A Fuzzy Earth kiállítása a PINCE-ben.

Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes, azaz a Fuzzy Earth kollektíva And the Beast returns című kiállítása május 26-án nyílik a PINCE-ben.

A művészpáros kutatásalapú praxisukban 2019 óta gyűjti és archiválja az újonnan megjelenő környezettani narratívákat a klímaválság szélén, mindezt animációval, filmkészítéssel és installatív munkáikon keresztül teszik láthatóvá. A bestiák karakterét archetipikus építészeti elemekkel együtt építik fel, melyek narratív eszközként jelennek meg a kiállítás terében, mint műtárgyak, ereklyék vagy éppen korunk klíma katasztrófájának szuvenírjei.

A Fuzzy Earth a farkast keresi a történetben, azaz a „lupus in fabula” jelensége után kutat. A „történetbeli farkas” nem az anyatermészet szülötte, hanem az emberi tévedések, öntudatlan cselekedetek, víziók és félelmek megtestesítője; a túlélésről képzett tudásunk nem emberi hordozója. Ő a vad, akit az ember teremtett, de a környezet ellenségévé lesz, a vad, aki az ember számára jelenti az ismeretlent. Léte megkérdőjelezi az emberi kultúra által elfogadott értékrendszert. Másrészt ő az, aki majd az ökoszisztéma részeként fenntartja az egyensúlyt. Akár a farkas a történetből, ő is sokolvasatú, és akár emberbőrbe is bújhat.

A Fuzzy Earth az ősi vad érkezését várja, melyek nyomai, a kulturális fantáziákon túl, megjelennek a mindennapi valóságunkban is.


A kiállítás arra invitálja a látogatókat, hogy bepillantást nyerjenek a Fuzzy Earth egyre növekvő bestiáriumába. A gyűjtemény gondosan szelektált élő, mitikus, vagy mesterségesen teremtett lények ökológiai és antropológiai szerepét tárja fel. A bestiák egy része idegen vagy rejtőzködő, míg mások megtalálták a módját, hogy beilleszkedjenek a helyi kultúrába.

Az And the Beast returns virtuális és térbeli elemekből álló installációt speciálisan a PINCE terébe tervezték. A gyűjtemény a Fuzzy Earth kutatásával párhuzamosan bővül.

 

Fuzzy Earth: And the Beast returns
A Fuzzy Earth kollekítva (Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes) kiállítása
Kurátor: Zsoldos Anna

Megtekinthető: 2022. május 26 - június 14.
Helyszín: PINCE (1122 Budapest, Hajnóczy József u. 5.)

 

További információk az esemény Facebook-oldalán.

 

 

 Fuzzy Earth | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ki dönti el, hogy melyik faj érdemel örök életet?

Ki dönti el, hogy melyik faj érdemel örök életet?

A Fuzzy Earth (Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes) kiállítása a K11 LABOR-ban.

És a szörnyeteg visszatér | Fuzzy Earth

És a szörnyeteg visszatér | Fuzzy Earth

A Fuzzy Earth kiállítása a PINCE-ben.

Séta az éjjeli nap alatt

Séta az éjjeli nap alatt

A Fuzzy Earth, Tüdős Anna és a BÜRO imaginaire pályázata a 2023. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennáléra.

Hirdetés