A MOME kiváló hallgatóinak csoportos kiállítása

Fiatal tervezők ötleteivel helyezhetjük friss perspektívába közös jövőnk kihívásait a DESIGN CURVES: Vectors for the Future című, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyertes hallgatóinak munkáiból nyílt kiállításon, amely november 24-ig látogatható a MOME GROUND terében. 


A Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjban részesült MOME hallgatók szellemiségükben Moholy-Nagy gondolatát követve fejlesztették koncepcióikat, projektjeiket, miszerint a designnak a találékony és újszerű hozzáállást kell jelölnie, amely lehetővé teszi, hogy a projekteket ne elszigetelten nézzük, hanem az egyén és a közösség szükségleteivel való összefüggésben.

Nincs olyan kérdés, amelyet egyszerűen ki lehetne emelni az élet egészéből, és mint önálló egységet lehetne kezelni"

– vallotta az egyetem névadója. Ez a gondolat napjainkban mintha érvényesebb lenne, mint valaha: komplex, kölcsönhatásokra épülő, globális világunkban minden mindenre hat, így a problémákat sem lehet csupán egy irányból megközelíteni.
 

A 32 díjazott hallgatóban közös, hogy maguk sem egy szerepben dolgoznak: munkáikban hol kutatóként, hol aktivistaként vagy menedzserként vannak jelen, hogy a lehető legjobban tudjanak reagálni a jelen kihívásaira. Ezekből pedig akad bőven, a projektek olyan kérdésekre válaszolnak, mint, hogy milyen egy igazán biztonságos város, vagy hogyan valósulhat meg az inkluzív tervezés, hogyan közelítsünk a tabutémákhoz vagy, hogy mi vár még ránk az ember-gép interakciót illetően, és mindeközben hogyan őrizzük meg kulturális örökségünket.

Viski Noémi, a kiállítás kurátora a projektek közötti tartalmi kapcsolódást néhol egymást erősítő projektek párosításával, máskor az adott témakör pro és kontra oldalait kiemelve mutatja be. A kiállítás címét és arculatát idén a vektorgrafikák világának szókészlete és vizuális jelrendszere inspirálta, amely a tervezőszakmákban jártas kreatív szakemberek és hallgatók számára is közös nyelvként tud működni, miközben a kapcsolódás szimbólumaként is funkcionál. A kiállítás rendezőelve szerint az egymást követő projekteket egy-egy kifejezés köti össze, a vonulat pedig együttesen a fiatal tervezőket foglalkoztató, legfontosabbaknak aktuális témákat rajzolja ki.
 

Gajewszky Anna: Nyitva van az Aranykapu c. fotósorozat

A biztonságos városok alapvető eleme a biztonságos közlekedés. Illés Eszter, Interaction Design mesterszakos hallgató például gesztuskontrollal és hangvezérléssel rendelkező autókban látja ennek egyik lehetséges megoldását. A tervező a 15 év múlva készülő autók ember–gép interakcióját kutatta, a Mercedes-Benz együttműködésével. Vizsgálatának eredménye egy olyan interaktív felhasználói élmény ötlete lett, amely az autón belüli képernyő-interakciók helyett kínálhat egy biztonságosabb alternatívát.  

A várostervezés a mikromobilitás és a jóllét határán helyezkedik el Sárközi Tamás projektje, a Colligo, egy elektromos, háromkerekű városkarbantartó jármű, amely az utca teljes körű tisztán tartásáért felel. A seprésre, mosásra és porszívózásra tervezett jármű biztosítja a járművezető számára a kényelmes munkavégzést, miközben az eszköz mobil takarítórobotjai a nehezen hozzáférhető helyeken karbantartást tudnak végezni.
 


A tervezők szociális és személyesebb kérdéseket is érintettek. Pallós Anna Lídia, Design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgató NONA Projekt / Ways of Patterns című kutatásalapú projektje a textilen keresztül vizsgálja a női sorsokat, ezen belül az age-izmus és feminizmus közös, mindennapi problémájának reprezentációját, keresve a nőiség megőrzésének tárgyi lehetőségeit. A koncepcióban szereplő művészeti alkotások a textil metaforikus nyelvén jelenítik meg a korábbi generációk után örökölt élmények valóságát, ahogyan mintákat viselünk ruháinkon, és mintákat hordozunk magunkban, felmenőink után.

Kortárs tabutémának tekinthető a halál és az elmúlás kérdései is: ezekkel foglalkozott Az Idő, minden idő című munkájában Nagy Dorottya Tervezőgrafika szakos hallgató, illetve Nagy Fanni, Ékszer- és fémművesség tervező hallgató Egyszer majd.... című kollekciójában. Míg az előbbi azt vizsgálta, hogyan lehet a halált övező tabut a vizuális kultúra segítségével, irányítottan, a szavak által feloldani, utóbbi egy száraz növények kristályosításával létrehozott brosskollekció, mely az élet törékenységét és az elmúlás természetességét szimbolizálja. 
 


A Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2020 őszén hívta életre azzal a céllal, hogy teljesítményalapú szakmai támogatásban részesítse a kiemelkedő ötleteket felmutató hallgatókat. Az említett hallgatói munkákon túl még számos elgondolkodtató, inspiráló projekttel ismerkedhetnek meg a látogatók a MOME zugligeti úti Campusán, illetve ízelítőként a kiállítás Facebook-oldalán posztolt bemutatkozó videókból.
 

Petrucz Ágnes: Book as object/ Black box

DESIGN CURVES: Vectors for the Future
MOME GROUND – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
2023. 11. 04–24. 9:00-18:00

Résztvevő hallgatók: ANGYAL Mátyás, BÁLINT Júlia Petra, BENCSIK Beáta, BIKI Viktória, CSUKA Júlia, DOKTOR Melinda, GAJEWSZKY Anna, HORVÁTH Júlia, ILLÉS Eszter, KICSÁK Blanka, KISS Balázs Ágoston, MAJNÁR Rebeka, NAGY Dorottya, NAGY Fanni, NÓVÉ Vivien, PALLÓS Anna Lídia, PÁSKULY Mercédesz, PENCZ Patrik, PETRUCZ Ágnes, PILBÁK Petra, POKKER Lili Nadin, SÁRADY Gergely, SÁRKÖZI Tamás, SONNEVEND Barnabás, SZABÓ Ádám, TARCSI Dóra, TÓTH Bence, TÓTH-HEYN Máté, VARGA-JANCSÓ Dániel, VÉKONY Anna, VIGH Violetta, WINKLER Rebeka Johanna

Kurátor: VISKI Noémi
Kurátorasszisztens: BÁLINT Júlia
Látványtervezés: KOPACZ Hanna
Grafikai arculat: LAJOS Diána
Projektmenedzsment: FEIGL Fruzsina
Korrektor: HELFRICH Judit
Fordítás: espell translation & localization Ltd.
Kivitelezés: NEW EDGE Kft.
Kommunikáció: MOME Brand Iroda
Külön köszönet: Stefan LENGYEL (professor emeritus), BÖSZÖRMÉNYI-NAGY Gergely (elnök, Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány)
Támogatók: Market Építő Zrt., G-Green Interior Kft., BE LIGHT!, Visual EuropeMOME/ Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj | Web 
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Harminckét bravúros designválasz korunk kihívásaira

Harminckét bravúros designválasz korunk kihívásaira

A MOME kiváló hallgatóinak csoportos kiállítása

Eredményhirdetés a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjon

Eredményhirdetés a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjon

Február 24-én tartják a 2022/23-as első féléves eredményhirdetést.

Design egy kihívásokkal teli jövőhöz

Design egy kihívásokkal teli jövőhöz

Challenging Futures – Kiállítás a MOME Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjának nyertes munkáiból.

Hirdetés