Cséffay Alexandra (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Hirdetés

Igazán egyedi diplomamunkát készített a MOME Formatervező Tanszékén Cséffay Alexandra: a hallgató egy személyre szabható „illatórát” készített, ami támogatja a felhasználót a napirendjében. Így nemcsak az időt tudhatja az illatok alapján, de könnyebben megy a felkelés, a munka vagy a relaxálás is.

Az Odeur névre hallgató koncepció egy olyan okos eszköz, mely illatok segítségével információt nyújt az idő múlásáról, valamint az illatok jótékony élettani és pszichológiai hatásait kihasználva a nap 24 órájában támogatja a felhasználót tevékenységeinek sikeres elvégzésében.

Digitális világunkban legtöbbször az audiovizuális ingerekre támaszkodunk, a többi érzékszervünk használata háttérbe szorul. Ez különösen igaz a szaglásra, mely mindig is alacsonyan helyezkedett el az érzékszervek hierarchiájában. Pedig az emberek szaglása kifejezetten jó, sőt könnyen fejleszthető; és tudat alatt életünk számos területére hatással van.

A szagok bizonyítottan befolyásolhatják érzelmeinket, hangulatunkat, és ezáltal viselkedésünket is.

Ezt felismerve ma már a marketing számos területén alkalmaznak illatokat különböző célok elérése érdekében, de olyan termék kevés létezik, mely a felhasználók egyéni céljainak támogatására irányul. Az audiovizuális ingerekkel túltelített világunkban nagy szükségünk van olyan eszközökre, mely a többi érzékszervünket is bevonva képes információkat átadni. Ezért célom egy olyan eszköz létrehozása volt, mely a felhasználó szagérzékelésére támaszkodva működik.

Az eszköz a nap folyamán dinamikusan változó illatkörnyezetet teremt. Az idő múlásával az illatok is folyamatosan változnak, egy teljes ciklus 24 óráig tart. Az eszközt rendszeresen használva a felhasználó képes lesz egy új időérzékelési metódus elsajátítására: a levegőbe szippantva olyan információhoz juthat, amihez eddig csak a látás segítségével tudott. Az Odeur tehát úgy működik, mint egy kijelző, csak az orrunknak.

Amellett, hogy a dinamikusan változó illatok segítségével az idő múlását lehet követni, a megfelelő illatok használatával az eszköz képes a tevékenységeinket, napirendünket is támogatni. Az illatok nem véletlenszerűen jelzik az időt, hanem az adott napszakra jellemző tevékenységhez igazodnak.

Reggel például segítenek a felkelésben, napközben a munkavégzésben, este az elalvásban, stb. Egy-egy megfelelő illat javíthatja közérzetünket, segíthet feladataink sikeres elvégzésében.

Az illatok megalkotásában, kiválasztásában, elindításában nem kell részt vennie a használónak, ezek automatikusan történnek, az előre megadott paraméterek alapján. Ugyanakkor a felhasználók be tudják állítani a rájuk jellemző napirendet, amelynek segítségével az eszköz megalkotja a megfelelő illatkörnyezetet.

Emellett az eszköz bekapcsolható az okosotthon rendszerbe is, így a napirendek személyre szabása még egyszerűbbé válik.

(A konzulens Illés Anikó volt, a témavezető Keszei István.)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Más-más zenét hallgatnátok, fülhallgató nélkül? Mostantól nem probléma

Kókai András (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Újrahasznosítás magasabb szinten, hazai designnal

Újrahasznosítás magasabb szinten, hazai designnal

Somogyi Zsuzsa (MOME Formatervező Tanszék) diplomamunkája.

Jövőbiztos ételtárolót tervezett a MOME hallgatója

Jövőbiztos ételtárolót tervezett a MOME hallgatója

Nincs többé egy kijelölt hely az étkezésnek, mondja Kispál Márton. 

Hirdetés