Bécs, Melbourne és New York felmérése után jön a BP Fatár.

Elkészült Budapest ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter applikációja, a BP Fatár – írta a Főkert Facebook-oldala. Az app segítségével bárki közreműködhet a budapesti zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében.

„A városvezetés kiemelt célja, hogy óvjuk és fejlesszük meglévő zöldfelületeinket és újakat alakítsunk ki városszerte - Budapest polgárainak bevonásával – írja a FŐKERT oldala. – Egyszerre fontos számunkra új, nagyméretű közparkok létesítése és a sűrűn beépített városrészek zöldítése fákkal és parkokkal. Ehhez pedig fontos eszköz a naprakész, folyamatosan rendelkezésre álló fa- és parkadatbázis és hibabejelentő alkalmazás. Ezt a szerepet látja el a BP Fatár applikáció.”

A BP Fatár térképes felülettel segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést, és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT fenntartásában lévő zöldterületeken.

Jelenleg a fővárosi kiemelt parkok területei, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye megtalálható az alkalmazásban GPS jel alapján, illetve az appban való kereséssel.

Ez megközelítőleg 4 500 000 négyzetméter zöldterületet jelent, az azokon lévő 85 000 objektummal és 47 000 fával. Minden egyes objektumnak, fának saját adatlapja van, amelyen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel.

És még nincs vége, a BP Fatárt fejlesztik tovább: az app a kiemelt fasorokkal bővül, ezek felvételezése, adatfrissítése jelenleg is zajlik. A főváros mindezek mellett felveszi a kapcsolatot a kerületekkel is annak érdekében, hogy az applikáció egy későbbi verziójában a kerületi kezelésű fákat és parkokat is meg tudja jeleníteni, egyértelművé téve, hogy melyik fa és zöldfelület kinek a kezelése alá tartozik.

Reményeink szerint a BP Fatár a jövőben fokozatosan le tudja fedni Budapest teljes közterületi zöldfelületi állományát (a mintegy 1 milliós darabszámra becsült közterületi fa megjelenítésével).

A BP Fatár a FŐKERT fejlesztésében és a Főváros támogatásával valósult meg, és egy jelentős lépés lehet a zöld infrastruktúra területén, és az okosváros-célkitűzések elérése felé.

Fotók: FŐKERT Zrt./Facebook
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Építészeti ihletettségű dokumentumfilm is lesz a BIDF programjában

Építészeti ihletettségű dokumentumfilm is lesz a BIDF programjában

Csak itt látható filmekkel, nemzetközi sikerekkel érkezik januárban a Dokumentumfilm Fesztivál.

Hiánypótlónak számít a legújabb Zöldinfrastruktúra füzet

Hiánypótlónak számít a legújabb Zöldinfrastruktúra füzet

Fontos témával, a belvárosi belső udvarok megújításával foglalkozik a sorozat 5., frissen megjelent része. 

70 éves Nagy-Budapest

70 éves Nagy-Budapest

1950. január 1-jén lett Budapest része többek közt Budafok, Csepel vagy Kispest is.

Hirdetés