Cséffay Alexandra (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Igazán egyedi diplomamunkát készített a MOME Formatervező Tanszékén Cséffay Alexandra: a hallgató egy személyre szabható „illatórát” készített, ami támogatja a felhasználót a napirendjében. Így nemcsak az időt tudhatja az illatok alapján, de könnyebben megy a felkelés, a munka vagy a relaxálás is.

Az Odeur névre hallgató koncepció egy olyan okos eszköz, mely illatok segítségével információt nyújt az idő múlásáról, valamint az illatok jótékony élettani és pszichológiai hatásait kihasználva a nap 24 órájában támogatja a felhasználót tevékenységeinek sikeres elvégzésében.

Digitális világunkban legtöbbször az audiovizuális ingerekre támaszkodunk, a többi érzékszervünk használata háttérbe szorul. Ez különösen igaz a szaglásra, mely mindig is alacsonyan helyezkedett el az érzékszervek hierarchiájában. Pedig az emberek szaglása kifejezetten jó, sőt könnyen fejleszthető; és tudat alatt életünk számos területére hatással van.

A szagok bizonyítottan befolyásolhatják érzelmeinket, hangulatunkat, és ezáltal viselkedésünket is.

Ezt felismerve ma már a marketing számos területén alkalmaznak illatokat különböző célok elérése érdekében, de olyan termék kevés létezik, mely a felhasználók egyéni céljainak támogatására irányul. Az audiovizuális ingerekkel túltelített világunkban nagy szükségünk van olyan eszközökre, mely a többi érzékszervünket is bevonva képes információkat átadni. Ezért célom egy olyan eszköz létrehozása volt, mely a felhasználó szagérzékelésére támaszkodva működik.

Az eszköz a nap folyamán dinamikusan változó illatkörnyezetet teremt. Az idő múlásával az illatok is folyamatosan változnak, egy teljes ciklus 24 óráig tart. Az eszközt rendszeresen használva a felhasználó képes lesz egy új időérzékelési metódus elsajátítására: a levegőbe szippantva olyan információhoz juthat, amihez eddig csak a látás segítségével tudott. Az Odeur tehát úgy működik, mint egy kijelző, csak az orrunknak.

Amellett, hogy a dinamikusan változó illatok segítségével az idő múlását lehet követni, a megfelelő illatok használatával az eszköz képes a tevékenységeinket, napirendünket is támogatni. Az illatok nem véletlenszerűen jelzik az időt, hanem az adott napszakra jellemző tevékenységhez igazodnak.

Reggel például segítenek a felkelésben, napközben a munkavégzésben, este az elalvásban, stb. Egy-egy megfelelő illat javíthatja közérzetünket, segíthet feladataink sikeres elvégzésében.

Az illatok megalkotásában, kiválasztásában, elindításában nem kell részt vennie a használónak, ezek automatikusan történnek, az előre megadott paraméterek alapján. Ugyanakkor a felhasználók be tudják állítani a rájuk jellemző napirendet, amelynek segítségével az eszköz megalkotja a megfelelő illatkörnyezetet.

Emellett az eszköz bekapcsolható az okosotthon rendszerbe is, így a napirendek személyre szabása még egyszerűbbé válik.

(A konzulens Illés Anikó volt, a témavezető Keszei István.)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szabadon szárnyalt a fantázia a Market x MOME kurzushéten

Szabadon szárnyalt a fantázia a Market x MOME kurzushéten

Keszthelyi Kristóffal (Lean Tech Mérnökiroda) és Ritter Ádámmal (Moratus) beszélgettünk.

A KÉK, a MOME és az MFT is csatlakozott a New European Bauhaushoz

A KÉK, a MOME és az MFT is csatlakozott a New European Bauhaushoz

„Formáljuk együtt a fenntartható, élhető jövőt!”

Együttműködés a MOME és a Pannon Egyetem közt

Együttműködés a MOME és a Pannon Egyetem közt

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikeres megvalósítása érdekében.

Hirdetés