A technológiai fejlesztés helyett mostanában felhasználásuk vált sokrétűbbé. 

Kétoldalas napelem, méghozzá mezőgazdasági felhasználásra, illetve erkélyre akasztható napelem – mindkét fejlesztés inkább a felhasználás sokoldalúbbá tételét célozza, és mindkettőről a napokban érkezett hír.

Noha a kétoldalas napelem nem számít abszolút újdonságnak, annak van hírértéke, hogy a francia energiaipari óriás, a Total összefogott egy német startuppal, a Next2Sunnal, hogy mobilizálja ezeket a hatékonyabb mezőgazdasági felhasználhatóságért – írta a Napi.hu. A két cég a francia piacra szánt innovatív szerelési megoldással állt elő.

A német startup a kétoldalas fotoelektromos panelek vertikális szerelési technológiáján alapuló megoldást kizárólag a Total számára telepíti.

A rendszer lehetővé teszi a függőleges paneleknek, hogy maximálisan kihasználhassák a napsugárzást az elülső és a hátsó felületen is – méghozzá éppen amikor a mezőgazdasági energiafelhasználásnak a leginkább szüksége van rá: hajnalban és alkonyatkor.

Next2Sun Mounting Systems - Crowdfunding Econeers from Next2Sun on Vimeo.

Ráadásul ezek a rendszerek képesek a hálózat stabilizálására is, ugyanis nem termel áramot akkor, amikor a hagyományos napelemek termelése a csúcsra jár. Vagyis, így sokkal könnyebb egyensúlyban tartani a rendszert, ennél fogva pedig az innováció távolról sem csupán a mezőgazdaságban használható. És mivel a panelek függőlegesen állnak, a telepített rendszer kevés helyet foglal, ráadásul megfelelően telepítve védelmet jelenthet a mezőgazdaságban a szél, de az erős napsütés ellen is.

Korábban több cég is próbálkozott már a kétoldalú napelemmel, amely a számítások szerint több áramot tud termelni a hagyományosan szerelt társainál, de valamivel kevesebbet a nap mozgását követő rendszereknél. Bár nem használ energiát a saját mozgatására, az árnyékolás miatt nem is lehet túl sűrűn telepíteni.

Éppen ez utóbbi miatt a német Solarserver kelet-nyugati tájolással tervezett egy tízhektáros, két megawattos erőműparkot, amelynek panelei délben nem árnyékolnak, és valamivel hatékonyabbak is a hagyományos tájolású, hasonló léptékű rendszereknél. Érdemes tehát átgondolni, milyen rendszerekben lehet szükség inkább reggeli és délutáni csúcstermelésre, mint az egyszeri, nap közbeni csúcsra.

Közben a technológia lakossági használata is új formákat ölt: a németországi Gütersloh városkában a helyi szociáldemokraták (SPD) kampányoltak napelemekkel. 25 ezer euróval támogatták a pártkasszából a kampányt, amelynek középpontjában egy pofonegyszerű megoldás áll, hogy írták „csak kiakasztják az erkény korlátjára, és kisebb lesz a villanyszámla”.

Az első 125 beruházást egyenként 200 euróval támogatják, a pályázatokat a városi környezetvédelmi bizottság bírálja el. A megoldás főleg a nagyobb társasházakban segíthet, ahol a lakók kevésbé tudják kihasználni a tetőt, ráadásul az erkélyre akasztható rendszer telepítése minimális munkával jár.

Ugyanakkor az erkélypaneleknek illeszkedniük kell a városképbe, és az elektromos hálózatba is, azaz város-léptékben alaposabban át kell gondolni a koncepciót.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezermilliárdokat dobunk ki az ablakon a rossz lakásfelújításokkal

Ezermilliárdokat dobunk ki az ablakon a rossz lakásfelújításokkal

Évi 100-130 ezer lakóépület energetikai (mély)felújítása kellene, hogy elérjük a klímasemlegességet 2050-re.

Napelem + hőszivattyú + elektromos autó = javaslat az új napelemes elszámolásra

Napelem + hőszivattyú + elektromos autó = javaslat az új napelemes elszámolásra

Az MNNSZ lehető legkedvezőbb új elszámolási rendszer bevezetését szorgalmazza.

Valóban zöld márka, vagy csak annak mutatja magát?

Valóban zöld márka, vagy csak annak mutatja magát?

Újrahasznosított műanyag, fairtrade kávé, napelemek, energiatakarékos égők – valóban zöld mind?

Hirdetés