Bécs, Melbourne és New York felmérése után jön a BP Fatár.

Elkészült Budapest ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter applikációja, a BP Fatár – írta a Főkert Facebook-oldala. Az app segítségével bárki közreműködhet a budapesti zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében.

„A városvezetés kiemelt célja, hogy óvjuk és fejlesszük meglévő zöldfelületeinket és újakat alakítsunk ki városszerte - Budapest polgárainak bevonásával – írja a FŐKERT oldala. – Egyszerre fontos számunkra új, nagyméretű közparkok létesítése és a sűrűn beépített városrészek zöldítése fákkal és parkokkal. Ehhez pedig fontos eszköz a naprakész, folyamatosan rendelkezésre álló fa- és parkadatbázis és hibabejelentő alkalmazás. Ezt a szerepet látja el a BP Fatár applikáció.”

A BP Fatár térképes felülettel segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést, és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT fenntartásában lévő zöldterületeken.

Jelenleg a fővárosi kiemelt parkok területei, azok minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye megtalálható az alkalmazásban GPS jel alapján, illetve az appban való kereséssel.

Ez megközelítőleg 4 500 000 négyzetméter zöldterületet jelent, az azokon lévő 85 000 objektummal és 47 000 fával. Minden egyes objektumnak, fának saját adatlapja van, amelyen az adatok és képi információk mellett a használó célzott bejelentést is tehet a fenntartó felé, amennyiben valamilyen problémát észlel.

És még nincs vége, a BP Fatárt fejlesztik tovább: az app a kiemelt fasorokkal bővül, ezek felvételezése, adatfrissítése jelenleg is zajlik. A főváros mindezek mellett felveszi a kapcsolatot a kerületekkel is annak érdekében, hogy az applikáció egy későbbi verziójában a kerületi kezelésű fákat és parkokat is meg tudja jeleníteni, egyértelművé téve, hogy melyik fa és zöldfelület kinek a kezelése alá tartozik.

Reményeink szerint a BP Fatár a jövőben fokozatosan le tudja fedni Budapest teljes közterületi zöldfelületi állományát (a mintegy 1 milliós darabszámra becsült közterületi fa megjelenítésével).

A BP Fatár a FŐKERT fejlesztésében és a Főváros támogatásával valósult meg, és egy jelentős lépés lehet a zöld infrastruktúra területén, és az okosváros-célkitűzések elérése felé.

Fotók: FŐKERT Zrt./Facebook
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy város A-tól ZS-ig

Egy város A-tól ZS-ig

Tihanyi Anna kiállítását főszerkesztőnk, Martinkó József nyitotta meg

Négytonnás jégkocka a Széllkapu Parkban

Négytonnás jégkocka a Széllkapu Parkban

Rejtély, mi lapul az olvadó installáció mélyén

2022-ben az Év Szállodája a Hotel Moments

2022-ben az Év Szállodája a Hotel Moments

A felújított Andrássy úti palotában működő hotel másodjára érdemli ki az elismerést.

Hirdetés