Hirdetés

Akkor is termelhet neked a napelem, hogy nincs lehetőséged telepíteni.

Közösségi napelempark létrehozásán dolgozik a főként háztartási és ipari méretű napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó Danubia Energia. Az ötlet egyáltalán nem légből kapott: a cég az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik pályázata alapján dolgozza ki a koncepcióját.

Egy közösségi napelempark legnagyobb előnye, hogy azok is termelhetnének napelemmel áramot, akik a saját ingatlanjukra nem telepíthetnek. Lényegében egy nagyobb szabad területre telepített egybefüggő kiserőműről van szó, amelynek a tulajdonosai a részesedésüknek megfelelő arányban levonhatják a villanyszámlájukból a megtermelt áramot.

„Ez nem különbözik attól, mintha a saját házuk tetejére telepítettek volna napelemes rendszert, de nem kell törődniük a kivitelezés minőségével, a karbantartással és tisztítással, sőt élvezhetik a beruházás és a fenntartás során a méretgazdaságosságból fakadó előnyöket”

– írta a Napos.hu. Tehát a legnagyobb előnyén, a hozzáférésen kívül járulékos előnyöket is kínál.

Mivel közösségi parkról van szó, a cég egy kérdőívet is összeállított a „leendő tulajdonosok, a közösség jövőbeni tagjai” számára, hogy valóban a felhasználói igényekre szabhassák a rendszert. Mint a kérdőívből kiderül, a cég arra is szeretné megteremteni a lehetőséget, hogy

„az általad a közösségi napelemparkban megtermelt energiát országszerte szabadon felhasználhasd különböző fogyasztási pontjaidon (nyaraló, nyilvános elektromos autó töltő)”,

ez pedig a jelenlegi viszonyokhoz képest elképesztő rugalmasságot biztosítana, lényegében egy ilyen rendszerbe még annak is megérné beszállnia, aki egyébként a saját házán meg tudja termelni magának az áramot. Bárhogy is, a kérdőív tanulságait beépítik a pályázatukba, hogy azok biztosan eljussanak a döntéshozókig.

Nem egy hirtelen ötlet

Mindez nem csupán légből kapott ötlet (bár azzal sem lenne feltétlenül baj): az eredeti pályázati felhívást az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatás, Fejlesztési és Technológiai Hivatala tette közzé, méghozzá energiaközösségek kialakítását és működését támogató mintaprojekt megvalósítására címmel, 2020--3.1.4-ZFR-EKM kódszámon.

Ezen a pályázaton indulna tehát el a Danubia Energia, mint naperőmű-fejlesztő. A cég eleinte energetikai innováció menedzsmenttel, kutatásfejlesztési projektekkel, valamint tanácsadási munkákkal foglalkozott, részt vett megújuló és fosszilis erőművek akvizíciójában, átvilágításában, naperőművek fejlesztésében és előkészítésében is. Az utóbbi időkben viszont a napelemes rendszerek és elektromos autótöltők értékesítésére és telepítésére helyezte a hangsúlyt.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Klímavédelmi zónák a bécsi utcákon

Klímavédelmi zónák a bécsi utcákon

2030-ra pedig minden negyedik háztartásnak napenergiával kell működnie.

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Olcsóbb, mint a mobiltelefon torony.

Napelemes térkövön tehetünk újabb lépést a fenntarthatóság felé

Napelemes térkövön tehetünk újabb lépést a fenntarthatóság felé

Autófeljárót is építettek már a magyar fejlesztésű Platióból.

Hirdetés