Hirdetés

A DE_FORM tervezett arculatot a még épülő Görögkatolikus Múzeum számára.

Bár Magyarország első görögkatolikus múzeumát várhatóan 2022 pünkösdjén adják át, az intézmény „Orcád világossága” címmel kiállítást rendezett nemrég Budapesten. A múzeum és az első tárlat átfogó vizuális arculatát a DE_FORM tervezte, amely az új múzeum homlokzatának íves ablakaira és a görögkatolikus ikonosztáz formájára reflektál. Céljuk egy olyan arculat létrehozása volt, amely a hagyományos és modern értékeket egyaránt képviselni tudja. A tervezőkkel beszélgettünk.

 

A DE_FORM csapatát a Planbureau kereste meg még 2020-ban, hogy dolgozzanak együtt a Nyíregyházán épülő Görögkatolikus Múzeum első, az Eukarisztikus Kongresszus keretein belül megnyíló budapesti kiállításán. Jól összeszokott formáció az övék: számos közösen tervezett tárlat mellett, a Demeczky Nóra és Déri Enikő vezetésével működő DE_FORM tavaly a Planbureau Logifaces nevű játékának is tervezett új arculatot és csomagolást.

 

Fotó: Lakos Máté

Bár a felkérés első körben azOrcád világossága” című kiállítás grafikai megjelenésére fókuszált, mégis értelemszerű volt a DE_FORM számára, hogy ezzel egy időben a múzeum arculati alapköveit is lefektessék, amelyre szintén megbízást kaptak. 

„Szerencsés helyzetbe kerültünk, ugyanis a megrendelő partner volt ebben a komplex gondolkodásban. Így lehetőségünk nyílt a kiállítás designt párhuzamosan az általunk készülő arculat vizuális karakterjegyei alapján megtervezni. A csapatunk minden tagja bekapcsolódott a munka különböző fázisaiba” – mondta el Enikő és Nóra.

 

A nagyon friss, experimentális munkáiról ismert DE_FORM nem először tervez szakrális témában, és ez mindig nagyon izgalmas terep a számukra. Évek óta dolgoznak például közös projekteken a Pannonhalmi Főapátsággal is. A Görögkatolikus Múzeum esetében azonban teljesen más megközelítésből kellett kiindulniuk: 

„a görögkatolikus ikonok, ikonosztázok gazdag, színes, intenzív világához kellett kapcsolódnunk. Egy olyan arculatot kellett létrehoznunk, ami karakteres, jól kiegészíti ezeket a tartalmakat grafikailag, mégis élni hagyja őket” – jegyezte meg Enikő és Nóra.

Fotó: Lakos Máté

Egy egyházi témájú projektben a színek szimbolikája nagy jelentőséggel bír. Elmondásuk szerint hosszas egyeztetés eredménye volt, hogy milyenek legyenek például az arculatot reprezentáló árnyalatok, ugyanakkor a közös munka nagyon gördülékeny volt – nyitottság fogadta a gondolkodásmódukat, és a témára készített vizuális reflexióikat.

Az arculathoz választott tipó, Morgane Vantorre type designer betűje, az Arthemys Display Light is tökéletes választás volt arra, hogy a múlt értékeit kortárs köntösben mutassák be.

„A betűvel meg tudtuk alkotni a logóban látható íves formát, ugyanakkor izgalmas, elegáns szimbólumok is vannak a karakterkészletében, ami később is alkalmazható lehet a témát illetően” – mondta el Enikő és Nóra.

 

Mivel a múzeum még épül, így az arculati tervben megjelenő konkrét tételek – többek között csomagolópapírok, noteszek, vászontáskák – nagy része még csak koncepcionálisan készült el, amelyek megvalósítására az épület átadását követően kerülhet majd sor. A szeptember 19-én zárult kiállításhoz viszont Nóráék készítettek több interaktív felületet is, ahol a látogatók az ikonosztázok szerkezetével ismerkedhettek meg, illetve az Utolsó ítélet című kép jeleneteit egyesével, érintőképernyős felületeken lehetett tanulmányozni.

 

 

A DE_FORM-nak jelenleg több nagyobb szabású hazai és nemzetközi projektje is fut egyszerre. 2021-ben grafikai partnerei lettek a Coldefy francia építész irodának, miközben itthon több nagy intézmény arculattervezésében is részt vesznek. A Görögkatolikus Múzeum mellett a Néprajzi Múzeum új arculatát is nekik, illetve az Explicit Design Studio-ból ismert tervezőknek köszönhetjük. Egy másik hazai nagyszabású múzeumi projektben pedig a Demeter Design Stúdió grafikai partnerei. Sőt, hamarosan a KAZA új kollekciójának általuk készített kampányát is láthatjuk.

 

A Görögkatolikus Múzeum többfunkciós épületegyüttese Balázs Mihály DLA Kossuth-, Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima-díjas építész és a DMB Építész Műterem tervei alapján valósul meg, kivitelezője pedig a Palladian Kft.

 

DE_FORM | Web | Behance | Facebook | Instagram 

 

Még több és nagyobb fotóért katt a képgalériára!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Heti design betevő | BDW

Heti design betevő | BDW

Az OCTOGON online design programajánlója a BDW-re

Egyszerű és okos

Egyszerű és okos

Beszélgetés Déri Enikővel és Demeczky Nórával, a DE_FORM Design Agency alapítóival és kreatív igazgatóival.

Ikonosztázok modern leképeződései

Ikonosztázok modern leképeződései

A DE_FORM tervezett arculatot a még épülő Görögkatolikus Múzeum számára.

Hirdetés