Hirdetés

A megállapodásnak köszönhetően a magyar iparági szereplők hosszú távú szakmai támogatásban részesülhetnek.

Hirdetés

A hazai divat- és designipar fejlesztését tűzte ki közös célként a Magyar Divat & Design Ügynökség és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, amiről együttműködési megállapodást kötöttek. A két szervezet a továbbiakban kölcsönösen támogatja egymás tevékenységét, és elősegíti a nemzetközi szervezetekkel történő kapcsolatfelvételt és együttműködést. A megállapodásnak köszönhetően a magyar iparági szereplők hosszú távú szakmai támogatásban részesülhetnek.

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, amelynek keretében a divat- és designipar fejlesztését szolgáló, közös képzésekkel és programokkal készülnek. A megállapodás többek között rögzíti, hogy a szervezetek kölcsönösen támogatják egymást és elősegítik a nemzetközi szervezetekkel történő együttműködéseket, ezzel biztosítva a magyar iparági szereplők számára a kiemelt szakmai támogatást.

Az MDDÜ fontosnak tartja a szakmai partnerségeinek folyamatos bővítését és azok elmélyítését, amelynek köszönhetően a magyar divat- és designipari szereplők számára elérhetővé válik egy olyan széleskörű tudásbázis és szakmai kapcsolati háló, mellyel előmozdítható azok nemzetközi piacra lépése. Emellett az Ügynökség hosszú távú szakmai kapcsolatok kiépítésére törekszik a hazai és a nemzetközi oktatási szereplőkkel és szervezetekkel.

Bata-Jakab Zsófia

„Az Ügynökségünk 2021-es célkitűzései között szerepel a szakmai együttműködéseink bővítése, illetve a már meglévő partneri kapcsolataink szorosabbra fűzése, amelyeknek köszönhetően az iparági szereplők kiemelt szakmai támogatásban részesülhetnek. Ezt szolgálja az együttműködési megállapodás, amelyet a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséggel kötöttünk, a korábbi közös programok sikereire alapozva. A Gyártó Mentorprogramunk fő szakmai partnere a HEPA, amely immár második alkalommal indul el” – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója.

Az MDDÜ egyik jelentős stratégiai pillére a gyártásfejlesztés, amelynek célja a hazai gyártói bázis megerősítése. A 2019-es adatok alapján a közel 7400 textil-és ruházati cég 38 ezer főt foglalkoztatott és bevételeik 80 százalékát az export tette ki, mely nagyságrendileg összesen 424 milliárd forintnyi árbevételt jelent.

A hazai gyárak exportképességének növelésével azok akár nagyobb számú külföldi megrendelésnek is eleget tudnának tenni és a kivitelezéshez is több embert foglalkoztathatnának. Az ágazat erősödésének hatására egyre több hazai tervezőnek lenne lehetősége az országon belül gyártatni a jövőben. 2020-ban az Ügynökség kérdőívvel, illetve interjúkkal mérte fel a hazai gyártók helyzetét, amely során kiderült, hogy az ágazat szereplői a kereslet visszaesését élték meg a legnagyobb kihívásként, illetve jelentős iparági igény mutatkozott az ágazati támogatás, illetve a szakmai tanácsadás iránt. Az MDDÜ által benyújtott szakpolitikai javaslatok alapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium összesen 15 milliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki a magyar divat- és designipar támogatására.

A kutatás eredményeit alapul véve az MDDÜ létrehozott egy mentorprogramot is a ruhaipari gyártók számára, amely Gyártó Mentorprogram néven indult útnak. A képzés kialakítása a HEPA szakemberei, illetve külsős szakértők bevonásával valósult meg. A mentorok kiválasztásánál fontos szempont volt,  hogy olyan szaktekintélyek legyenek bevonva a képzésbe, akik jól ismerik a magyar gyárak helyzetét, ugyanakkor a nemzetközi piacra is széleskörű rálátásuk van. A program első állomását jelentő workshopokon a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) Exportakadémiai Igazgatósága nyújt iránymutatást a vállalkozásoknak. Az első képzés befejeztével, idén ősszel elindul a második Gyártó Mentorprogram, amelyre június 21-ig jelentkezhetnek az alsó- és felsőruházat, táskafélék, szíjazat vagy lábbeligyártással foglalkozó vállalatok. Az öt hónapos programnak idén egy study tour is részét képezi.

A HEPA képzései kollektív, kifejezetten exportorientált felkészítést nyújtanak a magyar vállalkozások számára. A gyakorlati és naprakész ismeretek átadásával hozzájárulnak a vállalkozások versenyképességéhez és üzleti sikeréhez, továbbá magas színvonalú szolgáltatásokkal segítik a magyar cégek exportfejlesztését, külpiaci megjelenését, amely hozzájárul az ország pozitív nemzetközi megítéléséhez.

„A magyar gazdaság további fejlődésének két lehetséges útja van: a hatékonyságjavulás és a külpiaci növekedés. Mi a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség részéről a gazdasági szereplők külpiaci tevékenységének erősítésével járulunk hozzá az ország fejlődéséhez. Ezt támasztja alá a Magyar Divat & Design Ügynökséggel ma kötött megállapodásunk is” – mondta Dr. Szabó Kristóf vezérigazgató.

Szabó Kristóf

Az MDDÜ és a HEPA együttműködésének keretében egész napos, két részből (egy elméleti és egy one-to-one) álló online képzést is szerveztek az iparágban tevékenykedő gyártók számára. A rendezvény célja volt, hogy a gyártókat felkészítse az esetleges jövőbeli nemzetközi megkeresések esetén a potenciális megrendelőkkel történő tárgyalásra, kommunikációra és szerződéskötésre. A HEPA által biztosított szakmai előadók közreműködésével a gyártók élesben is gyakorolhatják a képzésen tanultakat, amely hosszútávon segíti őket a helytállásban.

Az MDDÜ legfontosabb feladatai közé tartozik az export növelése, a hazai gyártói háttér erősítése és fejlesztése valamint a tradícióval rendelkező kreatív és szakmai tudás fejlesztése. Kiemelt céljuk a divat- és designiparban tevékenykedő hazai és nemzetközi szereplők közötti hatékony szakmai párbeszéd és koordináció megvalósítása, a kapcsolódó korszerű háttéripar megteremtése és erősítése, továbbá a tematikailag ide kapcsolható képzések kereteinek bővítése. Ehhez szorosan kapcsolódik a HEPA célja, hogy magas színvonalú szolgáltatásokkal segítse a magyar cégek exportsikereit, valamint hozzájáruljon Magyarország pozitív nemzetközi megítéléséhez.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyar tervezők Európa egyik legnívósabb lakberendezési kiállításán

Magyar tervezők Európa egyik legnívósabb lakberendezési kiállításán

Megnyitott a Maison&Objet szakvásár, ahol tíz magyar formatervező munkái láthatóak. 

Funkcionalitás és esztétika kiváló ötvözése

Funkcionalitás és esztétika kiváló ötvözése

Elkészültek az MDDÜ által indított első design LAB program párosainak szériaérett alkotásai.

Kilenc magyar márka a Milano Fashion Weeken

Kilenc magyar márka a Milano Fashion Weeken

Őszi-téli kollekciókat mutatnak be.

Hirdetés