Hirdetés

A technológiai fejlesztés helyett mostanában felhasználásuk vált sokrétűbbé. 

Kétoldalas napelem, méghozzá mezőgazdasági felhasználásra, illetve erkélyre akasztható napelem – mindkét fejlesztés inkább a felhasználás sokoldalúbbá tételét célozza, és mindkettőről a napokban érkezett hír.

Noha a kétoldalas napelem nem számít abszolút újdonságnak, annak van hírértéke, hogy a francia energiaipari óriás, a Total összefogott egy német startuppal, a Next2Sunnal, hogy mobilizálja ezeket a hatékonyabb mezőgazdasági felhasználhatóságért – írta a Napi.hu. A két cég a francia piacra szánt innovatív szerelési megoldással állt elő.

A német startup a kétoldalas fotoelektromos panelek vertikális szerelési technológiáján alapuló megoldást kizárólag a Total számára telepíti.

A rendszer lehetővé teszi a függőleges paneleknek, hogy maximálisan kihasználhassák a napsugárzást az elülső és a hátsó felületen is – méghozzá éppen amikor a mezőgazdasági energiafelhasználásnak a leginkább szüksége van rá: hajnalban és alkonyatkor.

Next2Sun Mounting Systems - Crowdfunding Econeers from Next2Sun on Vimeo.

Ráadásul ezek a rendszerek képesek a hálózat stabilizálására is, ugyanis nem termel áramot akkor, amikor a hagyományos napelemek termelése a csúcsra jár. Vagyis, így sokkal könnyebb egyensúlyban tartani a rendszert, ennél fogva pedig az innováció távolról sem csupán a mezőgazdaságban használható. És mivel a panelek függőlegesen állnak, a telepített rendszer kevés helyet foglal, ráadásul megfelelően telepítve védelmet jelenthet a mezőgazdaságban a szél, de az erős napsütés ellen is.

Korábban több cég is próbálkozott már a kétoldalú napelemmel, amely a számítások szerint több áramot tud termelni a hagyományosan szerelt társainál, de valamivel kevesebbet a nap mozgását követő rendszereknél. Bár nem használ energiát a saját mozgatására, az árnyékolás miatt nem is lehet túl sűrűn telepíteni.

Éppen ez utóbbi miatt a német Solarserver kelet-nyugati tájolással tervezett egy tízhektáros, két megawattos erőműparkot, amelynek panelei délben nem árnyékolnak, és valamivel hatékonyabbak is a hagyományos tájolású, hasonló léptékű rendszereknél. Érdemes tehát átgondolni, milyen rendszerekben lehet szükség inkább reggeli és délutáni csúcstermelésre, mint az egyszeri, nap közbeni csúcsra.

Közben a technológia lakossági használata is új formákat ölt: a németországi Gütersloh városkában a helyi szociáldemokraták (SPD) kampányoltak napelemekkel. 25 ezer euróval támogatták a pártkasszából a kampányt, amelynek középpontjában egy pofonegyszerű megoldás áll, hogy írták „csak kiakasztják az erkény korlátjára, és kisebb lesz a villanyszámla”.

Az első 125 beruházást egyenként 200 euróval támogatják, a pályázatokat a városi környezetvédelmi bizottság bírálja el. A megoldás főleg a nagyobb társasházakban segíthet, ahol a lakók kevésbé tudják kihasználni a tetőt, ráadásul az erkélyre akasztható rendszer telepítése minimális munkával jár.

Ugyanakkor az erkélypaneleknek illeszkedniük kell a városképbe, és az elektromos hálózatba is, azaz város-léptékben alaposabban át kell gondolni a koncepciót.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Olcsóbb, mint a mobiltelefon torony.

Napelemes térkövön tehetünk újabb lépést a fenntarthatóság felé

Napelemes térkövön tehetünk újabb lépést a fenntarthatóság felé

Autófeljárót is építettek már a magyar fejlesztésű Platióból.

Meglepő helyen találtunk napelemes innovációt

Meglepő helyen találtunk napelemes innovációt

Az úszó napelem nem újdonság, de az amit (és ahol!) terveznek vele, igen.

Hirdetés