Hirdetés

Piacképes kreatív szellemi termékek sora kínál izgalmas körképet az idei Magyar Formatervezési Díj kiállításon. 

Hirdetés

 

Piacképes kreatív szellemi termékek sora kínál izgalmas körképet az idei Magyar Formatervezési Díj kiállításon. Szeptember 25-étől tekinthető meg a legfrissebb hazai design-seregszemle az Iparművészeti Múzeumban. A Magyar Formatervezési Díj tárlata mellett a Design Management Díj kiállításon példaértékűen cselekvő, rendszerszemlélettel vezetett karakteres hazai szervezeteket ismerhetünk meg.Ma adják át a innovatív tervezői és designtudatos vállalati kultúráról tanúskodó Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat. Ahogy mindinkább nő a hazai designipari fejlesztések, innovációk és befektetések száma, úgy érződik a kreatív forradalom a Magyar Formatervezési Díj pályázatára érkező alkotások között is. “Idén a pályázatra beérkezett alkotások mintegy négyötödéről elmondható, hogy szorosabb fogyasztói-tervezői-gazdasági „együtthatás”-ról tanúskodnak. Olyan friss és innovatív design-alkotások jelennek meg a mindennapjainkban, élettereinkben – legyen szó akár otthonainkról, divatról, turisztikáról, közlekedésről vagy a munka világáról –, amelyek a dinamikusan formálódó tervezői és piaci környezetet tükrözik vissza. Sokszínűség és piacorientáltság – ezek a tulajdonságok már igazoltan jellemzik a legfrissebb formatervezési teljesítményeket.” – fogalmaz dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke. A hazai kreatív ipar lendületét más adatok is alátámasztják: hazánk az Európa Unió nyolcadik legfontosabb deisgnipari központja, a kreatívipar pedig a GDP 3,7 %-át adja*.         


                                    
Négy kategóriában – termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka – érkeztek idén alkotások a nemzetgazdasági miniszter által meghirdetett Magyar Formatervezési Díj pályázatra. Magyar Formatervezési Díjas lett termék kategóriában a London LED Lantern, amely letisztult formavilágú, és korszerű, energiatakarékos LED-es közvilágítást tesz lehetővé. Búcsút int a nyeklő-nyakló kerti műanyagbútorok világának Kerékgyártó András Biela nevű kül- és beltéri székcsaládja, amely szintén termék kategóriában kapott elismerést. Megosztott termék díjban részesült a hazai fejlesztésű, orvostechnológiai innováció, a Hand-In-Scan kézhigiéniai rendszer, mely az egészségügy és az élelmiszeripar területén hoz újítást; valamint a Luminari Glass üvegburkolat termékcsalád, melynek legfontosabb jellemzője az átláthatóságra épülő változtathatóság. A terv kategóriában elismert Németh Szabolcs Wor.my nevű, multifunkcionális horgászbotja nem más, mint a horgászbotok svájci bicskája. Vizuális kommunikáció kategóriában A grill művészete című, a grillezést gasztrokulturális kontextusba emelő kötet kapta az elismerést, diák kategóriában pedig a magyar járműipar, a távolsági vasúti közlekedés újraéledését elősegítő Stella Orientis, egy nagysebességű magyar expresszvonat.Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja az Arcus Temporum Fesztivál – a Pannonhalmi Főapátság művészeti programsorozata – arculatát illeti, amely Takács Benedek keze munkája, a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja a Provo-Cut, a “megsebzett” anyagtechnikát alkalmazó textil- és ruhakollekció, amely Merényi Zita Bettina nevéhez fűződik. A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíjasa a RUTIL, az Inarchi Kft. új, hexagonális lámpatestje lett. A Magyar Formatervezési Tanács különdíját a Perceptual Thinkers, Szalkai Dániel alternatív öltözékkollekciójának ítélték oda: az autizmussal élők sajátos szokásaira reflektálva, az érzékelés alapú gondolkodásra épülve született meg a plusz funkciókat is magába foglaló öltözékkollekció.

*Forrás: “Hazai designipar üzleti szemmel - helyzetértékelés és sikeres modellek” c. elemzés; 2015
 
Design Management Díj 2015

A Design Management Díj idén a Hello Wood-ot, azt a társadalmilag felelősen gondolkodó alkotócsoportként indult szervezetet illeti, amely a designra a siker zálogaként tekint. A díj a designt a vállalatirányításba példaértékűen beépítő hazai intézményeket, vállalatokat mutatja be immár 2009 óta. A Design Management Díjhoz kapcsolódó kiállításon a díjazott mellett négy kiállítási jogot nyert szervezetet is kimagasló designmenedzsment tevékenysége okán reflektorfénybe emelt a bizottság, így a Borecet Kft-t, a Laposa Birtok Kft-t, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és a Zeneakadémiát.

A Magyar Formatervezési Díjjakkal és Design Management Díjjal elismert, illetve a kiállítási jogot nyert pályaművek megtekinthetőek az Iparművészeti Múzeumban (1091 Budapest, Üllői út 33-37., nyitvatartás: K–V: 10:00 – 18:00). A tárlat 2015. szeptember 25. és november 15. között várja a látogatókat. A bemutató a Home Sweet Home és a Kollektív képzelet – Ibero-amerikai designbiennálé (BID14) kiállításokkal együtt a Design Hét Budapest része.

A kiállítások grafikai arculatát tervezte:
Balogh Balázs – That’s it. – Magyar Formatervezési Díj
Gereben Márton – Design Management Díj
A kiállítások installációját tervezte: Studio Nomad
 
Magyar Formatervezési Díj:
 
Biela kül- és beltéri székcsalád
termék kategória
Alkotó: KERÉKGYÁRTÓ András
Gyártó: NEZOZEN Kft.
 
London LED Lantern kültéri LED lámpatest
termék kategória
Alkotó: NIETO Ramón
Megrendelő, Gyártó: Lumino-Tech Kft.
 
Hand-in-Scan
termék kategória – megosztott díj
Alkotó: Flying Objects Design Stúdio Kft.
Gyártó: HandInScan Kft.
 
LUMINARI GLASS üvegburkolat termékcsalád
termék kategória – megosztott díj
Alkotó: S’39 Hybrid Design Manufacture
Gyártó: Rákosy Glass Kft.
 
A grill művészete – könyv
vizuális kommunikáció
Alkotó: BARÁTH Dávid
Megrendelő: M PROFOOD Zrt.
Gyártó: MPB Hungary Kft.
 
STELLA ORIENTIS nagysebességű magyar expresszvonat
diák kategória
Alkotó: LENKEI Balázs
Szponzor: MÁV Zrt.
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
 
Wor.my horgászbot
terv kategória
Alkotó: NÉMETH Szabolcs
Gyártó: Vas 15 Bt.
 
Különdíjban részesültek:
 
Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja /
PROVO-CUT divat- és textiltervezés
diák kategória
Alkotó: MERÉNYI Zita Bettina
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
 
Emberi Erőforrások Minisztériuma vizuális kommunikáció
Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja
Arcus Temporum Fesztivál – arculat
vizuális kommunikáció
Alkotó: TAKÁCS Benedek
Megrendelő: Pannonhalmi Főapátság
Gyártó: Mondat Nyomdaipari Kft., Rulity Kft.
 
HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíja
Rutil lámpatest
termék kategória
Alkotók: HÉDER János, INARCHI Kft.
Gyártó: INARCHI Kft.
 
A Magyar Formatervezési Tanács különdíja
Perceptual Thinkers alternatív öltözékkollekció
diák kategória
Alkotó: SZALKAI Dániel
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

forrás: sajtóközlemény
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A legrangosabb hazai designdíjra ismét lehet pályázni

A legrangosabb hazai designdíjra ismét lehet pályázni

Az idei lesz a 42. Magyar Formatervezési Díj.

Böngészőbővítmény és a Rubik-kocka utódja is kapott formatervezési díjat

Böngészőbővítmény és a Rubik-kocka utódja is kapott formatervezési díjat

Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és Design Management Díjat, elstartolt a Design Week.

Busásan megtérült befektetni a designba

Busásan megtérült befektetni a designba

Paradoxonnak hangzik a papírmentes nyomda, de a Varga-Flexónál digitalizálták a folyamatokat, és bevonták a kollégákat a termékfejlesztésbe. 

Hirdetés