Hirdetés

Formatervezők és dizájnerek adtak második életet az idén 100. születésnapját ünneplő Coca-Cola kontúrpalacknak. 

Formatervezők és dizájnerek adtak második életet az idén 100. születésnapját ünneplő Coca-Cola kontúrpalacknak. A Design Terminál közreműködésével öt különböző művészeti területről érkező magyar alkotót kértek fel, hogy álmodjanak új funkciót az ikonikus palacknak és készítsék el egyedi alkotásukat.

Fotó © Coca Cola Magyaroszág

Salvador Dali. Andy Warhol. Ray Charles. Marc Jacobs. Clive Baker. Howard Finster. Carlos Vergara. Néhány név azon művészek, zenészek és dizájnerek közül, akik számára a palack igazi múzsa volt. 1915-ös megszületése óta a Coca-Cola egyedi kontúrpalackja íveivel és jellegzetes vonalvezetésével összetéveszthetetlen lett, az egész világon ikonná vált és inspirálóan hatott egy évszázad film-, képző- és iparművészetére valamint társadalomtörténetére.

Régi idők nagyjai után a jelen fiatal kreatívjaira várt az a feladat, hogy új életet adjanak a palacknak: Baróthy Anna és Tóth Bálint – Szövetség’39, Pataki Dávid – PDSIGN, Antal Balázs – Baantal Design, Veszprémi Gabriella és Lévai Zsófia – KOMOD és Toronyi Péter – Papr!kum egyedi stílusukkal átszőve alkották meg elképzeléseiket a Coca-Cola kontúrpalack második életéről. 

Milyen utóéletet szántak a tervezők a Coca-Cola kontúrpalacknak? Interaktív csillár (Szövetség’39), állólámpa (Pdsign), sakkfigurák (Baantal Design), neon üzenőfal-madzaglámpa (KOMOD) és üzenőpalack (Papr!kum) született a Coca-Cola kontúrpalackjának 100 éves születésnapja alkalmából. 
Az interaktív, a környezet hangjára reagáló, fényváltó kontúrpalack-csillár a Szövetség’39 munkája. Az alkotócsoport tíz éve foglalkozik komplex művészeti tervezéssel, munkáik legtöbbször a téralkotás valamely formájához kapcsolódnak, legyen szó tárgytervezésről, művészeti tervezésről vagy köztéri művészetről. A csoport állandó tagjaihoz meghívott művészek, építészek, egyetemi hallgatók kapcsolódnak projektről projektre.
„Amikor megkaptam a felkérést, hogy készítsem el a saját tárgyamat, rögtön tudtam, hogy lámpát fogok összeállítani a kontúrpalackokból. Több lehetséges variáció után a hajlongó nád buzogányok képe jelent meg előttem, ez kellően inspiráló volt és a továbbiakban meghatározta a munkát. Az elkészült tárgy 16 palackból, gőzölt akác és sárgaréz alkatrészekből áll össze, mindegyik szár végére 1-1 darab színváltó rgb LED került, kihasználva a víztiszta üveg optikai játékát. Az apró, pontszerű fényforrások derengő finom fénnyel töltik fel a palackokat és mivel egymással nincsenek szinkronban, pulzálva váltanak a színek között. A LED-ek egy elrejtett akkumulátorról működnek, amelyet egy usb kábellel tudunk tölteni” – ismertette Pataki Dávid, a PDSIGN tervezőstúdió tervezője az általa tervezett állólámpát. 

Fotó © Coca Cola Magyaroszág

„Leginkább kerámiával és porcelánnal foglalkozom, de nagyon sokféle anyag érdekel. Tervezéseim során többször alkalmaztam különböző anyagok párosítását. A Coca-Cola kontúrpalack második élete projekt pont emiatt volt izgalmas. A tervezési folyamat elejétől kezdve érdekelt, hogyan tudnám a palack formáját kiemelni úgy, hogy az általam ’hozzátervezett’ elemek is önállóak, mégis egységesek tudjanak maradni. Ezért döntöttem úgy, hogy a palackhoz egyáltalán nem nyúlok, inkább ’csak’ ráépítek. Innen jött a sakkfigurák ötlete. A figurák karaktereinél pedig az alapformák - kocka, kúp, gúla - alkalmazásával értem el, hogy mind a palack, mind pedig a tervezett formák összességében harmonikus képet mutassanak" - mondta el Balázs Antal (Baantal Design) formatervező. 

A KOMOD „Light Message” elnevezésű, nappal üzenőfalként, sötétben pedig fluoreszkáló lámpaként funkcionáló tárgyat tervezett. „Célunk egy olyan tárgy elkészítése volt, ami 2015 tavasz-nyári kollekciónk koncepciójába is illik. Nappal egy játékos színekben és variálható formával, saját egyéniségünkre alakítható díszítő eleme a lakásnak. Azonban ahogy a fényviszonyok változnak és besötétedik, a speciális festékkel bevont kötél elkezd világítani és megnyugtató fényével egy biztos pontot jelent a sötétben is”- mondták a KOMOD-os lányok a sajtórendezvényen. 

Fotó © Coca Cola Magyaroszág

„Formatervezőként és szobrászként úgy látom, hogy ha már adott egy szép forma, ami jelen esetben a Coca-Cola kontúrpalackja és ezt a formát színben egységesítjük, akkor egy szép arányokkal rendelkező egységes szoborszerű monolit tárgyat kapunk, amit használhatunk vázának, fűszertartónak vagy akár gyertyatartónak is. A Coca-Cola boldogság-filozófiáját követve úgy terveztem meg a kontúrpalack újrafelhasználást, hogy a felületén bárki ki tudja fejezni kreativitását és az egyéniségét a rajz erejével” – mondta el a Red Dot díjas Toronyi Péter formatervező – Papr!kum, aki üzenőpalackként hívta új életre az ikont. 

Fotó © Coca Cola Magyaroszág

Az elmúlt hetekben egyébként bárki nevezhetett a saját Coca-Cola kontúrpalack-alkotásával a Coca-Cola kontúrpalack utóélete elnevezésű játékon. Az hétfős zsűri, amely a szakma (designerek és formatervezők) és a Coca-Cola képviselőiből állt, a legjobbnak egy kontúrüvegből készült folyékonyszappan-adaglót, egy homokórát és egy kisállat-itatót tartott. A legjobb ötlet-tulajdonosok örömét pedig remek ajándékok fokozták.  

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Úgy kezelem a tárgyaimat, mint ahogy egy festőművész a vásznat”

„Úgy kezelem a tárgyaimat, mint ahogy egy festőművész a vásznat”

A 360 Design Budapest kiállításon Antal Balázs aka BAANTAL Pollinate Blue és Splash bögréje is megtekinthető.

Nyomtass utcabútorokat háztartási hulladékból!

Nyomtass utcabútorokat háztartási hulladékból!

A lakosok megtervezik, a robotok pedig háztartási hulladékból, 3D nyomtatással megvalósítják.

Puskás Marcell adventi Emléknaptára

Puskás Marcell adventi Emléknaptára

Itt az advent! Ez biztos, mert elkészült a lassan hagyományos Puskás-féle naptár. 

Hirdetés