Mindössze négy lemezből állnak, és egy tompaszögben találkoznak egymással a Tiles székek síkjai.

Mindössze négy lemezből állnak, és egy tompaszögben találkoznak egymással a Tiles székek síkjai – magyarázza Lakos Dániel tervező a Budapest Design Week videójában. Ezekhez a székekhez a hagyományosnál sokkal kevesebb anyagra van szükség, és sokkal kevesebb hulladék is képződik a gyártás során – ezért is részesülhetett elismerésben a Magyar Formatervezési Díj termék kategóriájában.

A tervező előszeretettel kísérletezik új technológiai megoldásokkal, ugyanakkor fontos számára az ergonómiai elvárások maximális kielégítése is. Legújabb, a Balaton Bútorgyár felkérésére tervezett Tiles széke izgalmas módon egyesíti a két területet. A bútor kialakítása során a designer az íves formára préselt rétegelt lemez helyett a térbeli forma redukciójára, annak síkokkal való közelítésére törekedett.

Egy fából készülő, többszörösen görbült felület létrehozása bonyolult feladat, mivel a hagyományos idompréselt rétegelt lemezek mindössze egyszeresen görbült formák gyártását teszik lehetővé.

Ez komoly megkötést jelent az ergonomikus felületek tervezésénél, hiszen az emberi test megtámasztása összetett formákat igényel. A támla és az ülés egymással szöget bezáró rétegeltlemez-fragmentumokból épül fel, melyek élben csatlakoznak egymáshoz. Az illesztéseket lapos csapokkal oldották meg. A bútor gyártása rendkívüli műszaki felkészültséget és szakértelmet igényel. A végeredmény légies, organikus, a prizma keresztmetszetű lábak pedig fokozzák a filigrán hatást.

Az összes díjazottat ebben a cikkben mutattuk be.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Fontos, hogy minden összhangban legyen”

„Fontos, hogy minden összhangban legyen”

Interjú a STUDIO Ü duóval, Tücsök Esztivel és Szücs Bettivel.

Piaci viszonyok

Piaci viszonyok

ZHU & CO. kínai bisztró a Nagymező utcában. Cikkünk az OCTOGON 174-es (2022/2-es) lapszámából.

Régi az újban

Régi az újban

A kínai Nantou városában 11 szobás szállodává alakított át egy korábbi lakóépületet a Neri&Hu.

Hirdetés