Négy magyar egyetem nyitott közös képviseletet Nairobiban.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével, a Debreceni Egyetem (DE), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az International Business School (IBS) közös toborzóirodát nyitott Nairobiban, Kenya fővárosában. Az avatóünnepségen beszédet mondott dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, valamint dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora. Mindketten az oktatási és a kutatási kapcsolatok fontosságát emelték ki beszédeikben – írta az Univpecs.

A felsőoktatás nemzetköziesítése évek óta kiemelt célja a hazai egyetemeknek és a kormányzatnak egyaránt. A nagy sikerrel működő Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram mellett folyamatos a tandíjfizető külföldi diákok számának emelkedése is. Ez azonban túlmutat a bevételgeneráláson: a nemzetközi hallgatók bevonzásával a hazai felsőoktatás minősége és versenyképessége is növekszik, amiből a hazai diákok is profitálnak – írja a portál.

Az ezt támogató hallgatótoborzási tevékenységben jelent mérföldkövet a kenyai tanácsadóiroda megnyitása. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Exportfejlesztési Főosztályának pályázata által támogatott projekt keretében egy Nairobi központjában lévő irodaházban kezdik majd meg a munkát. A helyi iroda vezetője Caroline Kithama, a Debreceni Egyetem alumnája, hitelesen tudja képviselni a magyar felsőoktatást.

Palkovics László a kenyai zászlóval......és Vámos György emléktáblája

A projekt ötlete Magyarország Kenyai Nagykövetségétől származik: „A magyar cégek és felsőoktatási intézmények számára óriási lehetőségek vannak Afrika-szerte, melyek közül Kenya kiemelkedik stabilitásával és gazdasági fejlettségével. A kezdetektől fogva ösztönöztük a magyar vállalatokat és egyetemeket, hogy fogjanak össze, és közösen lépjenek itt piacra. Örömünkre szolgál, hogy a Pécsi Tudományegyetemmel megtaláltuk a közös hangot, és sikerült életre hívnunk ezt a reményteljes projektet” – fogalmazott dr. Mészáros Zsolt nagykövet.

A PTE Afrika Központ tevékenységét követők számára nem újdonság, hogy Kenya egyik meghatározó építésze a magyar Vámos György volt. A nevéhez Nairobi meghatározó épületei kötődnek, például a Kenya Commercial Bank épülete, a United Kenya Club székhelye, a Siri Guru Singh Sabha szikh templom. Ő tervezte Jomo Kenyatta, Kenya első elnökének síremlékét is. Vámos György emlékére június 25-én emléktáblát avattak Nairobiban, a TelPosta Towersben. Az ünnepélyes alkalmon dr. Tarrósy István, a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi igazgatója, a PTE Afrika Központ vezetője mondott beszédet.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A jelen lehetőségei és a hosszútávú tervezés szinkronja

A jelen lehetőségei és a hosszútávú tervezés szinkronja

A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Centrumának közösségi fejlesztéséről írt a TARKA architects.

Kendermű az Ormánságban

Kendermű az Ormánságban

A Breuer Marcell- és Wienerberger diplomadíjas terv szociális szempontokat is szem előtt tart.

Két, egymást ütő elképzelés harcol a budapesti városfejlesztés jövőjéért

Két, egymást ütő elképzelés harcol a budapesti városfejlesztés jövőjéért

Kompakt város legyen Budapest, vagy fejlesszék a vasúti agglomerációt?

Hirdetés