A 360 Design Budapest kiállításon Antal Balázs aka BAANTAL Pollinate Blue és Splash bögréje is megtekinthető.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) rendezvénysorozata, a Fashion & Design Autumn keretében október 4-én megnyílt 360 Design Budapest kiállításon tíz regionális alkotó mellett huszonnyolc hazai formatervező munkái láthatók, négy különböző kategóriában. Az MDDÜ és az OCTOGON magazin együttműködésében megvalósuló cikksorozatban kategóriánként egy-egy tervezőt mutatunk be az elkövetkező napokban. Ezúttal Antal Balázzsal beszélgettünk.

A keramikus tárgytervező és festő Antal Balázs már gyermekkora óta rengeteget rajzolt és körülbelül kilencévesen találkozott először az agyaggal, ami azóta is végigkíséri az életét. Hét évig dolgozott porcelánfestőként a Herendi Porcelánmanufaktúrában, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. Erasmus ösztöndíjjal Portugáliában töltött egy fél évet, ahol megismerhette a helyi kézi festési eljárásokat, amiket azóta is rendszeresen alkalmaz munkáiban.

„Már régóta érdekelt, hogyan lehet az akvarellfestés sajátosságait megjeleníteni a porcelán vagy kerámia felületén, amelyet hosszas kísérletezések során végül sikerült megvalósítanom. Ennek a folyamatnak az egyik állomása egy önálló kiállítás volt, ahol először debütált az egyedi technikát alkalmazó Pollinate kollekcióm. A következő évben egy újabb tárlat keretén belül pedig már olyan használati tárgyakat is bemutattunk – többek között párnákat, pólókat, takarókat, továbbá hátizsákokat és zuhanyfüggönyöket –, amelyekre immáron digitálisan kerültek rá ezek a „pollinate” minták, illetve különböző festményeim és rajzaim is” – mondta el Antal Balázs.

Legutóbbi munkája, a 360 Design Budapest „Limitált szériás iparművészeti termékek” kategóriájában – a Pollinate kollekció mellett – bemutatott Splash csésze és a hozzá tartozó tálka egy korábbi ötletének a manifesztációja, amit 2020-ban valósított meg. Az első darabok egy több formából és tárgyból felépülő kollekcióként állnak össze. Balázs szereti szabadon kezelni az anyagot, szereti, ha az ecset a kezében egyfajta tudatos, de mégis önálló utat jár be. A Splash formája – az öntés technológiájából fakadóan – mindig kötött marad, viszont a festéssel Balázs ezt fellazítja, és teszi légiesen könnyűvé ezeket a különleges darabokat.

„Ez a technika teljesen irányíthatatlan, még én magam sem tudom, milyen lesz a végeredmény, így a folyamat végig izgalmas marad. Ennek köszönhetően a Splash-nek nincs és nem is lehet két egyforma darabja. Kicsit úgy kezelem a tárgyaimat, mint ahogy egy festőművész a vásznat. A Splash pedig rámutatott arra, hogy a kézzel festés mellett ezt a folyatott, fröcskölt technikát mennyire jól lehet alkalmazni azon a területen, ami engem különösen érdekel” – jegyezte meg Balázs.

Mindig is szeretett volna saját közegben alkotni, ezért Gerlai Tiborral – akivel közösen szerkesztik a Manzárd Café művészeti blogot – létrehozták műhelyüket Manzárd Workshop néven. Azóta itt alkotnak, workshopokat tartanak, különböző eljárásokat mutatnak be az arra fogékony érdeklődőknek. Balázs amúgy is folyamatosan fejleszt, alkot, szereti teljes egészében látni a szakmát.

„A 360 fokos design nekem egy, a saját témájában a lehető legszélesebb kört bejáró fogalom. Egy teljességre törekvő design kör, ami felöleli a legkülönfélébb tervezőket, anyagokat, technikákat, folyamatokat. Éppen ezért, ha a saját tervezési folyamataimra, anyaghasználataimra vagy kísérleteimre gondolok, maximálisan azonosulni tudok vele, hiszen annyi lehetőség rejlik az általam választott anyagokban, a kézi festésben, vagy éppen a színezési eljárásokban. A legizgalmasabb pedig, hogy egy élet sem elég ezt a teljes kört bejárni. Ugyanakkor a 360 Design Budapest kiállítás egy jó lehetőség méltó közegben bemutatni a frissen elkészült alkotásainkat, és minél inkább ismertebbé tenni a tervezőket” – mondta el Balázs.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Úgy kezelem a tárgyaimat, mint ahogy egy festőművész a vásznat”

„Úgy kezelem a tárgyaimat, mint ahogy egy festőművész a vásznat”

A 360 Design Budapest kiállításon Antal Balázs aka BAANTAL Pollinate Blue és Splash bögréje is megtekinthető.

Magyarországon a lakosság több energiát használ, mint az ipar

Magyarországon a lakosság több energiát használ, mint az ipar

A valódi megtakarítást immár az el nem használt energia jelenti. 

Különleges emlékpark született a lerombolt oświęcimi nagyzsinagóga helyén

Különleges emlékpark született a lerombolt oświęcimi nagyzsinagóga helyén

A lengyel NArchitekTURA tájépítész stúdió alkotása a Mies Awardon is jelölt.

Hirdetés