A 60-as években a „bulb” sorozataival befutott Ingo Maurer 87 éves volt.

„Gyászoljuk az alapítónkat és mentorunkat. A cég a családja volt, mindig is így éreztük. Ingo Maurer 87 éves volt, örökké emlékezni fogunk rá, és a szellemiségében folytatjuk a munkát” – írta a designer cégének Facebook-oldala.

87 éves korában elhunyt Ingo Maurer német formatervező. Az 1932-es születésű Maurer elsősorban a fénytervezésben végzett úttörő szerepéről ismert, a munkái a világ legrangosabb múzeumainak gyűjteményében kaptak helyet – írja a Designboom. A leghíresebb munkái a Bulb (Villanykörte), az alacsony fogyasztású halogén égőrendszer, a YaYaHo (1984) vagy az angyalszárnyakkal ellátott izzó, a Lucellino (1992). Ez utóbbi illusztrációját tették ki a munkatársai az iroda Facebook-oldalára Maurer halála után.

Ingo Maurer és a Lucellino - Fotó: Facebook.com/IngoMaurer

1960-ban, miután befejezte a gépírói szakmai gyakorlatát, grafikusnak kezdett tanulni. Hamarosan az Egyesült Államokba költözött, ahol szabadúszó grafikusként dolgozott 1963-ig. Egy időre visszatért Németországba, ahonnan gyakran utazott Japánba és Brazíliába, mielőtt megállapodott New Yorkban, ahol több mint 40 évig élt aztán. „Az otthon egy hely, ahol kényelmesen és inspirálva érzem magam – nyilatkozta egyszer. – Ez lehet New York, Párizs, Tokió, San Paulo vagy München. Amikor a barátaim közt vagyok, otthon vagyok. Provokációra van szükségem, ez ad erőt a kreativitáshoz.”

A fényeknél nemcsak a formatervre, hanem az új technológiák alkalmazására is figyelt, ezért nevezte egyszer a villanykörtét „költészet és technológia idilli szimbiózisának”.

Alacsony fogyasztású halogén égőket használt már nyolcvanas években, és ő tervezte az első LED-es asztali lámpát 2001-ben. A kreatív folyamatról azt mondta, hogy „először egy tárgyötlet jelenik meg a fejemben, akár egy álomban, és csak utána kezdek dolgozni a csapatommal a megvalósításon. Olykor évtizedekig tart, mire a technikai fejlődés lehetővé teszi az elképzeléseim megvalósítását.”

Húsvét+karácsony+fény - Fotó: Facebook.com/IngoMaurerHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Négy különleges hallgatói világításterv, amiből működő modellek lesznek

Négy különleges hallgatói világításterv, amiből működő modellek lesznek

Megvannak a MOME x BE LIGHT! kurzushetére érkezett pályázatok továbbjutói.

Inspiráció az arab világból

Inspiráció az arab világból

MOME x BE LIGHT! pályázat, 6. rész.

Interaktív világítás, ami a zajt is csökkenti

Interaktív világítás, ami a zajt is csökkenti

MOME x BE LIGHT! pályázat, 5. rész.

Hirdetés