Hirdetés

A teljes mértékben itthon készülő terméket már 25 országba szállították világszerte.

Viszonylag kis szériában is alkalmazható gyártási technológiákkal alkotott impozáns formát Bartos Márton és Liszkai Tamás: ez lett a Voxeltek Flow digitális fogtechnikai rendszer, amely elnyerte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának különdíját. A terméket a Budapest Design Week videója segítségével mutatjuk be.

A járműgyártáshoz kapcsolódó alkatrész-előállítás speciális, kivételes pontosságot igénylő munka. Az egyes alkatrészeket jellemzően kézi eszközökkel ellenőrzik, ezek azonban csupán egy-egy méret vizsgálatára alkalmasak. Használatuk bonyolult, a mért adatok adminisztrációja lassú és nehézkes, hiszen egy-egy munkadarab esetén akár 20-30 méretet is rögzíteni kell.

Az újonnan kifejlesztett digitális mérőcellát úgy illesztették a munkafolyamatba, hogy időveszteség nélkül történhessen a minőség ellenőrzése. A szállítószalagba integrált blokkoló állomás a megfelelő ponton megállítja és pozícionálja a munkadarabot. Egy robot megfogja az alkatrészt, egy tisztítóegység segítségével eltávolítja a szennyeződéseket, majd a megfelelő pozícióban behelyezi a mérőcellába, ahol a gyártás ciklusideje alatt elvégzi a szükséges méréseket és kiértékeli az eredményeket. A gép egy másik hitelesített mérőgépen bevizsgált etalonnal kalibrálja magát, és ehhez hasonlítja a gyártott munkadarab méreteit.

A nyomtatón kívül a rendszer részét képezi egy scanner, egy levilágító egység, és egy központi (tároló) egység.

Az összes díjazottat ebben a cikkben mutattuk be.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fogtechnika 3D nyomtatással

Fogtechnika 3D nyomtatással

A teljes mértékben itthon készülő terméket már 25 országba szállították világszerte.

Nem akármilyen kamerával tesztfotózhatsz

Nem akármilyen kamerával tesztfotózhatsz

A DG Cameras csapata 3D nyomtatott kamerákat készít.

Ez a szalonnasütő bármelyik vízparton jól mutatna

Ez a szalonnasütő bármelyik vízparton jól mutatna

Nem kell sok a boldogsághoz, elég nézni pár percig ezt a tűzrakóhelyet.

Hirdetés