Hirdetés

Gaudí barcelonai épülete 2000 m2 új térrel bővült.

A Barcelona központjában lévő, 1904-ben épült Casa Batlló átfogó felújításon esett át. A munkálatok egyik legérdekesebb része, hogy Antoni Gaudí épületének belső tere 2000 m2-rel bővült, többek között Kengo Kuma tervei alapján. A felújítást a házat a 90-es évek óta birtokló Bernat család újíttatta fel.

Két új térrel bővült az UNESCO világörökség részét képező Casa Battló, mindkettőben meghatározó az innováció, a technológia és az okos eszközök.

„Látni, hallani, tapintani és szagolni is lehet, ahogy Gaudí szellemisége és ennek mágikus háznak a története életre kel” – ígéri az épület honlapja. Az új „10D Experience” kiállítási tér Gaudí alkotási folyamatát mutatja be, természetesen a technika segítségével. Miguel Alonso audiovizuális producer ezer képernyőből álló installációt készített, amelyen az építészről szóló filmek futnak.

Kuma alumínium függönye – Fotó: Casa Battló/Facebook

Az épület organikus formájához Kengo Kuma irodája egy 164 ezer négyzetméteres, aluminium láncokból álló hálófüggönyt tervezett. Kuma installációja az átriumot díszítik és egy új lépcsőt, amely összeköti a földszintet az alagsori, egykori szénbunkerből létrehozott új kiállítóterekkel.

A japán sztárépítész függönye a spanyol Kriskadecor’s cég alumínium láncaiból készült, és Gaudínak a ház belső tereiben alkalmazott szimbolikus fényhasználata előtt tiszteleg. A háló magába foglal egy, az épület mind a nyolc szintjén végigfutó vészlépcsőt is. A máskülönben sötét térben a Mario Nanni designer tervezte világítás fényei visszaverődnek a fémláncokról, különleges csillogást produkálva.

Fentről lefelé, a szenespince felé haladva a függöny világosabb árnyalatúról fokozatosan feketére változik, utánozva, ahogy a napfény beszűrődik egy belső udvarba.

„Elképzeltük ezt a teret alumínium függönyökbe öltözve – magyarázta Kuma –, ahogy halászhálóként gyűjtik be a fényt, és megmutatják nekünk minden formáját: fényességet, sziluetteket, árnyakat. Ily módon, mellőzve minden más anyag használatát és megszüntetve a sötét doboz jelleget, beszélhetünk a fényről, és csakis a fényről.” 

A láncokat a változatos lejtésű mennyezetre, illetve a lépcsők alá függesztették fel. A láncok pontos elhelyezkedését és hosszát, valamint a teljes mintázatot egy számítógépes program segítségével számolták ki. 

A mostantól látogatható alagsorba vezető lépcsőt a londoni  Ancient & Modern cég tervezte, és 13 tonna csiszolt fekete márványból készült. A márványt a lépcső aljára faragták állatformákat megidézve, Gaudí saját beavatkozásaira reflektálva.

A Casa Batllót eredetileg Emilio Sala Cortés (Gaudí egyik mestere) tervezte 1877-ben, amikor Barcelona egyik fontos új ütőerének kialakításakor. Josep Batlló y Casanovas textiliparos, akinek több gyára is volt a városban, 1903-ban vásárolta meg az épületet, és megbízta Gaudít a homlokzat, a belső udvar és a belső terek átalakításával, teljes szabadságot adva neki. Gaudí a korszak legjelesebb kézműveseivel dolgozott együtt, hogy magát a házat is műalkotássá varázsolja, díszítésként kovácsoltvasat, követ, fát, ólomüveget és kerámia burkolatokat is alkalmazva. Végül két év alatt teljesen átalakult az épület, a művészi munkák mellett falakat is mozgattak, így a ház funkcionálisan is sokkal jobban megfelelt a korszak elvárásainak, mint a városbéli társai.

Az épület 1950-ben került ki a Battló család tulajdonából, majd több váltás után 1990-ben vette át a jelenlegi gazda, a Bernat család. Akkor is felújították a házat, amely 1995-ben lett újra látogatható. Az elmúlt hónapokban, miközben az épületet részben a járvány, részben a felújítás miatt zárva tartották, egy helyi designer, Max Enrich lámpaszobrokat készített a belső térbe.

Gaudí legelső lakóháza, a szintén barcelonai Casa Vicens ugyancsak alapos renováláson esett át az elmúlt években, és 2017 -ben nyitották meg újra a nagyközönség előtt.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Milyen lehet egy turistalátványosságban élni?

Milyen lehet egy turistalátványosságban élni?

A barcelonai Casa Míla egyik lakója meglepő részleteket árul el.

Végre befejeződhet a Sagrada Família

Végre befejeződhet a Sagrada Família

Építési engedélyt kapott a Sagrada Família több mint 130 évvel a munkálatok kezdete után.

Playground - játékos iroda otthon 1.

Playground - játékos iroda otthon 1.

A skandináv iroda design otthon is jól működik.

Hirdetés