Hirdetés

Jövő hétre el is készülhet.

Hirdetés

Magyar cég fejleszti azt az applikációt, amely megmondja, hogy találkoztunk-e koronavírusos beteggel az elmúlt 14 napban - adta hírül a portfolio.hu. A cég az app elindításához egészségügyi partnert keres, akár a WHO-nak is odaadnák a nyílt forráskódú fejlesztésüket, mely már jövő hétre elkészülhet.

A Visual Cortex Kft. alapítója, Werderits Krisztián elmondta, hogy az applikációt saját erőforrásból fejlesztik, és akár már a jövő hétre elkészülhet. Nem kizárólag a magyar piacra készül, és nem is a fejlesztő cég adná ki, hanem egy nagy, ismert egészségügyi partnert keresnek ehhez.

Szeretnék, ha az alkalmazás mögé a bizalmat egy nagy szervezet biztosítaná.


Az alapító elmondta, egy nyílt forráskódú fejlesztésről van szó, amit bárki megvizsgálhat, ebben nincs kártékony kód vagy zsarolóvírus. Az applikáció teljesen anonim, az első verzióban gondoltak rá, hogy opcionálisan bekérnek adatokat (név, cím, telefonszám), amit esetleg a hatóságok vissza tudnak keresni az esetleges fertőzések felderítése érdekében, de ezt elvetették.

Ha valakiről kiderül, hogy beteg, nyilván az első dolga értesítenie azokat, akikkel kapcsolatba lépett, érintkezhetett, felhívja a családtagjait, barátait, kollégáit. De azokat, akikkel esetleg tömegközlekedési eszközön vagy egy boltban, utcán találkozott, nem tudja értesíteni, nem is tudja, hogyan értesíthetné őket.

Az app viszont képes megjegyezni, és összevetni a felhasználók tartózkodási helyének adatait, és a bluethooth kapcsolatnak köszönhetően azt is, mekkora távolságra voltak egymástól, illetve mennyi ideig tartózkodtak egy helyen.

Ha valaki beállítja magáról, hogy pozitív lett a koronavírusra a tesztje, akkor – ha a többi felhasználó ezt kéri - értesítik azokat, akik az elmúlt 14 napban keresztezték az illető útját, egymás mellett 10 méteres körzetben tartózkodtak. Az app önkéntes alapon működik, azaz nem egy hivatalos adatbázisból, hanem a „közösségi” adatokból építkezik.

Forrás: portfolio.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Változhatnak előnyükre az irodaépületek a koronavírus-járvány hatására?

Változhatnak előnyükre az irodaépületek a koronavírus-járvány hatására?

Niczki Tamás, a TIBA Építész Stúdió tervezőjének írása.

Játékos arcpajzsot tervezett gyermekeknek egy luxumburgi építésziroda

Játékos arcpajzsot tervezett gyermekeknek egy luxumburgi építésziroda

Kicsit morbid, de kiegészítőként akár korona is hozzácsatolható. 

A Terrán is csatlakozott a „Vedd a hazait!

A Terrán is csatlakozott a „Vedd a hazait!" kezdeményezéshez

A kampány elemeként a legforgalmasabb fővárosi megállókban maszkkal fedett plakátokon buzdítanak a hazai termékek vásárlására.

Hirdetés