Hirdetés

A projekt ráadásul a emisszió nélkül oldaná meg a só kivonását a tengervízből.

A tengervíz ivóvízzé alakítása jellemzően drága és környezetszennyező folyamat. Most a holland Climate Fund Manager és a finn Solar Water Solutions új, zéró szén-dioxid–kibocsátású eljárást dolgozott ki, amelyet Kenyában alkalmaznak majd. 

A két európai vállalat 200 sótalanító egységet tervez telepíteni a kenyai Kitui megyében, a cél ivóvízzel ellátni mintegy 400 ezer kenyai lakost 2023-ra. A projekt teljes költsége a becslések szerint 15 millió dollár körül alakul.

A sótalanítás rengeteg áramot igényel, mert a vizet állandó nyomáson kell tartani. Az SWS napenergiával működő rendszere azonban hálózatfüggetlen, mi több, még akkumulátorokra és vegyszerekre sincs szükség hozzá.

„Ez a projekt áttörést jelent a napelemes vízi infrastruktúrában. A létrejöttéhez négy kulcsfontosságú elem kellett: a tiszta víz árát csökkentő fenntartható technológia; egy élvonalbeli intézményi befektető támogatása; helyi partnerek és piaci alapú üzleti modell” – magyarázta Antti Pohjola, a Solar Water Solutions vezérigazgatója.

Jóllehet, az állomások nem éppen lehengerlően látványosak, viszont ideális megoldást jelentenek a félreeső helyeken. Az önálló rendszereket egy-egy hatméteres konténerben helyezik el, melyek akár 10 ezer liter/óra kapacitással képesek ivóvizet előállítani sós vízből."

Az SWS a piac legolcsóbb víztisztító eljárását ígéri, ami kenyaiak tízezreinek adhat reményt a klímaváltozás következményeinek – mint a súlyos aszályok – ellensúlyozására.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egyetemi megállapodás Kenya magyar építészének nyomdokain

Egyetemi megállapodás Kenya magyar építészének nyomdokain

Négy magyar egyetem nyitott közös képviseletet Nairobiban.

Kenyai női startupra kapta fel a fejét a designvilág

Kenyai női startupra kapta fel a fejét a designvilág

Nzambi Matee újrahasznosított műanyagból készít járó, és ezért már ENSZ-díjat is kapott.

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Olcsóbb, mint a mobiltelefon torony.

Hirdetés