Hirdetés

Tisztelet a fénynek

A Casa Batlló új lépcsőházi installációja a Kengo Kuma & Associates irodától.

A Casa Batlló Barcelona egyik éke a sok közül, Antoni Gaudí remekműve a világörökség része. A Kengo Kuma & Associates egy menekülőlépcsőt varázsolt újjá, méltón a ház szelleméhez. A munka 2022-ben elnyerte az ArchDaily Év épülete díját a legszellemesebben alkalmazott termék kategóriájában. Az alumíniumhálókkal installált belső tér tiszteletadás Gaudí fénymisztikájának.

 

Kengo Kuma Casa Batlló from ImagenSubliminal on Vimeo.

 

A Casa Batlló a mediterrán napfényt ünnepli: fényt és árnyékot, az ég és a tenger színeit. Belső udvarán keresztül a fény a ház minden zugába eljut. A színek függőlegesen a világostól a sötétkékig változnak aszerint, hogy milyen magasságban találhatók, így az intenzitásuk mindig azonos, függetlenül attól, hogy milyen messze vannak a fényforrástól. A Kengo Kuma iroda ezt a tudatos fénykezelést kívánta a látogatókban tudatosítani, felidézni absztrakt projektjével anélkül, hogy zavaró nosztalgiázásba merült volna. 

 

 

Nehezítette a feladatot, hogy egy meglévő menekülőlépcsőt kellett a ház forgalmába bekapcsolni. A megoldást a terek vizuális összefűzése adta, ennek eszköze a költői installáció, amely a pincétől a padlásig átszövi a függőleges útvonalat, összekötve a belső udvart a lépcsőházzal.

 

 

A tervezők kifejezett célja volt, hogy az installáció valamilyen módon megidézze Gaudí rafinált fénykezelését. De hogyan lehet egy szinte ablaktalan csőben a fényt csapdába csalni? A finom alumíniumszemekből álló fémháló képes erre: rabul ejti a fényt, és megmutatja legfontosabb tulajdonságait: csillog, mozog, lágyan vibrál, sejtelmes árnyékokat vet. 

 

 

Az alumínium színének tónusa ugyanúgy fentről lefelé fokozatosan változik, mint Gaudí színei a belső udvarban: fent fényes és világos, az alagsorban, ahol hajdan a szenet tárolták, már mély fekete. Az égtől a földig, a világosság felől az árnyékba tartó út szavak nélkül elmagyarázza, mit akart Gaudí a színek változtatásával kifejezni. Gaudí a fény előtt tisztelgett, Kengo Kuma Gaudí zsenialitása előtt, amellyel a fényt kezelte. 

 


 


Építészet: Kengo Kuma & Associates
Terület : 260 m²
Átadás éva: 2021
Fotó: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

 

 

forrás: ArchDaily

 

Rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lehet színes, lehet gömbölyű

Lehet színes, lehet gömbölyű

A fém építészeti felhasználásának különleges magyar példái.

Csoda az erdő mélyén

Csoda az erdő mélyén

Sergej Makhno corten acéllal burkolt villája Ukrajna erdőségében.

Hangolódjunk a Nyugatira

Hangolódjunk a Nyugatira

Szombaton hirdetnek eredményt a Nyugati pályaudvar környékének rendezésére kiírt nemzetközi pályázaton.

Nincs találat!

Hirdetés