Konkrétan Palm Springs házai. 

A madárházak már az ókortól kezdve velünk vannak, a modern korban pedig igyekeznek a designerek minél innovatívabb és trendibb külsőt adni nekik. Steve Hadeka gyűjteményét a modernista építészet ihlette meg, azon belül is Palm Springs ikonikus házai, amelyek a múlt század közepén terjedtek el a chahuilla-indiánok egykori lakhelyén.

Talán kevesen tudják, hogy a dél-kaliforniai Palm Springs a modernista építészet egyik legfontosabb központja, avagy a "sivatagi modernizmus" Mekkája. Az 1920-as évektől kezdődően olyan modernista tervezők alkottak itt, mint William F. Cody, Albert Frey vagy éppen John Lautner.

A modernizmus sivatagi válfaját éppen a sivatagi környezet alapozta meg, a napsütés, a meleg éghajlat és a sziklás táj váltak az építészeti tervezés motorjává.

Az épületeket kiterjedt üvegfelületekkel, acél és faanyagok kombinációjával tervezték, számtalan lakó- és kereskedelmi épület, szálloda, iskola, de még benzinkút is készült ebben a stílusban. Bár a sivatagi modernizmus központja Dél-Kaliforniában volt, végül az egész országban elterjedt "midcentury modern" néven.

Goldberg House/Palm Springs - Alkotó:  William F. CodyBenzinkút Palm Springs-ben - Alkotó:  William F. Cody

Eddig a korszakig nyúlt vissza Steve Hadeka tervező, akinek a kattanása mindig is a fa volt, első madárházát 2012-ben építette meg és ekkor indította el saját vállalkozását is. Elegáns és színes, modern és funkcionális, mindez rozsdamentes acélból, fából és permetezőfesték felhasználásával -  így néz ki a madárházak legújabb generációja, amely a Palm Springs-i modell lelkes megidézője is egyben.

Hadeka elmondása szerint több éves kutatás előzte meg a projektet, a végeredmény pedig egy olyan tetszetős kollekció lett, amelyet sokan nem is rendeltetésének megfelelően, madárházként használnak, hanem egyszerűen csak felakasztanak a nappaliban dekorációs elemként.

Hadeka a házakat Észak-Amerika fészkelő madarainak tervezte, csuszka, ökörszem és pinty számára kiváló otthon lehet méretileg, könnyen tisztíthatóak, és akár a nappaliban, akár az udvaron kerül elhelyezésre, mindig ott lesz egy kis Palm Springs-i életérzés. 

Magyarországon is találunk jó példát az építészet és az állatok számára kialakított lak összekapcsolására, egy magyar vállalkozás Bauhaus stílusban tervez házat kutyáknak
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

OCTOGON hunters I Madárházak és méhotthonok

OCTOGON hunters I Madárházak és méhotthonok

Levadásztuk a legkülönlegesebb madárházakat és méhotthonokat!

Egy madárház, amelyet a

Egy madárház, amelyet a "sivatagi modernizmus" építészete ihletett

Konkrétan Palm Springs házai. 

Hirdetés