Hirdetés

A tradicionális japán bambuszfeldolgozás is megjelenik az ASICS sportcipőjén.

Kengo Kuma az ASICS sportszergyártóval közösen tervezett futócipőt, a metaride AMU-t. Meglepően hangzik, de még meglepőbb, hogy a cipő milyen jól visszaidézi a világszerte ismert japán építész sajátos stílusjegyeit.

A cipő felső részén például fehér szintetikus anyagok rétegződnek látszólag rendezetlenül, ám a kereszteződő mintázatot a hagyományos japán bambuszfeldolgozási technika, a Jatara kötés ihlette.

Fotók: ASICS

Ez lesz az ASICS legfejlettebb technológiájú cipője, erős központi rugózással, ami fölé a lábat a lehető legjobban tartó struktúrát terveztek. A fűzőrendszer stabilan rögzíti a lábfejet, és még arra is ügyeltek, hogy a csíkok ügyesen ábrázolják a cég logóját.

A talp két részre oszlik: a barnás középtalpra – amely ökotudatosan, vagyis fából előállított textilből készült –, illetve a tiszta, fehér külső részekre. A sarok kétrészes Ortholite betétjét ütéscsillapító gél egészíti ki, a talajfogáskor ható erőket pedig még egy parafa-betét is csökkenti.

Kengo Kuma cipője 2019. december 20-án került forgalomba Japánban, ám az ASICS honlapja mellett csak néhány márkaboltban lesz kapható, méghozzá borsos áron: a mintegy 110 ezer forintnak megfelelő 39 600 jenért.

Fotók: ASICS

Kengo Kuma építészétében kulcsfontosságú anyag a fa, ám a tavaly szeptemberben átadott skóciai designmúzeum, a V&A Dundee a kővel bánik hasonlóan: a Tay folyó partján álló háromemeletes épületet Skócia tengerparti sziklafalai és a skót hajós hagyományok insiprálták, a hatás eléréséhez az építész 2466 kőpanelt használt fel, ezeket háromtonnás és négy méter hosszú modulokból rakták össze. Kengo Kuma tökéletesen megértette a várost, a város és víz kapcsolatát, új dimenziókat nyitott meg az épületen belül és kívül egyaránt – és hasonló gondossággal szállt be a futócipő megtervezésébe is.

Design és sportruházat találkozására ugyanakkor akadt példa a közelmúltban: egy hónapja a Puma jelenttette be, hogy teljes kollekciót készít a Rubik-kocka ihletésére.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Összebútorozott az IKEA a NIKE-kal

Összebútorozott az IKEA a NIKE-kal

Legalábbis egy sneaker art oldalon.

Kengo Kuma Szahara ihletésű futócipőt tervezett

Kengo Kuma Szahara ihletésű futócipőt tervezett

Az ASICS Metaride Amu sorozatának újabb darabja a japán építésztől.

Érintésmentesen felvehető cipőt fejlesztett a Nike

Érintésmentesen felvehető cipőt fejlesztett a Nike

Csak beszállsz és kiszállsz: a GO FlyEase tökéletesen használható kéz nélkül is. 

Hirdetés