A 360 Design Budapest kiállításon Antal Balázs aka BAANTAL Pollinate Blue és Splash bögréje is megtekinthető.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) rendezvénysorozata, a Fashion & Design Autumn keretében október 4-én megnyílt 360 Design Budapest kiállításon tíz regionális alkotó mellett huszonnyolc hazai formatervező munkái láthatók, négy különböző kategóriában. Az MDDÜ és az OCTOGON magazin együttműködésében megvalósuló cikksorozatban kategóriánként egy-egy tervezőt mutatunk be az elkövetkező napokban. Ezúttal Antal Balázzsal beszélgettünk.

A keramikus tárgytervező és festő Antal Balázs már gyermekkora óta rengeteget rajzolt és körülbelül kilencévesen találkozott először az agyaggal, ami azóta is végigkíséri az életét. Hét évig dolgozott porcelánfestőként a Herendi Porcelánmanufaktúrában, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. Erasmus ösztöndíjjal Portugáliában töltött egy fél évet, ahol megismerhette a helyi kézi festési eljárásokat, amiket azóta is rendszeresen alkalmaz munkáiban.

„Már régóta érdekelt, hogyan lehet az akvarellfestés sajátosságait megjeleníteni a porcelán vagy kerámia felületén, amelyet hosszas kísérletezések során végül sikerült megvalósítanom. Ennek a folyamatnak az egyik állomása egy önálló kiállítás volt, ahol először debütált az egyedi technikát alkalmazó Pollinate kollekcióm. A következő évben egy újabb tárlat keretén belül pedig már olyan használati tárgyakat is bemutattunk – többek között párnákat, pólókat, takarókat, továbbá hátizsákokat és zuhanyfüggönyöket –, amelyekre immáron digitálisan kerültek rá ezek a „pollinate” minták, illetve különböző festményeim és rajzaim is” – mondta el Antal Balázs.

Legutóbbi munkája, a 360 Design Budapest „Limitált szériás iparművészeti termékek” kategóriájában – a Pollinate kollekció mellett – bemutatott Splash csésze és a hozzá tartozó tálka egy korábbi ötletének a manifesztációja, amit 2020-ban valósított meg. Az első darabok egy több formából és tárgyból felépülő kollekcióként állnak össze. Balázs szereti szabadon kezelni az anyagot, szereti, ha az ecset a kezében egyfajta tudatos, de mégis önálló utat jár be. A Splash formája – az öntés technológiájából fakadóan – mindig kötött marad, viszont a festéssel Balázs ezt fellazítja, és teszi légiesen könnyűvé ezeket a különleges darabokat.

„Ez a technika teljesen irányíthatatlan, még én magam sem tudom, milyen lesz a végeredmény, így a folyamat végig izgalmas marad. Ennek köszönhetően a Splash-nek nincs és nem is lehet két egyforma darabja. Kicsit úgy kezelem a tárgyaimat, mint ahogy egy festőművész a vásznat. A Splash pedig rámutatott arra, hogy a kézzel festés mellett ezt a folyatott, fröcskölt technikát mennyire jól lehet alkalmazni azon a területen, ami engem különösen érdekel” – jegyezte meg Balázs.

Mindig is szeretett volna saját közegben alkotni, ezért Gerlai Tiborral – akivel közösen szerkesztik a Manzárd Café művészeti blogot – létrehozták műhelyüket Manzárd Workshop néven. Azóta itt alkotnak, workshopokat tartanak, különböző eljárásokat mutatnak be az arra fogékony érdeklődőknek. Balázs amúgy is folyamatosan fejleszt, alkot, szereti teljes egészében látni a szakmát.

„A 360 fokos design nekem egy, a saját témájában a lehető legszélesebb kört bejáró fogalom. Egy teljességre törekvő design kör, ami felöleli a legkülönfélébb tervezőket, anyagokat, technikákat, folyamatokat. Éppen ezért, ha a saját tervezési folyamataimra, anyaghasználataimra vagy kísérleteimre gondolok, maximálisan azonosulni tudok vele, hiszen annyi lehetőség rejlik az általam választott anyagokban, a kézi festésben, vagy éppen a színezési eljárásokban. A legizgalmasabb pedig, hogy egy élet sem elég ezt a teljes kört bejárni. Ugyanakkor a 360 Design Budapest kiállítás egy jó lehetőség méltó közegben bemutatni a frissen elkészült alkotásainkat, és minél inkább ismertebbé tenni a tervezőket” – mondta el Balázs.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Úgy kezelem a tárgyaimat, mint ahogy egy festőművész a vásznat”

„Úgy kezelem a tárgyaimat, mint ahogy egy festőművész a vásznat”

A 360 Design Budapest kiállításon Antal Balázs aka BAANTAL Pollinate Blue és Splash bögréje is megtekinthető.

„Bármely szakmai státuszban tevékenykedő építész megtalálhatja azt, amiben tud segíteni”

„Bármely szakmai státuszban tevékenykedő építész megtalálhatja azt, amiben tud segíteni”

Interjú a HAN - humanitárius építészeti hálózat létrehozóival.

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

Hirdetés