A koronavírus csúcsra járatja a napelemeket

Sorra dőlnek az európai rekordok, mert tisztább a levegő.

A koronavírus járványnak köszönhetően kevesebb az autó az utakon és visszafogták az ipari termelést is, ez pedig jobb levegőminőséget eredményezett. Az új helyzet nemcsak a tüdőnknek jelent megkönnyebbülést, de jobban termelnek a napelemek is. 

Európában folyamatosan döntik a rekordokat a napelemes rendszerek: Németország fotovoltaikus erőművei április 20-án 32,227 GW csúcsteljesítményt produkáltak, ami meghaladja az idén márciusban elért rekord. Ugyanez a helyzet az Egyesült Királyságban is: április 20-án 9,68 GW-os csúcstermelést regisztráltak, amivel megdöntötték a 2019 májusában felállított 9,55 GW-os rekordot.

A koronavírus okozta kijárási korlátozások ugyanis nagy mértékben csökkentették a légszennyeződést, a tisztább levegő pedig jobban átengedi a napsugarakat is, amely a napelemes rendszerek hatékonyságát is növeli.

Az Electrec portál adatai szerint a termelési csúcsok egyébként is tavaszra jellemzőek, hiszen a napsütéses órák száma magas, de a hőmérséklet még nem olyan forró, mint a nyári időszakban, új elemként azonban becsatlakozott most a közlekedés és az ipari termelés visszafogása is. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

1790 napelem érleli a banánt Ausztráliában

1790 napelem érleli a banánt Ausztráliában

Az erőmű Melbourne fogyasztási igényeit fogja kielégíteni.

Klímavédelmi zónák a bécsi utcákon

Klímavédelmi zónák a bécsi utcákon

2030-ra pedig minden negyedik háztartásnak napenergiával kell működnie.

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Olcsóbb, mint a mobiltelefon torony.

Hirdetés