Az ex-elnök most fest, többnyire olyan témákról, amelyekért politikusként bírálták.

Visszavonulása után festeni kezdett George W. Bush, aki 2001-től nyolc éven át volt az Egyesült Államok elnöke – írta az artportal. A republikánus vezető a hivatali ideje végén az ország történetének második legnépszerűtlenebb elnökeként távozott (a negatív rekordot Nixon tartja). Talán ezért is jelentek meg némiképp meglepő új tónusok a festményeiben.

Bush ma is sokszor véleményt mond különböző kérdésekben, és az utóbbi időkben utódját, Donald Trumpot is bírálta, noha az ex-elnökök hagyományosan tartózkodnak az utódaik – különösen az azonos pártból kikerülő utódok – bírálatától – foglalta össze az portál.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

George W. Bush (@georgewbush) által megosztott bejegyzés,

De miért is bírálja Bush Trump bevándorlási politikáját? Talán mert közvetve a saját politikai múltjára is reflektál, legalábbis erre utal, hogy festőként sok olyan témát dolgoz fel, amelyben politikusként negatív volt a megítélése – ahogy egy kritikusa fogalmazott, Bush festői pályafutása „a művészet eszközével történő vezeklés”.

Nyilván a festményei attól igazán érdekesek, hogy az USA egyik korábbi elnöke készítette őket, vagy ahogy tanára, Gail Norfleet fogalmazott, Bush „nem a legtehetségesebb, ám a legkitartóbb tanítványa”. A korábbi vezető évekig titkolta a hobbiját, ám

2013-ban egy később négy év börtönre ítélt hacker feltörte a testvére, Dorothy Bush Koch e-mail fiókját, és nyilvánosságra hozta Bush néhány ott megtalált festményét.

Innentől Bush vállalja a sztorit: elmondta, hogy hetente vesz leckéket Norfleettől, továbbra is amatőr festő, de folyamatosan képezi magát, a legnagyobb hatással pedig Lucian Freud, Wayne Thiebaud és Joaquín Sorolla volt rá.

Bush portrékban, nagy sorozatokban gondolkozik, az egykor titkolt képekből már kiállításokat rendeznek és album is megjelent róluk, a bevételeket pedig jótékony célokra költi.

A portrékon megfestette többek között a világ vezető politikusait, akikkel vezetőként személyesen találkozott, de van 66 háborús veteránt megörökítő sorozata is. Ez utóbbi képeken olyan katonák is láthatók, fogalmaz az artportal, akik „a Bush számlájára írt háborúkban tűntek ki bátorságukkal és szereztek sokszor maradandó testi vagy lelki sérüléseket. A portrékból szerkesztett könyvben Bush valamennyi modelljének történetét is megírta; a kiadványból bestseller lett, így komoly összeggel gazdagította a George W. Bush Institute’s Military Service Initiative kasszáját. A projekt a háborús veteránoknak a polgári életbe történő visszailleszkedését segíti.”

Talán még érdekesebb a legutóbbi, Egy a sok közül című, bevándorlókról készült portrésorozata. A sorozat „tisztelgés az új amerikaiak előtt, akik hozzájárultak országunk kulturális gazdagságához, gazdasági vitalitásához, vállalkozói szelleméhez és megújult patriotizmusához. (...) Amerika egyidejűleg lehet törvénytisztelő és befogadó társadalom. Az előrendelhető és 2021. március 2-án megjelenő Egy a sok közül reményeim szerint segíteni fog azokra a pozitív hatásokra irányítani a közfigyelmet, amiket a bevándorlók gyakorolnak országunkra” – írta Bush az Instagram-oldalán.

Az artportal keserédes következtetést von le mindebből: „Mit is lehet ehhez hozzátenni? Talán annyit: előbbre tartana a világ, ha minél több politikai vezető még hivatali ideje alatt jutna el ilyen felismerésekhez.”

A borítóképen George W. Bush fest (Instagram)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Házra ház

Házra ház

Szokatlan házbővítés Austinban

Reuse koncepció Breuer Marcel brutalista irodaházára

Reuse koncepció Breuer Marcel brutalista irodaházára

A Brooks + Scarpa a híres washingtoni épület jövőjén gondolkozik

Az USA-ban és Kínában is népszerűek a pécsi kurzusok

Az USA-ban és Kínában is népszerűek a pécsi kurzusok

Már több mint 500 hallgató tanul a PTE Műszaki és Informatikai Karán.

Hirdetés