A környezettudatosság mellett a növekvő energiaárak sokakat ösztökélnek a fűtési rendszer modernizálására a téli hónapok előtt. De vajon milyen opciók közül választhatnak a felújítás előtt állók? Mely szempontokat érdemes a fütési rendszer vásárlás előtt mérlegelni? Cikkünkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg.


Melyek a legnépszerűbb modern fűtési megoldások?

A legtöbb háztartásban a fűtési költség jelentős részét teszi ki a rezsiköltségeknek. Az, hogy mennyibe kerül otthonunk melegen tartása a hőszigetelésen és a használt fűtési rendszeren múlik. Az elmúlt évek technológiai fejlődésének köszönhetően számos korszerű, energiahatékony és környezetbarát fűtési lehetőség áll rendelkezésre. A következőkben ezeket vesszük sorra.
 


Napelemet használó fűtési rendszer

A napelem költséghatékony és minimális ökológiai terhelésű alternatív energiaforrást jelent. Nem véletlen, hogy számos háztartásban választják ezt a technológiát. A megújuló energiaforrás sok esetben képes a háztartás teljes energiafelhasználását fedezni beleértve a fűtés energiaigényét is. Hátrányt jelent, hogy magas a beruházási költség és gyakran a napelem vásárlás mellett szükséges a tető felújítása, az ingatlan elektronikai rendszerének átalakítása és egyéb eszközök (pl. keringető szivattyú) beszerzése. További kihívás a szükséges engedélyeket beszerezni. Azonban a napelem hosszú távon a legtöbb ingatlan esetén sokszorosan megtérül.
 

Geotermikus fűtés

A geotermikus fűtés egy minimális környezeti terhelésű hőszabályozási megoldás. A rendszer úgynevezett geotermikus hőszivattyút használ a talaj és talajvíz hőenergiájának kinyeréséhez. A geotermikus fűtésnél a szivattyú a talajban található hőenergiát felveszi, sűrűsíti majd továbbítja a lakótérbe. Fontos, hogy a rendszer telepítése költséges és magas munkaigényű. Azonban hosszú távon nem csupán környezeti terhelésünket, de fűtési költségeket is minimalizálhatjuk segítségével.
 

Hőszivattyú

A hőszivattyú egy olyan modern fűtési berendezés, amely képes az alacsony hőmérsékletű környezetből kinyerni és transzferálni a hőt a lakótérbe. Nem véletlen vált a hőszivattyú az egyik legnépszerűbb feltörekvő alternatív fűtési technológiává. Az energiatakarékos berendezés napelemmel kombinálva a fűtés mellett akár a melegvízről is gondoskodhat.

 

Infrafűtés

Az infrafűtés egy modern hőszabályozási megoldás, amely az áramot képes infravörös hőhullámmá átalakítani. A sokoldalú fűtési technológia nem csupán a falakra és a mennyezetre telepíthető, akár a padlóba is szerelhető vékony filmréteg formájában. Előnye, hogy gyorsan képes a kívánt hőmérsékletet elérni, azonban a hőtartó képessége csekély.
 A modern fűtési rendszerek előnyei

A modern fűtési rendszerek telepítése magas költséggel és sok munkával járó folyamat, mégis kiváló döntés lehet a legtöbb háztartás számára. A következőkben összefoglaltuk a legfontosabb előnyöket.

  • Fenntarthatóság: A modern fűtési rendszerek jóval kisebb energiaigényűek, magasabb hatékonyságúak és gyakran nem generálnak károsanyagkibocsájtást üzemelés közben. Így ökológiai szempontból kedvezőbb választást jelentenek a hagyományos fűtési lehetőségekkel szemben.
  • Egyenletes hőelosztás: További előny, hogy a modern fűtési rendszerek képesek egyenletes hőelosztásra. Ennek köszönhetően nem érezhető jelentős hőmérséklet különbség a lakóterek különböző részein.
  • Pontos hőszabályozás: A korszerű rendszerek a korábbinál sokkal precízebb hőszabályozást tesznek lehetővé, ez segíthet a lakók komfortszintjének növelésében.
  • Integrálható okos otthon rendszerbe: Míg a régi fűtési rendszerek integrálása nehézkes és egyes esetekben megoldhatatlan, addig a modern rendszrek többsége gyári integrációs lehetőségeket kínál. Így zónákra bontott fűtés, időzített hőszabályozás és számos egyéb lehetőség válik elérhetővé.
  • Megtakarítás: Bár a kezdeti költség magas lehet, idővel a legtöbb modern fűtési technológia megtérül az alacsonyabb energiafelhasználás következtében.

 

 

Zákány Szerszámház: hatékony munkavégzés profi szerszámokkal

Megbízható szerszám webshop után kutakodsz a keringető szivattyú beszerzéséhez? A Zákány Szerszámház Kft. 1988-ban indult családi vállalkozásként. A profi szerszámház azon dolgozik, hogy kiemelkedő feltételeket biztosítson ügyfelei számára. Folyamatos fejlődése annak is köszönhető, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a vevői visszajelzésekre. A Zákány Szerszámház Kft mindent megtesz, hogy megbízható, gyors, precíz cégként a lehető legjobb árakon biztosítsa a szerszámokat, tartozékokat.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az álmok birodalma

- 2020/6

Megjelent az év utolsó DECO magazinja, múzsával és mákvirággal, szépséggel és teljességgel, karácsonyi dekor- (és egyéb) ötletekkel. Kalandozz velünk a téli álmok világába, és gyönyörködj a belsőépítészet legújabb hazai remekeiben!   

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépítik a Fehérvári rondellát és a nyugati kerteket is

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépítik a Fehérvári rondellát és a nyugati kerteket is

Felépül a Várgarázs III. is, aminek köszönhetően tovább csökken majd a Várban parkoló autók száma.

Bekukkanthatunk a párizsi Magyar Kulturális Intézet Kós Károly kiállítására – videó

Bekukkanthatunk a párizsi Magyar Kulturális Intézet Kós Károly kiállítására – videó

A Kós Károly – a 20. század legmagyarabb európai építőművésze című kiállítás élőben 2021 április 24-ig látható.

Hirdetés