyarországon az egyetlen ilyen rendezvény, a pécsi Zsolnay Fényfesztivál mellett most hasonló, mégis más eseményt tervezünk a műfaj hazai népszerűsítésére” – mondta Dávid István, a Limelight társalapítója.

Az idei téma a természet és a technológia kapcsolata, így a fényinstallációk és vetítések az állatok, növények és az ember jelenlétét vizsgálják a természetben. A flora és fauna birodalmába lépve különös organizmusokkal találkozhatunk, testközelből tapasztalhatunk meg alapvető működési mechanizmusokat és vizsgálhatunk olyan rejtett ökoszisztémákat, amelyeket egyébként észre sem veszünk.

Koros Design: Liliom

Lélegző növények, a harmonikus együttélést szimbolizáló Medveállatka és az ember jelenlétére megnyugvó Fénylugas várják a látogatókat az idei Rescape fény-tan-ösvényén. A tárlat az installációk bemutatásán túl a Debreceni Egyetem homlokzatára készített 3D épületvetítéssel egészül ki. A video mapping műalkotásnak köszönhetően egy együttműködéseken alapuló világ születésének lehetünk tanúi. A Limelight csapata, a Limelight Academy Projection Mapping Masterclass programjából kikerült alkotói és meghívott női alkotók kooperációjából fogant vízió a semmiből a káoszon át vezet el bennünket egy, az érzékszerveinket tesztelő alternatív formákkal teli univerzumba. A megfigyelésen túl a helyszínre írt zene segítségével akár eggyé is válhatunk a virtuális és minket körülvevő világ által létrehozott új létformával.

Another Nature – interaktív fénytárlat

Vajon hogyan válhat épített környezetünk a természet részévé? Tudunk-e harmóniában és szimbiózisban élni a körülöttünk lélegző élővilággal? Képesek vagyunk-e alkalmazkodni igényeihez? Az Another Nature interaktív fényinstallációk alkotói a szemlélődés és a felfedezés élményének újraélésére hívják látogatóikat egy hat állomáson végigvezető fénytanösvényre, amelynek főszereplői mikroléptékből felnagyított növények, állatok és optikai jelenségek.

Vicsek Viktor: Tardigrade

A 15 éves fényművészeti múlttal rendelkező, nemzetközi hírű Limelight 3D Projection Mapping csapata és a felfújható, óriás fényszobrokat, filmes és színházi látványelemeket tervező Koros Design alkotásaiban a természethez való kapcsolódás gesztusai köszönnek vissza. Kísérletezéseik a különböző fényjelenségekkel és programozható technológiai megoldásokkal egy olyan interaktív felfedező sétára invitálnak, ami során magunk is kölcsönhatásba léphetünk a kiállított művekkel.

A kiállításról bővebben itt tájékozódhatsz.

Sajtóközlemény


  • Alkotók: Katona Katalin, Koros Péter, Magyar Réka (Koros Design), Vicsek Viktor (Limelight)
  • 3D mapping alkotók: Katona Katalin, Koszti Zsuzsanna, Nagy Kála, Riczkó Alex, Sárffi Soma, Sipos Ádám, Világosi Csaba, Jakub Zuscin; Zene: Weil András
  • Art Director: Világosi Csaba 
  • Producer: Dávid István
  • Szakmai konzulens: Kovács AndreaHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tér- és hangulatképzés fénnyel

Tér- és hangulatképzés fénnyel

Kovács Kristóf Stúdió lámpa mestermunkája a MOME Formatervező művész MA szakán.

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

Magyar tervezőt mutat be egy rangos olasz designlap

Magyar tervezőt mutat be egy rangos olasz designlap

A világítás költészete címmel ír alapos cikket Horváth Zsuzsanna Illan lámpájáról az Interni magazin.

Hirdetés