Hirdetés

A tavasz a forradalmak szimbóluma, az Örök Tavasz névre keresztelt pavilon pedig a gondolkodásunké.

Hirdetés

Az éghajlatváltozással kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az Obra Architects létrehozott egy pavilont (Perpetual Spring) Szöulban, a Modern és Kortárs Művészeti Múzeumban. Nem egy egyszerű pavilonról van szó, hanem valójában egy "klímajavító gépezet": az installáció célja, hogy üvegház technológia alkalmazásával tavasz szerű időjárási viszonyokat biztosítson ősszel és télen is.

Fotók: Obra Architects

Az építésziroda abból indult ki, hogy a tavasz az emberiség történetében szimbolikus jelentőségű, elég ha csak az 1848-as Népek Tavaszára, az 1968-as Prágai Tavaszra vagy a 2010-ben lezajlott Arab Tavaszra gondolunk. Ezért is esett a választás a tavaszra, de a Perpetual Spring azt is jól szimbolizálja, hogy a rossz időjárási körülmények megváltoztathatóak akkor, ha az ember a technológia segítségével okosan használja fel a humán és gazdasági erőforrásait. 

Az örök tavasz az optimizmus jelképe is, amellyel azt állítják a tervezők,  hogy a bolygót érintő időjárási válságnak nem kell feltétlenül globális katasztrófával végződnie, ha megszervezzük magunkat. Így a múzeum udvarán lévő berendezést bárki felkeresheti, a koncepciója pedig arra ösztönzi a látogatókat, hogy beszélgetések és előadások keretében elmondják az ötleteiket a tervezőknek, amelyek aztán fontos társadalmi változásokat, együttes cselekvést ösztönözhetnek.

Obra Architects

A fém pavilon polikarbonát kupolával van ellátva, a kupolák pont úgy néznek ki, mint egy rovar szeme. A használt klímaberendezéshez és az audiovizuális kijelzőhöz szükséges energiát a múzeum tetején található napelemes rendszer táplálja, a Perpetual Spring 2020. április 5-ig lesz megtekinthető.

Forrás: Obra Architects
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Amikor művészeti projekthez használják az internetes adathalmazt

Amikor művészeti projekthez használják az internetes adathalmazt

Refik Anadol az adatokat mesterséges intelligencia segítségével kinyeri és feldolgozza, majd installációt készít belőle.

Játékos installációval hívja fel a figyelmet a méhek fontosságára egy építésziroda

Játékos installációval hívja fel a figyelmet a méhek fontosságára egy építésziroda

A design szerepe megkérdőjelezhetetlen a közösségek fejlesztésében és a környezetvédelemben.

Mi lenne, ha a fák múzeumi tárgyakká válnának?

Mi lenne, ha a fák múzeumi tárgyakká válnának?

Klaus Littmann erdője sokkoló disztópiát tár a világ elé. 

Hirdetés