Ha a hollandok a fehér színre gondolnak, minden bizonnyal Jan des Bouvrie jut róla az eszükbe.

78 éves korában elhunyt a Cube kanapé megalkotója és a fehér színű, minimalista enteriőrök ünnepelt tervezője, Jan des Bouvrie. A designer 50 éves pályafutása során elsősorban bútorokat, belsőépítészeti és építészeti terveket készített, de Hollandiában közkedvelt médiaszemélyiség is volt, és társadalmi kérdésekben is megnyilvánult. Számos lakást tervezett a gazdagok és szépek lakóhelyének számító Gooi övezetben, ugyanakkor a Gamma hardvergyártóval, a Sigma festékgyártóval és a Philips elektronikai céggel való együttműködésben alkotásai a szegényebb rétegekhez is elértek. 

Jan des Bouvrie Naarden városában született 1942-ben. Családjának volt egy bútorüzlete, így úgy döntött, hogy az amszterdami Gerrit Rietveld Művészeti és Formatervezési Akadémián tanulja ki a bútorkészítés fortélyait. Az itt szerzett tapasztalatait rövid ideig a szülei vállalkozásában hasznosította, majd saját vizekre evezett. Első építészeti projektjei nagyrészt felújítások voltak, amelyekben kicsi, rosszul megvilágított tereket alakított át nyitott, világos helyiségekké. Ennek köszönhetően Hollandiában a nyitott terek úttörőjeként tartják számon, munkáiban erősen támaszkodott a fehér színű kialakításokra és a szimmetrikus formákra. Nem véletlenül mondta róla Piet Boon holland formatervező, hogy

„ha a hollandok a fehér színre gondolnak, minden bizonnyal Jan des Bouvrie jut róla az eszükbe.”

Legismertebb alkotása a Kubusbank avagy Cube kanapé, amelyet 1969-ben tervezett meg a Gelderland cég számára, gyártásával mind a mai napig folyik. 1993-ban feleségével és alkotótársával, Monique des Bouvrie-vel létrehozta saját stúdióját, a Het Arsenaalt, közben pedig elindult oktatói karrierje is. Hollandiában jelenleg két művészeti akadémia is az ő nevét viseli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De kubusbank in Mondriaan kleuren. Ontwerp uit 1969 voor meubelfabriek Gelderland #jandesbouvrie #studiojandesbouvrie

Studio Jan des Bouvrie (@jandesbouvrie) által megosztott bejegyzés,
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Kenzo Takada, a Kenzo divatmárka alapítója

Elhunyt Kenzo Takada, a Kenzo divatmárka alapítója

A divattervező halálát a koronavírus okozta.

Elhunyt Cini Boeri olasz tervező

Elhunyt Cini Boeri olasz tervező

Moduláris bútorai tették ismertté, de emellett számos lakóépületet és irodaházat is tervezett világszerte.

Elhunyt Terence Conran brit formatervező

Elhunyt Terence Conran brit formatervező

Stílusteremtő bútoraival és háztartási termékeivel a háború utáni apátiából akarta felrázni a fiatalokat.

Hirdetés