Hirdetés

A koronavírus csúcsra járatja a napelemeket

Sorra dőlnek az európai rekordok, mert tisztább a levegő.

A koronavírus járványnak köszönhetően kevesebb az autó az utakon és visszafogták az ipari termelést is, ez pedig jobb levegőminőséget eredményezett. Az új helyzet nemcsak a tüdőnknek jelent megkönnyebbülést, de jobban termelnek a napelemek is. 

Európában folyamatosan döntik a rekordokat a napelemes rendszerek: Németország fotovoltaikus erőművei április 20-án 32,227 GW csúcsteljesítményt produkáltak, ami meghaladja az idén márciusban elért rekord. Ugyanez a helyzet az Egyesült Királyságban is: április 20-án 9,68 GW-os csúcstermelést regisztráltak, amivel megdöntötték a 2019 májusában felállított 9,55 GW-os rekordot.

A koronavírus okozta kijárási korlátozások ugyanis nagy mértékben csökkentették a légszennyeződést, a tisztább levegő pedig jobban átengedi a napsugarakat is, amely a napelemes rendszerek hatékonyságát is növeli.

Az Electrec portál adatai szerint a termelési csúcsok egyébként is tavaszra jellemzőek, hiszen a napsütéses órák száma magas, de a hőmérséklet még nem olyan forró, mint a nyári időszakban, új elemként azonban becsatlakozott most a közlekedés és az ipari termelés visszafogása is. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jönnek az éjjel is működő napelemek?

Jönnek az éjjel is működő napelemek?

A Kaliforniai Egyetem kutatója szerint ez egyáltalán nem megvalósíthatatlan.

A héten végleg kizöldült az Alma

A héten végleg kizöldült az Alma

Az amerikai tech-óriás, az Apple immár csak tiszta energiát használ.

Novemberben is nőtt az építőipar teljesítménye

Novemberben is nőtt az építőipar teljesítménye

Az építőipar termelése 2018. novemberben 27,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Hirdetés