A szélturbinák cserére szoruló lapátjai kerékpártárolóként kelnek új életre

Dániában az energia 40 százalékát szélerőművek biztosítják, a forgó lapátok a helyi táj részét képezik. Megújuló energiáról lévén szó, a fenntarthatóság az erőművek konstrukciói esetében is elvárható. A lapátok húszéves élettartama miatt a biológiailag nem lebomló szerkezetek közül a közeljövőben sokat le kell cserélni, ezért a dán kormány több csoporttól is kért ajánlatot az újrahasznosításra. A kiválasztott csapatok egyike, a re-wind projekt a gigantikus fémlapátokból kerékpártároló, illetve gyaloghíd építését javasolja. 

A re-wind kutatási projekt a szélturbinák  fenntarthatatlan hulladékgazdálkodási módszereinek alternatíváját vizsgálja. Eddig a legtöbb elöregedett szélerőmű a hulladéklerakókban kötött ki, ezek kapacitása azonban véges. A re-wind arra tett javaslatot, hogy a lapátokat mérnöki szerkezetekként hasznosítsák újra. A prototípus, az első újragondolt szélturbina-lapát már helyet is talált magának a dániai Aalborg kikötőjében.

A re-wind másik projektjét Írországban tesztelik, három, 2020-ban elbontott lapát újrahasznosításán dolgoznak. Számos lehetőséget vizsgálnak, és ha a technológiai tesztek sikerrel járnak, a lapátok új életre kelhetnek akár görkorcsolya parkok, stadion-lelátók, zajvédő falak elemeiként, de a re-wind projekt javaslata szerint elektromos távvezetékek tornyainak építése során is újrahasznosíthatók. 

Bár Magyarországon a kidobott turbinalapátok felhalmozódásának problémája még nem tűnik fenyegetőnek, a biciklitárolók számának növelése annál időszerűbb. A közlekedés minden szereplője nyerne azzal, ha az úton-útfélen otthagyott – a gyalogosok körében amúgy is közutálatnak örvendő – elektromos rollerek tárolását az egyre szaporodó biciklikkel közös, hasonlóan kreatív tető alá hoznánk.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Síneken költöztették el a világítótornyot

Síneken költöztették el a világítótornyot

A 120 éves toronynak problémát okozott volna a tengervíz, de a dánok ezt nem várták meg.

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Ezen az állomáson nem csak az autó töltődik fel

Új szintre emelte egy dán stúdió azt, amit egykor „benzinkútnak” hívtunk.

Hulladék helyett modern gobelin

Hulladék helyett modern gobelin

Erik Jensen eldobott billentyűzeteket gyűjt össze, kihalássza belőlük, amit már újrahasznosítani sem szoktak, megtisztítja, és képeket készít belőlük.

Hirdetés