Hirdetés

Mutatjuk a Néprajzi Múzeum új logóját és arculatát.

A Néprajzi Múzeum 2022-ben küldetéséhez, gyűjteményének összetettségéhez és nagyságához, valamint a néprajztudományban betöltött szerepéhez méltó helyet kap a Városliget kapujában. Az intézmény ekkor ünnepli alapításának 150. évfordulóját is: a múzeum úgy léphet át történetének egyik legfontosabb korszakhatárán, hogy egyúttal gazdag múltjára visszatekinthet. A megújulást, a jelenkorral való szimbiózist, a múlt örökségének vibrálóan színes rétegeit egyszerre tükrözi az intézmény most megújult arculata.
 

A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi néprajzi múzeumaként 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Az intézmény tárgyak, képek, szövegek, hangok és gondolatok gyűjteménye, a világ megismerésének gazdag és sokrétű forrása, a kultúrák és generációk közötti párbeszéd fóruma. Ez a folyamatos nézőpontváltást igénylő gondolkodás köszön vissza a múzeum új arculatában.


A megújulás elengedhetetlen szempontja, hogy az arculat képes legyen a jelen és a jövő digitális környezetében is megállni a helyét, és képviselni tudja az intézményt a nemzetközi színtéren is. 

Az új arculat kialakításánál a cél a néprajz kulturális sokszínűségéhez illeszthető, az intézmény magyar és nemzetközi tárgygyűjteményének szerteágazó motívumvilágára reflektáló vizuális identitás megalkotása volt. Az embléma mintarendszere a négy égtáj irányából olvad össze egy vizuális jellé, ezzel utalva a változatos, minden földrészt magába foglaló gyűjteményre és a múzeum nyitottságára. Az embléma kör alakjával és vizuális gazdagságával reflektál az intézmény múltbeli arculatára, ez esetben azonban három különböző jelből egy összetett jel született.

Az embléma reszponzívan, háromféle léptékben használható, a különböző médiumokon mégis ugyanazt a vizuális benyomást nyújtja. A small verzió a kis méretű felületeken való megjelenésre, a medium általános használatra, a large a nagyobb méretű felületekre, főként dekoratív célú felhasználásra készült. Az arculathoz választott Approach betűcsalád semleges, időtálló karakterével jól kiegészíti az embléma és az arculati rendszer markáns vizuális megjelenését.

Az intézmény alaparculata monokróm módon fekete-fehérben, illetve az embléma szintjén a piros színnel kiegészítve használható. A különböző kommunikációs felületeken már egy összetettebb, a néprajz színvilágához köthető skála áll rendelkezésre a minél lendületesebb, változatosabb, és figyelemfelkeltőbb tartalmak létrehozásához. Az embléma mintázatából kiemelhető négy alapelemből egy egyszerűen variálható mintakészlet hozható létre, amely a különböző arculati és kommunikációs felületeken biztosítja az intézmény vizuális identitásának felismerhetőségét.


A múzeum szokatlan megoldást választott a tervezés során. Egy eredménytelenül záródó arculati és logópályázat során több olyan tervező került a látóterébe, akivel szívesen együtt dolgozott volna. Végül öt alkotót kért fel közös munkára, az intézmény munkatársaival való együtt gondolkodásra. A DE_FORM Stúdióból ismert Demeczky Nóra és Dér Enikő, az Explicit Stúdióból érkező Kátay Hunor, Kovács Szilárd és Németh Sebestyén vállalták, hogy részt vesznek a folyamatos párbeszéden alapuló alkotófolyamatban.

A Néprajzi Múzeum arculati megújulása már az újranyitás irányába mutat. 2022 tavaszán az épülettel egyszerre nyílik meg a Megérkeztünk című időszaki kiállítás, több mint 1000 négyzetméteren. Szintén a tavaszi nyitásra készül el a MÉTA elnevezésű interaktív, 500 négyzetmétert meghaladó alapterületű múzeumpedagógiai és ismeretátadási egység. Ugyancsak az épülettel egy időben veheti birtokba a közönség a több mint 500 négyzetméteres ZOOM terét, melyben a gyűjtemények értelmezése helyett elsősorban a látvány kap hangsúlyos szerepet.

Az új épületben folyamatosan ingyenesen lesz látogatható a főlépcső két oldalán 40-40 méter hosszan és több méteres magasságban 3000 műtárgyat felvonultató grandiózus Kerámiatér is. Ahogyan a ZOOM, ez utóbbi is állandó kiállítási egységként nyílik meg. Mindezeket fokozatosan, külön-külön attrakcióként követi az ifjúsági kiállítás és a gyűjteményi állandó tárlat, valamint a múzeumi könyvtár és az archívum megnyitása. Az archívumi filmgyűjtemény megismerhetőségét szolgálja majd a kiállításokhoz közel kialakított moziterem.

Még több és nagyobb fotókért katt a képgalériára!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mindenki megtalálja benne, amit keres – az Euro 2024 logója

Mindenki megtalálja benne, amit keres – az Euro 2024 logója

Az UEFA bemutatta a 2024-es Európa-bajnokság logóját.

Zenei plakátokkal nyert Red Dot Best of the best díjat a Gábor Palotai Design

Zenei plakátokkal nyert Red Dot Best of the best díjat a Gábor Palotai Design

A Svéd Dalszerzők és Komponisták Társaságának tervezett plakátok és logó Red Dot-díjat értek.

Red Dot díjas a karantén ihlette online mesecsatorna is

Red Dot díjas a karantén ihlette online mesecsatorna is

Balogh Balázs médiadesigner feleségével és Forrai Brigittával közösen idén két Red Dot díjat is nyert Brand & Communication Design és Digital Solutions kategóriában. 

Hirdetés