Hirdetés

Egy libanoni-lengyel testvérpár közösségi tereket alakított ki katonai barikádokból Bejrútban.

Libanon az ország, amely tele van feszültséggel és nyugtalansággal, októberben az ország 4,5 millió lakójának egyharmada vonult az utcákra, hogy a kormány lemondását követelje az országot sújtó gazdasági nehézségek miatt. Az októberi tiltakozási hullámot az váltotta ki, hogy a kormány adót akart kivetni a Whatsappon keresztül indított hívásokra. Az instabilitás azonban nem októberben kezdődött, évek óta sújtja az ország lakóit, melyet a designerek különféle utcai installációkkal próbálták meg oldani Bejrútban. Ennek egyik kiemelkedő példája a T Sakhi duó projektje, amelyben biztonsági akadályokból kreáltak utcabútorokat, hoztak létre közösségi tereket.

Holidays in the sun - Zöld és közösségiKorlát növénnyel

A libanoni és lengyel felmenőkkel bíró testvérpár, Tessa és Tara Sakhi nem bírta tovább nézni, miképp válnak romhalmazzá Bejrút utcái, így elhatározták, hogy megpróbálják vonzóbbá tenni a közterületeket.

Két installáció sorozatot hoztak létre, az egyik a Lost in Transition, a másik pedig a Holidays in the Sun, mindkettő célja, hogy ülőhelyeket, közösségi pontokat alakítson ki a városban. 

Bejrút úgy néz ki jelenleg, mint egy háborús filmhez készített forgatási helyszín: nemcsak a biztonsági akadályoktól vesztette el városképét, de tele van félbehagyott építési projektekkel is, amelyek befejezésére a korrupciótól fulladozó országban nem jutott pénz. Kevés olyan vonzó, pozitív energiákkal teli helyszín maradt, ahol a lakók élvezhetnék szabadidejüket, ráadásul Bejrút legtöbb nyilvános tereit privatizálták, tehát valódi közösségi térként már csak az utcákat használhatják. 

Szék barikádbólÜlni, olvasni, enni vagy éppen mászókázni

A biztonsági akadályok önmagukban csúnyák és élettelenek, amelyeket azzal próbált barátságosabbá tenni a designer duó, hogy alternatív, az állampolgárok hétköznapjaiba némi fényt becserkésző célt adtak nekik, ezzel pedig az interakció új formáit hozták létre. A Holidays in the Sun leginkább az ülőfelületekre koncentrál, és zöld növényeket helyez el a város azon részein, amelyeken nem volt jellemző a zöld. A stúdió készített egy "közösségi széket", ez a Lost in Transition, amelyet Bejrút központjában állítottak fel. A szék sokoldalú, hiszen nemcsak ülni lehet rajta, de a gyerekek mászókának is használhatják.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hallgatói terv 2020: Otthonhoz jutás és közösségben maradás

Hallgatói terv 2020: Otthonhoz jutás és közösségben maradás

Novák-Csomós Orsolya diplomamunkája

Fiatalos elegancia  Wrocław vibráló szigetén

Fiatalos elegancia Wrocław vibráló szigetén

Az étterem pontosan olyan, mint a helyszín: színes, pezsgő és zöld.

Hajléktalanoknak építettek közösségi teraszt pécsi építészhallgatók

Hajléktalanoknak építettek közösségi teraszt pécsi építészhallgatók

A program nemcsak a szakmai fejlődésben, hanem a szociális gondolkodásban is fontos állomás.

Hirdetés