Hirdetés

A karácsonyfa mellett is szívesen játszanánk vele.

Csetneki Fanni idén végzett a Visart Művészeti Akadémián, ahol négyéves művészeti főiskolai képzés végén francia akkreditált diplomát kapott. Előtte azonban még tervezett egy rafinált papír sakk-készletet, ahol a csomagolás megidézi a játékmezőt.

A papír sakk-készlet egy évközbeni csomagolás tervezés projekt keretein belül készült” – írta a hallgató az Octogonnak. – Az alapötletem az volt, hogy létrehozzak egy olyan készletet, amiben a már jól ismert figuráknak egy formailag leegyszerűsített változatával lehet játszani. A figurák átfogó alakja viszonylag gyorsan végleges lett. Próbáltam úgy megtervezni őket, hogy a magasságok eredeti arányát megtartsam, illetve hogy a figurák a már megszokott attribútumaik alapján felismerhetők legyenek.

A lefelé keskenyedő formák megköveteltek egy olyan táblát, ami biztosítja a stabilitásukat, hogy a figurák ne boruljanak fel parti közben, ezzel is segítve a könnyebb játszhatóságot. Ez elméletben viszonylag gyorsan megszületett, gyakorlatban azonban már kevésbé volt haladós a folyamat. Az egész projektben a kivitelezés emésztette fel a legtöbb időt, mert a bábuk viszonylag kicsik, a mezők pedig többlépésben összeállíthatóak. Miután összeállt a tábla, annak a hajlékonyságából jött az ötlet, hogy egy nyolcszögletű hasábba legyen behajtva, aminek a belsejében egy ugyanilyen alakú tartóban legyenek a figurák. Így formailag is ki van hozva belőle a legtöbb és a szállítás is egyszerűbb, mert könnyebben elfér egy táskában.

Mivel a készlet minden része papírból készült, így ez inkább mint prototípus üzemel, és nem mint egy forgalomba hozható készlet. Maga a szerkezet kibír több játszmát is, és az sem probléma, ha hónapokig nincs kihajtva a tábla, de alapanyagából adódóan mégiscsak könnyebben sérülhetnek az elemek.

Tervezte: Csetneki Fanni
Konzulens: Tóth Judit
Tárgyfotós: Kocsis Bence
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Design 2020: Csetneki Fanni sakk-készlet terve

Design 2020: Csetneki Fanni sakk-készlet terve

A karácsonyfa mellett is szívesen játszanánk vele.

Vagány és praktikus sakk-készletet tervezett egy hallgató

Vagány és praktikus sakk-készletet tervezett egy hallgató

Csetneki Fanni munkáját legszívesebben már most bekészítenénk a nyaralásos pakkba.

Honeckertől a Hetedikig

Honeckertől a Hetedikig

Jön a Falra fel! 7.0 plakátaukció.

Hirdetés