Forrai Ferenc Négyszöglet sorozatát bemutató kiállítás a Faur Zsófi Galériában.

Magyar írók és költők Budapest vonatkozású sorai – egy tű pontosan meghatározott és kialakított grafikai struktúrában – színekként és formákként elevenednek meg Forrai Ferenc Négyszöglet című sorozatában, amelyet – új munkákkal kibővítve – ezúttal a Faur Zsófi Galériában mutat be május 19-én.

Forrai Ferenc sajátos világában a formák jól körbehatárolhatóak, pontos jelentésük van. Jelrendszere szimbolikus alapformákból és hozzájuk társított színekből épül fel. Munkáiban mindig összehangolt, átgondolt konstrukciók felépítésére törekszik. Benyomásokat, élményeket, adatokat gyűjt, majd ezek rendszerezését követően, kapcsolódások, kölcsönhatások megfigyelése során alakul ki benne az összefüggések ilyen irányú tömör megfogalmazása.

Fotó: Rácmolnár Milán

A Négyszöglet sorozat összetartozást jelző szimbolika. Színekből és formákból rendszert alkotó jelrendszer. Négy szín mesél irodalomról, otthonosságról, tünékeny életünk nyomairól. Az ötödik szín a metszet: a fekete, az egyezőség árnyalata. Itt élünk, városunk régi s új történetei itt hagynak nyomot Budapest négyszögletében. Alapszínek és színterek, vonalak, metszéspontok: ez a mi geometriánk.

A Négyszöglet egy hosszú tanulmányozási folyamatnak a vizuális-képi leképezése, rendszerbe foglalása. Milyen kölcsönhatásban vagyunk egymással, önmagunkkal és a környezetünkkel. Mindannyiunknak más és más a belső világa, a saját halmaza, de vannak a metszeteink, aminek a felfedezése és megtalálása jó, a sorozat is erről szól: halmazokról, metszetekről, egyezőségekről, különbözőségről és kölcsönhatásról.
 


Forrai Ferenc olyan rendszert épített fel, amivel a számára fontos kérdéseket, érzéseket, és történéseket vizuálisan (sík-, vagy térbeli grafikákkal) megfogalmazhatja. A sorozat irodalmi vonatkozása: a mindennapok során olvasott könyvek szavai kerülnek feldolgozásra Forrai Ferenc munkáiban, kiegészítik a vizuális eszköztárát, teljesebbé teszik megfogalmazásukkal a benne zajló és az őt körbevevő folyamatot.

„Számomra egy nagyon jelentős és meghatározó időszak az idei és az elmúlt három év, ez idő alatti folyamatot, átalakulás lenyomatát láthatod a Négyszöglet sorozatom új munkáiban. Nagyrészt új anyagok- és eljárások kísérleteinek lenyomatát mutatom be néhány korábbi munkám mellett” – mondta el Forrai Ferenc.


A kiállítást Szöllősi-Nagy András nyitja meg.

 

Forrai Ferenc | Négyszöglet

Megnyitó
: május 19., 19 óra
HelyszínFaur Zsófi Galéria (Budapest, Bartók Béla út 25.)
Látogatható: május 19. – június 14.

További események:
Koncert: május 20., 19 óra
Tárlatvezetés Juhász Annával: május 21., 17 óra
Tárlatvezetés Taylor Emiliaval: május 22., 12 óra 

 

További információk az esemény Facebook-oldalán

 

 

Forrai Ferenc | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Budapesti négyszögletek

Budapesti négyszögletek

Forrai Ferenc Négyszöglet sorozatát bemutató kiállítás a Faur Zsófi Galériában.

A vonal, aminek sem kezdete, sem vége nincsen 

A vonal, aminek sem kezdete, sem vége nincsen 

Forrai Ferenc A vonal című kiállítása a Négyszoba Galériában virtuális túra keretében online megnézhető.

Négyszöglet a négyszobában

Négyszöglet a négyszobában

Színekként és formákként elevenednek meg magyar írók és költők Budapest vonatkozású sorai.

Hirdetés