Hirdetés

Virtuális kiállítás nyílik a LEGO Hungária Kft. és a MOME közös pályázatán díjazottak munkáiból.

Több tízezer LEGO kocka felhasználásával készítettek különleges mozaikképeket a LEGO Hungária Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közös alkotói pályázatának résztvevői. Az első alkalommal megrendezett Talent Awards célja, hogy összehozza a design, a művészetek és a LEGO kockák rajongóit. A legizgalmasabb művekből összeállított különleges kiállítás a mai naptól megtekinthető.

Az 1. helyezett Fabók Luca KockArt című munkája lett

Az országosan, valamint a MOME hallgatóinak és munkatársainak meghirdetett pályázaton a résztvevők saját világukat alkották újra mozaik technikával és LEGO kockák segítségével. A mozaikok között szerepelnek negatív teret felhasználó művek, szobrok, lentikuláris, valamint kevert média alkotások is. A síkban gondolkodó építmények mellett számos olyan megoldás készült, amelyek maximálisan kihasználták a kockák és a tér adta lehetőségeket.
A szakmai zsűriben, amely az egyes kategóriák legjobb alkotásairól döntött, olyan neves szakemberek szerepeltek, mint Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora; Roberta Cardazzo, a LEGO Csoport design menedzsere; Vargha Balázs, a MOME Tervezőgrafika Mesterszak vezetője; Erdély Dániel, grafikus tervező, illusztrátor, valamint Hudák Zsolt, a tekerd! kreatív csoport vezetője. A nyerteseket 2021. május 20-án ünnepélyes online díjátadó gála keretén belül hirdették ki.

Mozaikképek saját LEGO kockákból - az országos pályázat nyertesei
A Talent Awards 2020/21 nyílt, országos pályázat keretein belül az alkotóknak otthoni LEGO készleteiket felhasználva kellett maximum 1x1 méter nagyságú mozaikképet készíteniük. Az első helyezett Fabók Luca KockArt című alkotása. A pályázó négy ikonikus festményt választott témájául, amelyeket saját LEGO elemeinek színpalettáját figyelembe véve gondolt újra. A művével arra kereste a választ, hogy egy részletgazdag kép felismerhető marad-e akkor is, ha a végletekig leegyszerűsítjük. A második helyezett Schliszka Tamás, a Holdra szállás pillanatát ábrázolta a kockák segítségével, a harmadik helyezett Szalay Péter pedig a festészet és a LEGO kockákból alkotott mozaiktechnika vegyítésével öt mozaikkal nevezett.

A 2. helyezett Schliszka Tamás: Kis lépés egy embernek, hát még egy figurának című pályaműve lett

3. helyezett: Szalay Péter: Összkép

Roberta Cardazzo, a LEGO Csoport design menedzsere a pályázatra benyújtott pályaművek kapcsán elmondta:

„Nagyon örülök, hogy LEGO designerként részt vehetek ebben a programban. Azt szeretem a munkámban, hogy a LEGO kockák segítségével kifejezhetem az ötleteimet, kísérletezhetek és újraalkothatok dolgokat. Ezt a törekvést a beküldött pályamunkákban is felfedeztem. Az értékelésnél számomra az egyediség és az alkotás mögötti gondolat volt a két legfontosabb szempont. Jó volt látni, mennyi különböző technikát alkalmaztak az indulók, és azt kell, hogy mondjam, a maga módján minden benyújtott pályamunka egyedi lett!”

A nagy fotómozaik - a MOME belső pályázat nyertesei
A MOME hallgatói és munkatársai számára kiírt pályázat fő elemeként a résztvevők egy fotómozaik technikát felhasználó alkotást terveztek. A nyertes Szabó Évu, Beszélgetés a Campuson című terve a művészet, a design és a tudomány ezer szálon való kapcsolódását mutatja be. Ennek a hármas egységnek a feladata, hogy összetett problémákra átfogó megoldást találjon. A belső pályázat második helyezettje Kormos Anna Mária, A MOME egy napja című alkotása lett, a harmadik helyezést pedig Nguyen Tran Norbert gyűjtötte be, aki a Szín és forma című alkotásában a gondolatok, eszmék keveredését ábrázolta a LEGO kockák színeinek vegyítésével.

Szabó Évu: Beszélgetés a kampuszon

Kormos Anna Mária: A MOME egy napja  Nguyen Tran Norbert:i a Szín és forma

“A MOME örömmel vállalt szerepet a projektben, mivel célunk az alkotás örömének megosztása, a kreatív képességek kibontakoztatásának segítése, azok számára is, akik nem részesei művészeti tevékenységeknek. Szeretnénk nyitni az alkotás, a játékosság iránt érdeklődő civil közönség felé, mert hisszük, hogy az mindenki számára értéket jelent bármivel is foglalkozzék. A pályázatra benyújtott alkotások egyértelműen tükrözik, hogy érdemes volt ezt a lehetőséget megteremteni, felkínálni azt a kísérletező attitűdöt, amelyet maga a LEGO játékrendszer és a MOME is képvisel” - mondta el Fülöp József, a MOME rektora a pályaművekről.

Fődíj
A Talent Awards belső pályázat fődíja, hogy a nyertes pályamű alkotója profi szakmai segítség mellett tovább fejlesztheti ötletét, amelyből akár egy 6x4,5 méteres, közterületre szánt óriás mozaik is épülhet.  

Különdíj
A nagy mozaik mellett a MOME pályázói négy, előre meghatározott LEGO Art szett újragondolásával nevezhettek a versenyre. A választott szett elemeinek felhasználásával saját mozaikot kellett építeniük. A LEGO Art újragondolásáért járó különdíjat szintén Szabó Évunak ítélte a zsűri.
A fődíj mellett számos izgalmas nyereménnyel, a LEGO által felkínált hétféle ikonikus készlettel és MOME OPEN tanfolyamokon való részvételi lehetőséggel díjazzák a nyerteseket.

Kiállítás
A legjobb 10-10 alkotást kiállítás keretében mutatják be a szélesebb közönségnek. A tárlat megtekinthető online a PiQ virtuális terében, a Talent Awards weboldalán keresztül, illetve 2021. június 10-ig - az aktuális egészségügyi korlátozások figyelembevétele mellett - a MOME BASE épület Zugligeti út felőli frontján.

Háttér
A LEGO Hungária Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2020 decemberében jelentette be hosszú távú együttműködését, melynek célja a design és a LEGO játékrendszer összekapcsolásával színes és kreatív ötletek, projektek megvalósítása volt. Az országosan, valamint a MOME hallgatóinak és munkatársainak meghirdetett pályázaton a résztvevők saját világukat alkották újra LEGO kockák segítségével. A két szervezet bízik abban, hogy a LEGO játék hagyományos keretei közül kilépve a jövőben a LEGO kockákra az egyetemi oktatást és munkát segítő design eszközként is tekinthetünk, amelynek részeként az ikonikus kockák számos ponton válhatnak a MOME hétköznapjainak részévé. 
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Kókai András (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Újrahasznosítás magasabb szinten, hazai designnal

Újrahasznosítás magasabb szinten, hazai designnal

Somogyi Zsuzsa (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Jövőbiztos ételtárolót tervezett a MOME hallgatója

Jövőbiztos ételtárolót tervezett a MOME hallgatója

Nincs többé egy kijelölt hely az étkezésnek, mondja Kispál Márton. 

Hirdetés