Hirdetés

Megvannak a MOME x BE LIGHT! kurzushetére érkezett pályázatok továbbjutói.

Kiválasztotta a zsűri a négy döntőstMOME x BE LIGHT! kurzushetére érkezett pályázatok közül. A MOME-s hallgatóknak egy fiktív hotel közösségi terébe kellett megálmodniuk világításkoncepciókat. A pályázatra eredeti, erős koncepciók érkeztek, így a zsűrinek cseppet sem volt nehéz dolga a négy továbbjutó kiválasztásakor.

A továbbjutók részt vehetnek egy KFI-kurzuson, és elkészíthetik a koncepciólámpáik működő modelljeit.

Nézzük, melyik csapatok jártak sikerrel – a teljes leírásokat a projekt nevére kattintva találod:

 • lyra
  „Egy olyan lámpacsalád létrehozása volt a célunk, ami indirekt fényt ad az alatta időző embereknek – írták a hallgatók, Cserba Anna, Nagy Tamás és Németh Soma. – Kollekciónk három darabból áll, melyből kettő reflexiós felülettel rendelkezik – egy kisebb és egy nagyobb méretű –, illetve egy világítótestből, ami a legkisebb a trióból. Utóbbi elem a két nagyobb testre direkt módon világít, így azok indirekt fényt képesek maguk alá vetíteni, érdekes megvilágítási képet adva a káprázás elkerülésével. A két funkció kiegészíti egymást, együttműködésükkel jön létre a világítás installáció. Törekedtünk a tükröződő felületek és nézőpontváltás alapján létrejövő interaktivitásra, ami játékosságával dobja fel a teret. A tervünkben a skálázhatóság kérdése is megjelenik, az elemek számának és helyzetének változtatásával többféle alapterületű, belmagasságú térben is elhelyezhető.”

   
 • Quabea
  „A Qabea* egy moduláris világító és árnyékoló rendszer. Napközben a természetes megvilágítást kihasználva a különböző magasságban elhelyezkedő, rétegenként egymást részben fedő függesztett struktúra izgalmas árnyjátékot hoz létre. A talajtól távolabb eső elemek nagyobb, homályos, míg a közeliek kisebb, de élesebb árnyékokat vetnek a padlóra – írta a Buja Hanna, Cseh Domokos kettős. – A nap mozgásával a tér különböző, újabb és újabb arcait ismerhetjük meg. Az esti órákban a világító betétek általános fényt biztosítanak. Ez különösen előnyös olyan nagyobb nyílt terekben amelyet bár napközben a természetes fény megvilágít, de az esti órákban a világítás problémát okozhat. A Qabea modulatirtásának köszönhetően könnyen adaptálható bármilyen épület belső tereibe, azok méretétől függetlenül.”

   
 • FLAME
  Mindenkinek van olyan emléke, amikor a tábortűz táncoló fényei körül megtapasztalta a közösség élményét; mi ezt az érzést szeretnénk bevinni a belső terekbe is – írta a Nyírő Eszter, Győri Simon, Tarcsi Dóra csapat. „Olyan világítás tervezése a volt a célunk, ami a tűz meleg, atmoszférikus fényét képes imitálni, ez által meghitt hangulatot teremt egy hotel lobbi részében. Első lépésként különböző anyagokat megvilágítva igyekeztük elérni a kívánt hatást. A réz segítségével tudtuk a legszebben visszanyerni a tűz által megfestett tónusokat, fényeket, így a búra belső oldala réz fóliával van bevonva. A lámpa alapformája egy darab hajlított lapból készül. A feltekert rétegek lehetővé teszik, hogy több tónusú éles vagy éppen szórt fény jöjjön létre.

   
 • AMURA
  Az Amura projekt különlegessége onnan ered, hogy a tervezésben két formatervező és egy animáció szakos hallgató vett részt (Bársony Cintia, Reviczki Dóri, Csutorás Marci). Az animáció megjelenítését tűzték ki célul, melyhez a hívó szavaink a dinamika, az organikusság, a nyugalom és a szimbiózis. Az AMURA egy olyan fali világítás installáció, ami a wow faktort képviselni a térben. A két plexi lap auraként öleli körbe a középső akusztikai panelt ezzel egy folyamatosan változó, kommunikáló installációvá válik. A panel lényege, hogy csökkentse az adott térben a zajszintet, mely az általunk elképzelt társalkodó térben fontos szempont.

Az összes pályamunkát eléred ezen a linken, a cikk alján lapozva az előző tervre. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Bepillantást nyertünk egy piacképes termék előállításába”

„Bepillantást nyertünk egy piacképes termék előállításába”

Hallgatók mondták el a véleményüket a MOME-Market kurzushétről.

A Baltikumból érkezik a MOME innovációs vezetője

A Baltikumból érkezik a MOME innovációs vezetője

Új szintre emeli kutatás-fejlesztési tevékenységét a MOME.

Stratégiai megállapodást kötött a MOME és a Korányi

Stratégiai megállapodást kötött a MOME és a Korányi

Közös tevékenységük fókuszában olyan programok állnak, amelyek a tüdőbetegségek előfordulásának csökkentéséhez járulhatnak hozzá.

Hirdetés