Hirdetés

A koronavírus csúcsra járatja a napelemeket

Sorra dőlnek az európai rekordok, mert tisztább a levegő.

A koronavírus járványnak köszönhetően kevesebb az autó az utakon és visszafogták az ipari termelést is, ez pedig jobb levegőminőséget eredményezett. Az új helyzet nemcsak a tüdőnknek jelent megkönnyebbülést, de jobban termelnek a napelemek is. 

Európában folyamatosan döntik a rekordokat a napelemes rendszerek: Németország fotovoltaikus erőművei április 20-án 32,227 GW csúcsteljesítményt produkáltak, ami meghaladja az idén márciusban elért rekord. Ugyanez a helyzet az Egyesült Királyságban is: április 20-án 9,68 GW-os csúcstermelést regisztráltak, amivel megdöntötték a 2019 májusában felállított 9,55 GW-os rekordot.

A koronavírus okozta kijárási korlátozások ugyanis nagy mértékben csökkentették a légszennyeződést, a tisztább levegő pedig jobban átengedi a napsugarakat is, amely a napelemes rendszerek hatékonyságát is növeli.

Az Electrec portál adatai szerint a termelési csúcsok egyébként is tavaszra jellemzőek, hiszen a napsütéses órák száma magas, de a hőmérséklet még nem olyan forró, mint a nyári időszakban, új elemként azonban becsatlakozott most a közlekedés és az ipari termelés visszafogása is. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A napelemes innovációk új irányt vettek

A napelemes innovációk új irányt vettek

A technológiai fejlesztés helyett mostanában felhasználásuk vált sokrétűbbé. 

Hogyan védekezhetünk a napelem ellopása és megrongálása ellen?

Hogyan védekezhetünk a napelem ellopása és megrongálása ellen?

Érdemes biztosítást kötni és van monitorozási megoldás is.

Jönnek az éjjel is működő napelemek?

Jönnek az éjjel is működő napelemek?

A Kaliforniai Egyetem kutatója szerint ez egyáltalán nem megvalósíthatatlan.

Hirdetés