A héten még lehet jelentkezni az új szakra.

Az örökségvédelem területén mindinkább olyan szakmailag képzett, innovatív és holisztikus szemléletű, projektorientált szakemberekre van szükség, akik alaposan ismerik a történeti épületek diagnosztikai módszereinek elméletét és gyakorlatát. Ezt felismerve indítja el új képzését szeptemberben a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, amely két különleges területtel egészíti ki a leendő szakemberek tudását: a tervezéshez használt Épület Információs Modellezést (BIM), valamint a roncsolásmentes vizsgálatokat érintő speciális modulokkal. A szakirányú oklevelet adó továbbképzésre még lehet jelentkezni.

A történeti épületdiagnosztikai és rehabilitációs szak az épületrehabilitáció és az örökségvédelem területén dolgozó szakemberek számára nyújt speciális módszertani és műszaki, gyakorlati tudást. A négy féléves képzés lehetőséget biztosít számukra, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a történeti és örökségvédelmi kutatások, a diagnosztikai vizsgálatok szakterületein, jártasságot szerezzenek a műemlék-helyreállítási pályázatok, illetve az épületrehabilitációs beruházások előkészítésében, tervezési, kivitelezési folyamatában és lebonyolításában. Ezek mellett tudásukat akár az épített örökség témaköréhez kapcsolódó bármilyen szintű oktatás, képzés, illetve az épített örökséget bemutató, ismertető szakírói és médiatevékenység során is kamatoztathatják.

A továbbképzés erősen fókuszál a felújítások gyakorlati problémáira, a hallgatók azokat elemezve, a helyszínen, a felújításokban részt vevő, az adott technikában, technológiában jártas és kompetens szakemberek segítségével sajátítják el az alapvető hagyományos és korszerű diagnosztikai, felmérési épületpatológiai, kutatási, helyreállítási módszereket. Ezeket az előkészítési, tervezési, kivitelezési, oktatási munkájuk során tudják hasznosítani. 

Az országban egyedülálló módon a képzés részét képezi a műszaki oldalt erősítő két markáns pécsi specialitás, a műemléki szerkezetek roncsolásmentes vizsgálata és diagnosztikája, valamint tervezési oldalról a BIM – az intelligens épületmodellezés modul.

„Hallgatóinknak lehetőségük van e két egyetemi kutatócsoport munkájába, a legfrissebb technikai háttér alkalmazási lehetőségeibe is bepillantást nyerni – mondja a képzésért felelős dr. Kovács-Andor Krisztián egy. docens. – A történeti építmények szerkezeteinek állapotértékelése, várható maradék élettartamának megállapítása, valamint élettartamának hatékony megerősítési, felújítási és karbantartási módszerekkel való meghosszabbítása egyre nagyobb jelentőséggel bír világszerte. Karunk ezért is aktív szereplője nemzetközi építészeti, történeti épületszerkezetekkel foglalkozó projekteknek. Szintén a nemzetközi kapcsolódást és a naprakész friss technológia használatát jelenti a BIM (Building Information Modeling), amely várhatóan néhány éven belül meghatározó eszközzé fog válni az építészeti, mérnöki és kivitelezési vállalkozásokban. Karunk hét évvel ezelőtt a hazai felsőoktatási intézményeket tekintve az elsők között kezdte el a BIM oktatását, hamarosan pedig egy jól felszerelt BIM-labort is létrehozunk.”

A szeptember elején induló négy féléves történeti épületdiagnosztikai képzésre 2020. augusztus 24-éig még várják az építészmérnöki vagy építőmérnöki, illetve kertépítész, restaurátor, bölcsész, valamint más egyetemi, vagy főiskolai diplomával rendelkező, a műemlékvédelemben dolgozó szakemberek jelentkezését. További információ: orokseg@mik.pte.hu.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Emberközpontú belsőépítészet díjat nyert a PTE MIK csapata

Emberközpontú belsőépítészet díjat nyert a PTE MIK csapata

Egy különleges megoldásokat felvonultató többfunkciós lakóház, a MAGYAR FÉSZEK+ környezetpozitív otthon nyerte el a 2022-es wuppertali Solar Decathlon Emberközpontú belsőépítészeti díját. 

A város tüdeje

A város tüdeje

A PTE csapata egyedüli magyarként vesz részt a rangos Solar Decathlon építész világversenyen, ahol 14 napjuk van felépíteni egy társasházat.

Felelős szakemberképzés | HuGBC

Felelős szakemberképzés | HuGBC

A jövő építészei számára megkerülhetetlen a téma: már több mint kétszáz hallgató végezte el a fenntartható építészet alapjai kurzusokat.

Hirdetés