Színekként és formákként elevenednek meg magyar írók és költők Budapest vonatkozású sorai.

Magyar írók és költők Budapest vonatkozású sorai színekként és formákként elevenednek meg – Forrai Ferenc Négyszöglet-Budapestje.

Forrai Ferenc sajátos világában a formák jól körbehatárolhatóak, pontos jelentésük van. Jelrendszere szimbolikus alapformákból és hozzájuk társított színekből épül fel. Munkáiban mindig összehangolt, átgondolt konstrukciók felépítésére törekszik. Benyomásokat, élményeket, adatokat gyűjt, majd ezek rendszerezését követően, kapcsolódások, kölcsönhatások megfigyelése során alakul ki benne az összefüggések ilyen irányú tömör megfogalmazása.

Grafikai sorozatai gyakran kötődnek a szépirodalomhoz és különösen a versekhez. A magyar írók és költők Budapestről szóló sorait megidéző munkája, a Négyszöglet – Budapest is ilyen, amely során 74 szerző 74 művét dolgozza fel. A HYPEANDHYPER design magazinban február közepén indult sorozat eddig megjelent részeiből, 38+1 rajzból és az ezekből készült néhány – fém (alumínium, vas), műanyag, üveg – tárgyból idén októberben egy igazán különleges kiállítás nyílt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ÁTKÖTÉSEK / BINDINGS, LINKING Karinthy Frigyes: Utazás a koponyám körül Az átkötött könyvet kiadta / published: Osiris Kiadó - Elvonulás, elmélyedés, olvasónapló, utazás, megőrizni, óvni, oltalmazni, kímélni, csomagolás, borítás, fedés, újrahasznosítás, tapintás, anyagszerűség, folt, tinta, festék… - ÁTKÖTÉS I. Elvonulás, elmélyedés, olvasónapló, utazás. - ÁTKÖTÉS II. Könyvet átkötni. Használt, sérült, viseletes könyvet új borítóval ellátni. Könyvet becsomagolni, védeni a sérüléstől, szennyeződéstől. - ÁTKÖTÉS III. Képzet- és gondolattársítás, gondolatok közötti párhuzam, kapcsolat. - #KarinthyFrigyes #Utazásakoponyámkörül #OsirisKiadó - #book #bindings #linking #dustjacket #bookjacket #cover #route #art #typography #abstract #geometric #contemporaryart #ink #material - #átkötések #védőborító #könyv #könyvborító #olvasónapló #úton #tipográfia #geometria - #ForraiFerenc #Forrai #design #typo #Budapest - www.forraiferenc.hu

Forrai Ferenc (@forraiferenc) által megosztott bejegyzés,

2016-ban kezdődött - Négy város, négy szín, egy metszet

A betűképek, A vonal alatt és a Formaváros után, a Design Hét Budapest keretében a Négyszöglet volt Forrai Ferenc negyedik kiállítása 2016-ban, amely a rendezvénysorozathoz kapcsolódóan, a Visegrádi Négyek országait vette górcső alá.

A cím összetartozást is jelöl. A nemzetek és kultúrák hovatartozását, azonosságát a sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere mutatja be, a magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel irodalmon keresztül.

Három éve, a budapesti Lengyel Intézetben, a későbbi rajzok megfejtéséhez szükséges szimbolikát, a gondosan felépített struktúráját mutatta be, ezzel egyúttal előrevetítve a következő évek kutatásának alapjait – milyen eszköztárral fogja megrajzolni a négy nemzet irodalmából megfogalmazott gondolatokat, érzéseket. Városlakók négyszer: Varsó, Prága, Pozsony, Budapest. Négy város, négy szín, egy metszet. Négy ország négy városának négyszögesítése, közös halmaza.

A Négyszöglet legújabb, a HYPEANDHYPER-en megjelenő részei Budapestről szólnak, melyek grafikáiból, és az ezekből alkotott objektjekből a Design Hét Budapest keretében nyílt kiállítás a Négyszoba Galériában.
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Budapesti négyszögletek

Budapesti négyszögletek

Forrai Ferenc Négyszöglet sorozatát bemutató kiállítás a Faur Zsófi Galériában.

A vonal, aminek sem kezdete, sem vége nincsen 

A vonal, aminek sem kezdete, sem vége nincsen 

Forrai Ferenc A vonal című kiállítása a Négyszoba Galériában virtuális túra keretében online megnézhető.

Négyszöglet a négyszobában

Négyszöglet a négyszobában

Színekként és formákként elevenednek meg magyar írók és költők Budapest vonatkozású sorai.

Hirdetés