A Vltavská aluljáró színeváltozása

Az U/U studio és a replace tervei nyomán új élet költözött a funkcióját vesztett és cseppet sem barátságos aluljáróba, amit a prágaiak eddig messze elkerültek, amikor át akartak szállni a Vltavská közlekedési csomópontban. Az elhagyatott sötét hely mostantól izgalmas éjszakai klubként és közösségi térként várja Prága lakosait a Moldva (Vltava) folyónál. 
 

 

A híd alá húzódni nem a jólét szimbóluma. A Prága Hlavkuv hídja alatt átvezető aluljáró funkcióját vesztve kifejezetten veszélyes zónává vált a társadalom szerencsésebb rétegei számára. A U/U studio és a replace olyan tervvel lehelt új életet a lepusztult létesítménybe, amely nem tagadja, inkább más kontextusba helyezi az életet a híd alatt. Ezzel a gesztussal szellemesen sikerült integrálni egy olyan városi teret, amely eddig a perifériális létezés rémképét vetítette a dolgukra siető derék polgárok elé.

A megújult földalatti csatorna csupa olyasmit lát vendégül két szinten, ami valamilyen értelemben a periféria világához kapcsolódik, és kifejezetten jól érzi magát a hosszan elnyúló térben a föld alatt. Freestyle sportok számára kialakított terület, streetball pálya, BMX, gördeszka és görkorcsolya pályák, rúdtánc illetve mászórúd, tükrös táncparkett, mászófal várja az aktív mozgás szerelmeseit. A tervezők olyan tevékenységeknek adtak helyet, amelyek számára kedvező az időjárástól védett tér és a mesterséges világítás. 

 

 

A Moldva menti aluljáróban a folyó által inspirált egyenes vonal vált a design fő elemévé. Az éjjel-nappal használható létesítmény nincs kitéve az évszakok vagy az aktuális időjárás szeszélyeinek, vagy akár a napszakoknak – bármikor igénybe vehető. A föld alatti tér biztonságos közösségi hellyé vált mind a gyalogosok, mind a biciklivel érkezők számára.

Az aluljáró teljes felületét megtisztították és újraburkolták. A tervezők a tartósság és könnyű karbantarthatóság érdekében elsősorban acélt és betont használtak. A biztonságérzetet az újonnan kiépített vonalmenti megvilágítás fokozza. Az aktív mozgásban kifáradt embereket nyugalmi zóna várja, pazar kilátással a városra. A létesítmény bejárata kapcsolatban van a közlekedési csomóponttal, úgy alakították ki, hogy legyen helye benne pop-up bárnak, illetve bisztrónak is.

 

 

A föld alatti világ állandó lakója Ollie a malac. A rajta látható QR kód segítségével egy nyilvános fiókon keresztül bárki, köztük a szórakoztató létesítmény használói, akik maguk is valamilyen szempontból távol állnak a mainstreamtől, támogathatják a társadalom perifériájára szorultakat, azokat, akik elveszítették az otthonukat, és Prága hetedik kerületének aluljáróiban kényszerülnek lakni. Mind szomszédok vagyunk, egy hajóban evezünk!

 

Stúdió: U / U stúdió [építészet] | Web | Facebook | Instagram; replace [a revitalizáció koncepciója] | Web | Instagram
Tervezők: Jiří Kotal, Martin Hrouda, Andrea Nováková, Marek Peřík, Lukáš Kalivoda, Jan Maleček [U / U stúdió]; Martin Kontra, Richard Preisler replace]
Megrendelő: Prága 7 kerület
Projekt helyszíne: Hlávkův most, Vltavská, Prága 7
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2022
Bruttó alapterület: 1810 m²
Fotók: Jiří Kotal

Együttműködők: 
Skatepark kivitelező: Bonidee Skateparks
Grafika: Revolta [Maxo Šimko]
Festmények: Jakub Karlík
Fénytervező: Maxo Simko, Jan Poš
Világítás: TSK
Ollie, the Pig szobor: Mikoláš Zika + Jan Bejcha

 

Forrás: Linka 

 

További rajzok és képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Használatot formálni

Használatot formálni

Interjú Guba Sándorral és Hámori Péterrel, a GUBAHÁMORI iroda alapítóival.

Feléled a Cukorgyár

Feléled a Cukorgyár

A CHYBIK + KRISTOF és a SKANSKA fenntartható városfejlesztési projektje Prágában.

Hirdetés