Az 1828-as műemléképület sosem működött jól piacként, és többször is kis híján lerombolták. 

Amerika első vásárcsarnoka, a Rhode Island-i Westminster Arcade elhagyatottan állt az utóbbi évtizedben – nemrég azonban olcsó kislakásokat alakítottak ki benne, támogatást nyújtva a pályakezdőknek, akik ezen felül egy történelmi épület falai közt élhetnek. 

A Westminster Arcade 1828-ban az angol stílusú, csarnokban való vásárlást hozta el az Államokba, de az utóbbi időkben – ahogy számos egyéb, akár modernebb bolt is – csődbe ment, részben a netes vásárlás előretörése miatt. Noha a WA 2008-ban lehúzta a rolót, Evan Granoff ingatlanfejlesztő úgy döntött, ad egy esélyt az épületnek: az alsó szintet meghagyta a boltoknak, a fölötte lévő kettőben azonban „mikroapartmanokat” alakíttatott ki.

A felújítás első ütemében 38, 21-28 m2-es garzon került az épületbe, a lakások pedig azonnal kapósnak bizonyultak Rhode Island egyre sűrűbb városi szövetében:

a bérleti díj havi 550 dollárról (mintegy 167 ezer forintról) indult, és hamar várólista alakult ki a beköltözni vágyóknak. 

Russell Warren és James Bucklin épülete ugyan a kritikusok szerint sokkal inkább idéz bíróságot, mint vásárcsarnokot a ión oszlopaival, az üvegezett, napos átriumával, az igazi probléma az volt vele, hogy a vásárlók sosem lépcsőztek fel szívesen a második és a harmadik emeletre.

1944-ben majdnem lerombolták az épületet, de az aktivisták közbelépése ezt megakadályozta; 1976-ban műemlékké nyilvánították (felkerült a National Register of Historic Places és a National Historic Landmark listára is), ám ettől még az üzlet nem pörgött fel. Nem sokat segített az 1980-as felújítás sem, majd 2008-ban végleg csődbe ment.

Mint kiderült, csak egy funkcióváltás kellett az épületnek, és azonnal rentábilis lett. A felújítást a Northeast Collaborative Architects végezte hétmillió dollárból, és bár – ahogy az a műemléképületeknél úgyszólván elvárható – bőven akadtak nehézségek, végül kialakították a fiatalok számára a kislakásokat, amelyekre a környék roppant magas ingatlanárai mellett azonnal erős kereslet mutatkozott.

A koncepció olyannyira működött, hogy egy bővítési ütem után ma már 48 apartman bérelhető az immár Arcade Providence nevű épületben, és az alsó szint boltjai sem zárnak be folyamatosan.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megújul a zuglói Róheim-villa

Megújul a zuglói Róheim-villa

Magyar Corvin-lánc Testület székházát négymilliárd forintból újítják fel.

Lenyűgöző képek érkeztek a hamarosan elkészülő Nádasdy-kastélyról

Lenyűgöző képek érkeztek a hamarosan elkészülő Nádasdy-kastélyról

A nádasdladányi műemléképület a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében újul meg.

Építészet 2020: Megkerülhetetlen tradíció és szolid kortárs

Építészet 2020: Megkerülhetetlen tradíció és szolid kortárs

A felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga.

Hirdetés