A tavasz a forradalmak szimbóluma, az Örök Tavasz névre keresztelt pavilon pedig a gondolkodásunké.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az Obra Architects létrehozott egy pavilont (Perpetual Spring) Szöulban, a Modern és Kortárs Művészeti Múzeumban. Nem egy egyszerű pavilonról van szó, hanem valójában egy "klímajavító gépezet": az installáció célja, hogy üvegház technológia alkalmazásával tavasz szerű időjárási viszonyokat biztosítson ősszel és télen is.

Fotók: Obra Architects

Az építésziroda abból indult ki, hogy a tavasz az emberiség történetében szimbolikus jelentőségű, elég ha csak az 1848-as Népek Tavaszára, az 1968-as Prágai Tavaszra vagy a 2010-ben lezajlott Arab Tavaszra gondolunk. Ezért is esett a választás a tavaszra, de a Perpetual Spring azt is jól szimbolizálja, hogy a rossz időjárási körülmények megváltoztathatóak akkor, ha az ember a technológia segítségével okosan használja fel a humán és gazdasági erőforrásait. 

Az örök tavasz az optimizmus jelképe is, amellyel azt állítják a tervezők,  hogy a bolygót érintő időjárási válságnak nem kell feltétlenül globális katasztrófával végződnie, ha megszervezzük magunkat. Így a múzeum udvarán lévő berendezést bárki felkeresheti, a koncepciója pedig arra ösztönzi a látogatókat, hogy beszélgetések és előadások keretében elmondják az ötleteiket a tervezőknek, amelyek aztán fontos társadalmi változásokat, együttes cselekvést ösztönözhetnek.

Obra Architects

A fém pavilon polikarbonát kupolával van ellátva, a kupolák pont úgy néznek ki, mint egy rovar szeme. A használt klímaberendezéshez és az audiovizuális kijelzőhöz szükséges energiát a múzeum tetején található napelemes rendszer táplálja, a Perpetual Spring 2020. április 5-ig lesz megtekinthető.

Forrás: Obra Architects
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Színházi díszletelem kollaboratív tervezése a Műegyetemen

Színházi díszletelem kollaboratív tervezése a Műegyetemen

A holland Collectief Walden színtársulat 2016-os Szélcsendélet előadásához terveztek újra egy díszletelemet.

A Széllkapu szelleme Melbourne-től Szingapúrig

A Széllkapu szelleme Melbourne-től Szingapúrig

A parkban központi szerepet betöltő design-napelemek nemzetközi előképei. 

Balatont (is meg)idéző design az új reptéri utasmólón

Balatont (is meg)idéző design az új reptéri utasmólón

Az S39 Hybrid Design munkája a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Hirdetés